Megfejtenétek ezt a Zelk Zoltán verset?
Bizonyára sokan ismerjük Zelk Zoltán Este jó című versét, most találtunk rá egy videóra, nagyon szép, szeretjük, konkrétan erre:
https://www.youtube.com/watch?v=b_vJO6VfW8Y
Viszont, van, amit tán én sem értek és a gyerekek (5éves fiú, 3 éves kislány) kérdeznek, és nem tudok jó választ adni. KOnkrétan:
"Meg is hal egy kis bogár, mégse szomorú"
A fiam nagy bogarász ismer és imádja a bogarakat, és nem tudok mit felelni, hogy miért nem szomorú? tényleg, miért nem?
" Nem félek, de azért sírni akarok" Erre mindketten kérdezik, hogy miért akar sírni? Miért is?
Előre is köszi, ha írtok nekem korrekt választ! :)
"A táncuk karikás,
mint a koszorú,
meg is ha egy kis bogár:
mégse szomorú."
A táncuk ami nem szomorú, nem a halott bogár.:) Vagyis nem számít, hogy meghalt a bogár, mert ők táncolnak körben és az jó.
"Nem félek, de azért
sírni akarok,
szállok én is mint a füst,
mert könnyű vagyok…
Ki emel, ki emel
ringat engemet?
kinyitnám még a szemem,
de már nem lehet…."
Azért akar sírni, mert eszébe jut, hogy már nincs aki ringassa őt. Túl könnyű (vagyis bizonytalan) az élet Anya nélkül.
Nem, a bogár tényleg meghal a vers szerint. Én világéletemben így ismertem, most rákerestem a neten, de csak a "meg is hal" verziót találtam.
Szerintem nem kell keresni az értelmét, nyilván a költő nem bírt magával, beleírta a meghal-t, aztán rájött, hogy ez így nem lesz jó a piciny gyermeki lelkeknek, hát megoldotta egy bravúros "mégse szomorú"-val. Lássuk be, nem szerencsés, de ettől a vers még nagyon szerethető.
Ha mindenképp meg akarom magyarázni, akkor azt nem gyermeki szinten tudnám: a bogárka az esti csend meghittségében, a koszorútánc révületében boldogan szállt a halálba. Ennyi. A gyereknek én is csak annyit tudok mondani, hogy "majd megérted, ha nagyobb leszel"... Pfff, tudom, ez se hangzik jól :)
A "nem félek, de azért sírni akarok" sorba se kell nagy dolgokat beleképzelni, nyűgös, álmos a gyerek, alvás előtt nyűglődik éppen, azért van neki sírhatnékja.
Ez az én földhözragadt verselemzésem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!