Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Új CSOK-ról tapasztalatok?...

Új CSOK-ról tapasztalatok? Valaki igényelte már? Esetleg megkapta? Tudtok konkrétumokat? Buktatókat?

Figyelt kérdés

2016. febr. 25. 22:21
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
59%
Mi hasznalt lakasra adtuk be. Várjuk az eredményt. Eddig 2 gyerekunk van és kettőt vallalunk be hozzá. Nagyon sokat hianypotoltunk, sok pénzünk van benne, 2 hetuk van hogy osszekapjak magukat a biralattal mert addig szerepelunk a tulajdoni lap szeljegyen..
2016. febr. 26. 13:58
 12/20 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem itt van valami nagyon-nagy susmus!

Most gondolj bele!

Beígéred, hogy 10 éven belül lesz 3 gyereked.

Hány de hány ilyen házaspár van?

(Amikor anno mi voltunk a tesóimmal 3 tesók, akkor MINDENKI úgy nézett ránk, mint valami leprásra,(a 80-as évek végén) hogy mégis hogy lehet hogy HÁRMAN vagyunk testvérek, holott manapság a 4-5 testvér is divat.

Nincs aki győzné a 10 millákat csak úgy osztogatni.

Csak úgy puszira.

2016. febr. 27. 17:19
 13/20 A kérdező kommentje:

Igen erre én is gondoltam, de mindenhol azt hallom, hogy rengeteg az érdeklődő de aki valóban benyújtotta a kérelmet nagyon kevés. És aki megkapta.... na olyanról még nem hallottam...

Egyébként tényleg nem a 10+10-re hajtok, mert akárhogy számolom nézegetem, még így is jobban megéri nekünk használt lakást venni. Nem nagyon van olyan újépítésű ház, ami helyileg, méretben, és árban is megfelelő.

Csak az a baj, hogy amíg eddig teljesen egyértelműnek tűnt a használt lakásra adott támogatás, most nekem úgy tűnik mintha az is bonyolódott volna, a bankokban az ügyintézők, meg ide-oda kapkodják a fejüket a sok változtatás miatt, nem igazán tudnak érdemleges válaszokat adni, és nem gondolom hogy ez az ő hibájuk. Ezért gondoltam, hátha itt valaki már igényelte, esetleg meg is kapta bármelyik támogatást.

2016. febr. 27. 19:12
 14/20 anonim ***** válasza:
Igen, az nagyon szép és rendes dolog, hogy valaki osztja a millákat, de abba is gondoljunk bele, hogy az a pénz, amit most szeretnénk elkölteni, azért valakinek most meg kell dolgozni. Na már most, ha az építőipar jelenleg nincs azon a szinten, hogy kismillió család házát felhúzza, akkor mi lesz? Felhigítják az építőipari szakmát és boldog-boldogtalan házat fog építeni, hogy a Csok-ból jövő pénzt el lehessen költeni.
2016. febr. 27. 22:31
 15/20 anonim ***** válasza:
Mi két hete kaptuk meg az értesítést hogy megkaptuk a csokot.Bár a mi esetünk egyszerűbb volt mivel folyamatban lévő építkezésről van szó és a ház készültségi foka már elég volt önerőnek.Viszonyításképp:105 nm ház 26 milliós költségvetés.Tehát 16 millió önerőt (vagy hitelt) kell felmutatnod hogy megkapd a 10 millió támogatást.
2016. márc. 11. 09:26
 16/20 anonim ***** válasza:
Ez utóbbit csak azért írtam mert sokan úgy gondolják hogy csak úgy hozzávágnak az emberhez 10 milliót.Hát nem.Sorrendileg utolsónak folyósítják.
2016. márc. 11. 09:28
 17/20 anonim válasza:

Mi február végén-március elején igényeltük 2 gyermekre,használt lakóingatlanra. 1 hete jött az értesítés, hogy megkaptuk. Kellett hozzá egy TB igazolás, a férjemé ( én GYESen vagyok, így nem kapok), hogy legalább 180 napja biztosított, és nincs tartozása. Munkáltatói igazolásra is szükség volt, ha jól emlékszem minimum 3 hónap munkaviszony kötelező. Kellett még NAV igazolás mindkettőnknek, miszerint köztartozás mentesek vagyunk.(Ez mondjuk külön tortúra volt, egy napba tellett, mert nem akarták kiadni 17 Ft tartozás miatt!) A megvásárolni kívánt házban mindkettőnknek tulajdonosnak kell lennünk a vétel után, és kellett az adásvételi szerződés is. Erkölcsi bizonyítványt is szükséges volt, szintén mindkettőnknek.Valamint mivel még nagyon a kezdeti stádiumban van ez az egész CSOK ügy állandóan módosítják. Így esett, hogy pont aznap változtak a feltételek, mikor beadtuk volna az igénylésünket. A változtatás szerint az értékbecslésnek FHB-snek kell lennie. Azelőtt jó volt bármilyen értékbecslés. Így kifizettünk először 30ezret az első értékbecslésre, majd plusz 50ezret a másikra a változtatás után.(Mert az FHBs ennyibe kerül.)

Valamint még volt valami olyasmi, hogy ha a ház felújításra szorul, annak értéke nem haladhat meg egy bizonyos összeget, ezért kijött egy építész is ellenőrizni. Sajnos a meghatározott értékre nem emlékszem, mert annyi minden volt, hogy kiesett a fejemből.:(

Volt még energetikai tanusítvány, de nem emlékszem pontosan, mihez kellett, mert hitelt is vettünk fel és ahhoz is rengeteg minden szükséges.

Plusz kikötés, hogy nem lehet másik ingatlanod, ha mégis van, ahhoz is vannak meghatározva külön feltételek. Ezeket nem tudom, mert nekünk nincs másik a nevünkön.

Egyébként mindenféle szabályok vannak. Meg van határozva, minimum mennyi nm legyen az ingatlan hasznos alapterülete, meg valami a vételárral kapcsolatban is, stb.

Amúgy ezeken kívül természetesen kellettek az irataink is. Gyerekeknek lakcímbejelentő, TAJ kártya, adókártya, ha van, akkor személyi igazolvány (nem nagyon problémáznak azon, ha nincs), születési anyakönyvi kivonat.

Február közepe felé kezdődött az egész. Most tartunk ott, hogy kikaptuk az értesítőt a pozitív hitelbírálatról és a CSOKról. Majdnem 4 hétbe tellett csak a bírálat, mert közbejött a húsvét is. Most várjuk a bankot- már megint...-, hogy a közjegyzőhöz időpontot kérjen, utána hitelszerződés, aztán még birtokba adás, közművek, stb. Nagyon hosszadalmas procedúra, az biztos...

2016. ápr. 7. 09:59
 18/20 anonim válasza:

Utolsó vagyok.

Most jutott eszembe, hogy nem 3 hónap munkaviszony kell, hanem 6!

2016. ápr. 7. 10:06
 19/20 anonim válasza:
30%
Igen, nem egyszerű a CSOK igénylés folyamata sem az, hogy hozzájussunk, mi is próbálkozunk a férjemmel, de nehéz, nekünk ők segítenek [link] egy ismerősöm ajánlotta őket és így azért könnyebb. Tudnak segíteni kérdésekben és az igénylésben is.
2016. jún. 16. 13:08
 20/20 Avaon válasza:
Mi megkaptuk lakásépítésre 10+5 hitel + önerő
2017. máj. 30. 17:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!