Ebben az esetben kinek van jobb esélye a gyámságra?
Van az ismeretségi körben egy nagymama. A lánya 17 évesen szült, a babát otthagyta a kórházban. A nagymama magához vette. Ő neveli, ő viszi bölcsődébe, ő tartja el.
Már másfél éves a gyerek.
Az anya körülményeiről nem túl sokat tudok.
Most hirtelen megjelent és a gyámügynél veri az asztalt, hogy neki kell a gyerek.Ilyen előzményekkel mire lehet számítani, mi a vonatkozó szabályozás?
A nagymama nemrég sírva mesélte a dolgot. Sajnálom szegényt, mert nagyon sokat dolgozik és tesz az unokájáért. Ha mással nem, információval szeretnék segíteni neki.
Ilyenkor a gyámhivatal mi alapján hoz döntést? A bölcsődét is megkérdezik, kérnek tőlük szakvéleményt? Mert ők is tudják igazolni, hogy csak a nagymama hozza-viszi, látják, hogy a gyerek ápolt, megfelelően fejlődik, stb.
Az nem tudom, hogy a nagymama mellett van ellen szól, hogy rengeteget dolgozik, hogy minden anyagi feltételt megteremtsen, heti hét napot. Hajnalban viszi magával a gyereket, majd elkéretőzik, beviszi a bölcsődébe és a munkaideje végén megy érte. Emiatt az átlagnál jóval korábban is fekteti, mert korán kelnek.
Nem kifejezetten vagyonosok, de a gyereknek rendezett a ruházata, külseje, a fejlődése is korának megfelelő.
Nem vagyok biztos benne, de olyat is hallottam (másodkézből, ezért nem biztos forrás), hogy az anya ivott a terhesség alatt és a gyerek külsején is látszik egy enyhébb magzati alkohol szindróma.
Mivel nekem a gyámüggyel soha nem volt dolgom, a működését se ismerem ilyen szempontból. A vér szerinti anyának nem tudom, hogy alapvetően több joga van-e, vagy inkább azt nézik, hogy eddig nem is látogatta a gyereket, a kórházban is ott hagyta.
Mivel a szülés idején még nem volt nagykorú, így feltételezem, hogy a nagymama lett automatikusan a gyám.
Nem kérdeztem ki, inkább csak meghallgattam, ezért nem tudok mindenről pontos részletet.
Az biztos, hogy a bölcsődevezető részéről komoly odafigyelést kapott - jó értelemben - a hátrányos helyzete miatt. Szerintem ő pozitív jellemzést adna róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!