Melyik nevet adnád esetünkben?
Vezetéknévről van szó.
Kovács (apa)
vagy
Kovács-Ráday (apa-anya)
Nem ez a két név, csak hasonló
Férjem az első, én a második variációt szeretném
Férjem neve kötőjeles, és mivel én nem akartam eldobni az én nevemet, de az övét meg fel akartam venni, így extradurva hosszú nevem lett, van olyan rendszer (pl a SOTE II) ahol nem fért ki a nevem... :/
Én elvagyok így, hiszen én akartam, de a gyerekemet megkímélném (ha tehetném, mert ugye nálunk adott volt, hogy kötőjeles lett a gyerek neve is.)
Nálunk a férjem abba is belement volna, hogy csak az én nevemet kapja a gyerek. Egy okból lett kötőjeles: van már egy gyereke és szerette volna, ha a névből azért látszik, hogy van köze egymáshoz a két gyereknek.
Neki tucatneve van, míg nekem rettentő ritka. Egyszer nyomoztam, 11 embernek van ilyen családneve az egész világon. Ezek közül a többség nő, a férfiak 50 felettiek lánygyerekkel. Egyetlen kamaszfiú találtam csak a családnevemmel.
én úgy tudom, hogy házasságkötéskor ezt el kellett volna már dönteni. az anyakönyvvezető már akkor bejegyzi, hogy a házasságban született gyermekek vezetékneve mi legyen majd.
amúgy simán Kovács. a kötőjeles névvel meggyűlhet még a baja a gyereknek mikor felnő.
Apuka Kovács, a másik nevet változtattam csak meg, az passzol is a Kovácshoz, szerintem.
10es, nem, nem a divat miatt, a vezetéknevemet kb 25 ember viseli az országban, különleges, van egy családi történelmünk, és szeretném, ha a gyerekem is azonosulna ezzel. Arról nem beszélve, hogy a Kovácshoz mindegy milyen keresztnevet adok, lesz még belőle 200 másik, ami ugyan olyan, de ha kötőjelesen kapja meg, akkor az csak is ő lesz egyedül.
Le kellett adni az AK vezetőnél, akkor a Kovácsot diktáltuk be, nem akartam ezen vitázni anno, mert 10e ft-ért meg lehet változtatni.
A férjem nagyon is tisztában van vele, nekem mennyire fontos a családnevem, ha Szabó, vagy Misei vagy akármi lenne, akkor is szeretném a kötőjeles verziót a gyerekünknek, az csak rátesz egy lapáttal, hogy a Kovács az egyik (ha nem konkrétan) a leggyakoribb név.
25-30 év múlva mire meg férjhez megy, ki tudja, mik lesznek a szokások. Majd akkor ő eldönti, mit szeretne. Legalább lesz miből válasszon.
Amúgy az én nevem is így, kötőjelesen van. Ahhoz ő ragaszkodott, hogy felvegyem, akkor ehhez miért nem ragaszkodhatok én??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!