Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ezek a lakhatási körülmények...

Ezek a lakhatási körülmények nagyon szörnyűek? Kimerítik a kiskorú veszélyeztetését? Joggal mondanak el minket mindennek anyósomék?

Figyelt kérdés

Most fogunk költözni az újonnan vett és felújított házunkba. Paraméterei a következők:

- Hatalmas udvar, ami körbe van kerítve

- Tető és csatorna rendszer új

- Külső szigetelés nincs, csak vakolat, ami több helyen meg lett bontva átalakítások miatt, így nem szép látvány

- Új ablakok, ajtók

- Belülről minden fel van újítva, az összes vezeték, vízrendszer, fűtésrendszer, minden újra lett vakolva

- Fürdőszoba vadonatúj, van minden berendezés benne

- Aljzat és födémszigetelés meg lett csinálva

- Beltéri ajtók viszont még nincsenek

- Szobabútorok, ágyak, mosógép, hűtő, gáztűzhely, mikró, tv székekkel van

- Ami viszont nincs az ülőgarnitúra, illetve asztal, székek konyhabútor is régiek lesznek kölcsönbe, a mosogató beépítést még nem tudjuk, hogy megoldható-e, lehet, hogy a fürdő csapnál kell egy ideig mosogatnunk.

A probléma ott jön, hogy anyósomék szerint hallatlan, hogy egy három éves gyerekkel ilyen körülmények között akarunk élni. A ház szerintük úgy néz ki, mint ami összedőlni készül (40 éves, így vannak repedések, de statikailag rendben van, ez az építész, a statikus és kőműves véleménye is), illetve valóban nem szép látvány, hogy a vakolat több helyen javítva lett, de csak így megoldható, hogy az ablak helyére ajtó került, ajtó helyére ablak és így tovább. Emellett szerintük külső szigetelés nélkül jégverem lesz és a fatüzelés miatt reggelre ki fog hűlni, így meg fog fázni a gyerkőc. A fatüzelésű kazánt pedig veszélyesnek tartják kisgyerek mellett. Másrészt szerintük nem szabadna tábori körülmények közé vinni a gyereket. Most azt lengették be, hogy feljelentenek minket a gyermekvédelmi hatóságnál, amiért a ház életveszélyes, nincs mosogatási lehetőség (mindenféle hasmenéses betegség melegágya), elkülönített rész a gyereknek az beltéri ajtók hiánya miatt, és mert egészségre veszélyes, hogy nincs jól szigetelve a ház, illetve szerintük nem megoldott a fűtés, mert csak akkor lesz meleg, ha raknak a kazánra. Őszintén megmondom tudom, hogyha rendes vizsgálatot tartanak, akkor nem lesz bajunk. De félek tőle, ha kijön Marika néni a helyi gyermekvédelmis, akkor valóban azt fogja mondani, hogy a ház veszélyes, mert nem szép látvány, és nem fogja érdekelni a szakvélemény, amit a statikus és az építész ad. Azt is tudom, hogy fűtés, hideg-és melegvíz is olyan feltétel, amit a gyereknek biztosítani kell, de ez van a házban, csak mosogató nem lesz (lehet) két hónapig. Illetve szerintük annyira lehangoló a ház üressége (csak pár függöny van és nem mindenhol van rendes csillár, és nincs pl előszoba), hogy ez lelkileg megterhelő a gyereknek. (Tudom, hogy nem a legoptimálisabb körülmény ez egy gyereknek, de amikor belevágtunk az egészbe, akkor nem láttuk azt előre, hogy én lebetegszek, kiesek a munkából hosszú időre, százezrek elmennek a gyógykezelésemre, így elúsztunk annyira, hogy a külső szigetelést egy évvel napoljuk, illetve pár bútort csak pár hónappal később tudunk megvenni. Azért nem várnánk a költözéssel, mert fenntartani az albérletet is meg a saját házunkat is, nem egyszerű mutatvány.)

Van rá esély, hogy a gyámhatóság élből elutasítja őket vagy ha van bejelentés, akkor mindenképpen jönnek? És ilyenkor érzésre döntenek, vagy pl a ház statikai állapotáról elfogadnak szakvéleményt?

2016. márc. 21. 18:24
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Dehogy meríti ki a kiskorú veszélyeztetését. Nincs veszélyben a gyerek. A legnagyobb dolog ami történhet (normális gyermekvédelmisekkel) hogy kimennek, beszélgettek kicsit, iszik egy kávét és távozik.

A ház sivársága pedig: anno mi is költöztünk, testvérem nemsokkal utána született. Egyedül a gyerekszoba volt teljesen bútorozott. Máshol meg lehetett kismotorozni addig amíg nem volt bútor. Nagyon jól elvoltam.

A jószándékú anyósnak megmondanám, hogy ha nem tetszik a ház sivársága akkor igazán feldobhatná azt mondjuk egy új kanapéval. Vagy átvállalhatná a belső nyílászárók beépítésének árát.

2016. márc. 21. 21:02
 12/17 anonim ***** válasza:

Ha ez így működne, rengeteg gyámhatósági ügy lenne ennél súlyosabb dolgok miatt. Ne aggodj, nem lesz baj.

Egyedül a kazán és a szigetelés az, amiben anyósodéknak igazat adok, a többi lényegtelen apróság. De gondolom, ha telt volna rá, az is meglett volna. Majd pótoljátok. De ti nem egy család vagytok? Nem értem az ilyen embereket, mint ők.

2016. márc. 21. 22:06
 13/17 anonim ***** válasza:
52%

Anyósod jobb ha leül a fenekére! Mi a fenének szólna a gyámhatóságnak? Inkább azon lenne,hogy mihamarabb be tudjátok fejezni a házat!!!!

Ha ki is megy a gyámhatóság,szerntem ezekbe nem gogmak belekötni,soknal roszabb helyre is engednek pici babát is!

Az,hogy mivel fűtötök magánügy,senkit se érdekel,ahogy az sem ha 2 hónapig nincs konyhaszekrény!!! Nálunk tavaly konyha festéskor nem volt mosogatási lehetőségem 3 hétig a fürdőben mosogattam,na és?!

2016. márc. 21. 22:19
 14/17 anonim ***** válasza:

Én másképp látom, mint ti. a kérdező leírása alapján semmi probléma nincs....de ő is érzi, h van valami probléma, különben nem írt volna ide. Kétségei vannak.

Elmondom, h szerintem mi lehet a háttérben: az anyósék látják a kérdezőék anyagi helyzetét és úgy gondolják, h az a ház sose lesz befejezve, sose lesz kényelmes, meleg otthonos és ettől féltik a gyereket.

Gondoljatok bele, ha szépen haladna a felújítás, napról napra egy több minden készülne el, nem aggódnának.

2016. márc. 22. 08:35
 15/17 anonim ***** válasza:

Akkor engem rendszeresen veszélyeztettek a szüleim, mert szinte minden nyáron volt felújítás/átépítés, ami miatt hónapokig "tábori" körülmények között éltünk. Egy felújítás ezzel jár! Ezt minden épeszű ember belátja!

Ha engem ilyennel piszkálnának, akkor közölném, hogy jó szívvel várom a vizsgálatot, mert biztos vagyok az eredményében, de ha nekem adnak igazat, akkor onnantól kezdve lesznek szívesek ők is tudomásul venni a szakhatósági véleményt.

2016. márc. 22. 08:51
 16/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A szüleim maguk kérték, hogy ne csináljunk balhét abból, hogy őket szidják, az eszükhöz mérik, ne legyen feszültség ebből.

Mint írtam vannak kétségeim, vagy inkább lelkiismeretfurdalásom, mert ha én nem lettem volna beteg, akkor jóval több pénzünk és időnk marad, nem lettem volna kórházban, amíg áll a munka, időben tudtunk volna járólapot stb választani, mert nem esek össze a boltban és társai. A körülményekhez képest szerintem nagyon jól haladtunk, 10 milliót költöttünk a házra, kb egy éven belül minden maradék munka is meglesz.

2016. márc. 22. 09:13
 17/17 anonim ***** válasza:

"Mint írtam vannak kétségeim, vagy inkább lelkiismeretfurdalásom, mert ha én nem lettem volna beteg, akkor jóval több pénzünk és időnk marad"

Ne viccelj, a betegségről senki sem tehet. Ha anyósodba egy csepp jóérzés is szorult volna, akkor ilyen helyzetben inkább segítene, nem pedig mindent kritizál.

El fog készülni szépen a ház, csak egy kicsit csúszik a dolog. Még senki nem halt bele, aki a fürdőszobában mosogatott (képzeld, én is csináltam költözés után, amíg nem volt összerakva a konyhabútor), a fafűtés meg elég elterjedt dolog ebben az országban. Az előszoba rohadtul mellékes, beltéri ajtó pedig alapból nem mindenkinél van.

A gyámügyet az érdekli, hogy gondoskodj a gyerekről megfelelően, sőt a gyerek lelki világa is azon múlik, hogy foglalkozol-e vele rendesen, nem azon, milyen bútorok vannak a lakásodban.

2016. márc. 22. 14:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!