Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nem hiszem hogy lehetséges de...

Nem hiszem hogy lehetséges de megkérdezem?

Figyelt kérdés

Anyukám helyett szeretnék itthon maradni a bajával aki pár hét és születik....már viccelődtünk vele....de én mondtam anyukámnak hogy én tényleg itthon maradnék (gyesen vagy gyeden...nem tudom hogyan hívják)és akkor ő el tudna menni dolgozni..

Légyszives értelmes válaszokat adjatok...köszönöm...

15L

2016. máj. 4. 12:52
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Tanköteles vagy, maximum ha magántanuló lennél.

Miért szeretnél otthon maradni?

2016. máj. 4. 12:57
 2/11 anonim ***** válasza:
90%

Anyukád gyermeke, vagy a tiéd?

Ha anyukádé, akkor nem maradhatsz te otthon, fiatalkorú vagy és tanköteles. Nem is értem hogy jutott ilyen az eszedbe! Iskolában a helyed!

2016. máj. 4. 12:57
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Segíthetsz anyukádnak, amikor otthon vagy, és törődhetsz a testvéreddel, de jelenleg neked nem ez az elsődleges feladatod. Hidd el, egyébként borzasztóan nehéz és fárasztó dolog egy babával foglalkozni éjjel-nappal, és te 15 évesen még nagyon fiatal vagy ehhez (gondolj bele, a legtöbb 15 éves, aki véletlenül teherbe esik, nem tartja meg a babáját, nem véletlenül... nem érettek még a gyereknevelésre). Plusz te fogod majd szoptatni a gyereket a melledből vagy mi?
2016. máj. 4. 12:59
 4/11 anonim ***** válasza:
Ez hogy jutott eszedbe?
2016. máj. 4. 13:22
 5/11 anonim ***** válasza:
Nem maradhataz otthon vele.Kiskorú vagy és tanköteles.
2016. máj. 4. 13:25
 6/11 anonim ***** válasza:
Jogilag nem teheted meg.
2016. máj. 4. 13:25
 7/11 anonim ***** válasza:
Eleve egy nonszensz ötlet, de vegyük a száraz tényeket. Tanköteles kiskorú vagy, akinek a születendő gyermek a testvére. Sem gyedre, sem gyesre nem vagy jogosult. A csed/gyed eleve biztosítotti jogviszonyhoz kötött, mivel még nem dolgoztál életedben ezt akkor sem kaphatnád, ha a tiéd lenne a pici. A gyes jár alanyi jogon, de ez esetben sem a kiskorú nővérnek, hanem anyukádnak. Ha édesanyádnak volt/van munkahelye, akkor Ő kap majd csedet/gyedet és a kicsi fél éves kora után gyed mellett is vissza mehet majd dolgozni. Dícséretes, hogy segíteni akarsz, majd iskola/tanulás után megteheted. Egy csecsemővel rengeteg a tennivaló és hihetetlen felelősséggel is jár, hidd el, nem vagy még készen arra, ha netán most úgy is érzed. Meg persze ha viccelődtök vele, nyilván anyukád sem gondolta egy fél percig sem komolyan, kérd meg rá, hogy magyarázza el neked, miért is kivitelezhetetlen ez a roppant kedves és szeretnivaló, ámde teljeséggel abnormális ötlet.
2016. máj. 4. 13:33
 8/11 anonim ***** válasza:
Ha te szülnél 15 évesen, akkor sem kaphatnál gyest, hanem kellene egy gyám, mert kiskorú vagy.
2016. máj. 4. 13:36
 9/11 anonim ***** válasza:

Anyukádé a baba? Ebben az esetben semmiképp nem lehetséges, mert a gyes-t nem igényelheti testvér, csak szülő, gyám, vagy nagyszülő. Ezen kívül tanköteles is vagy, iskolában van a helyed.

Ha a tiéd a baba, akkor sem lehetséges. 16 éves kor alatt főleg nem, 16 fölött ESETLEG lehetséges, hogy te legyél a saját babád gondviselője, és ne jelöljenek ki gyámot, ebben az esetben jogosult lehetsz gyes-re, de még ez is elég ritka. Ilyen esetekben a nagyszülő (itt pl. anyukád) szokta megigényelni a gyes-t. Mondjuk ha a te gyereked, akkor is tanköteles vagy, ez nem szűnik meg csak azért, mert gyereked lett.

De nekem az jön le, hogy anyukád gyerekéről (a te testvéredről) van szó, hiszen azt írod, hogy anyukád HELYETT akarsz otthon maradni. De azért egy kérdést engedj meg: ki szoptatná azt a babát?

2016. máj. 4. 14:09
 10/11 anonim ***** válasza:
GYES-t nem kapna, de ha magántanuló akkor otthon lehet, elláthatja a gyereket; és az anyuka kereshet a GYES-nél nagyobb összeget.
2016. máj. 4. 14:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!