Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ket eves kislanyom nem beszel...

Ket eves kislanyom nem beszel volt valalinek ilyen problemaja mi a teendo?

Figyelt kérdés
2016. jan. 4. 12:38
 1/10 anonim ***** válasza:
Türelem ;)
2016. jan. 4. 12:39
 2/10 anonim ***** válasza:

Mit értesz az alatt, hogy nem beszél?

Nem mond szavakat sem (pl. Apa, anya, mama, papa, családtagok nevei, állatok neve, használati tárgyak, játékok neve stb.) ?

2016. jan. 4. 12:49
 3/10 anonim ***** válasza:

Semmi.

Fiam a 2 éves státuszon 6 szót tudott: apa, nyanya (anya), mama, papa, autó, tato (traktor).

Áprilisban lesz 3 éves, az utóbbi néhány hétben indult meg robbanásszerűen a beszéde, de még mindig nem beszél tisztán, mondatokban. De napról napra bővül a tudás.

Szóval semmi teendőd, vársz. Sokat mondókáztok, énekeltek, ennyi. Aztán egyszer csak elkezd beszélni.

2016. jan. 4. 12:57
 4/10 anonim ***** válasza:

A fiam sem beszélt kétévesen. Logopédus ismerőseimtől kérdeztem, mit kéne csinálni (nagy részük a korai fejlesztőben dolgozik), mind azt mondták, hogy megkésett beszédfejlődésről csak hároméves kor után lehet beszélni, addig nem. Hallásra rendben volt, mindent meg is értett, csak nem beszélt. Azt mondták, hintáztassam, görgessem a padlón, ez fejleszti, meg hogy mondogassak neki sok egyszótagos szót, egyszer majdcsak beindul.

Egyébként ennyi idősen került bölcsibe, pár hónap után el is kezdett szavakat mondani, ott rákényszerült, mert nem voltam ott, hogy gondolatolvasással megmondjam, mit szeretne :) Háromévesen már inkább azon törtem a fejem, hogy érjem el, hogy csöndben legyen egy kicsit :D

2016. jan. 4. 13:02
 5/10 A kérdező kommentje:
Nem mond meg ilyen egyszeru szavakat sem.
2016. jan. 4. 13:10
 6/10 anonim ***** válasza:

2-es vagyok. Az én lányom 2, 5 éves most, de igazából olyan 2 éves kora körül kezdett el szavakat mondani. Először apa, mama, baba, nyanya, amiből néhány hét alatt anya lett. Aztán az állatok nevei következtek, mert azokért bolondul. Én sem aggódnék, tényleg mondókázz neki sokat, meg énekelj ilyesmi. Az meg ne frusztráljon, hogy a szomszéd/barátnő gyereke/

te ilyen idős korodban stb. már szavalt.

Ha egyszer beindul tuti rohamosan fog nőni a szókincse, nálunk is elég egyszer-kétszer elismételni egy új szót, megmutatni, hogy mi az, és már látom, hogy jár az agya, formálja a szót.

2016. jan. 4. 13:12
 7/10 anonim ***** válasza:

Állathangokat utánoz?

Szótagot mond szóból (pl. lámpa helyett pa)?

Ha valamit szeretne, mutogatással megérteti magát?

2016. jan. 4. 13:18
 8/10 anonim ***** válasza:

Azt megérti, ha mondasz neki valamit? Vagy kérsz tőle valamit? Tök egyszerű kérést, tedd oda, hozd ide, dobd a kukába, nem szabad ilyesmikre gondolok.

Amúgy ha tényleg nagyon nyugtalanít akkor első körben védőnő/háziorvos, ők szerintem elirányítanak a megfelelő helyre.

2016. jan. 4. 13:19
 9/10 anonim ***** válasza:

2 éves korra lányoknál kb 50 szavas aktív szókincsnek kellene lenni a tankönyv szerint. Ennél azonban fontosabb pár szempont:

- hallása rendben van-e?

- egyszerű utasításokat, kéréseket teljesít?

- mutat-e az ujjával, ha valamit szeretne, illetve, ha valamire felhívja a figyelmedet?

- miképpen jelzi a szükségleteit? (éhes, szomjas, szeretne valamit stb)

- használ-e metajeleket a kommunikáció folyamán? (kézzel lábbal magyaráz, mert meg akarja magát értetni szavak nélkül is)

Lehet normális is ez a késés és lehet kóros is. Ennek a differencálása szakember feladata. (gyógypedagógus, logopédus, pszichiáter)

Ha nincsenek egyéb alarm jelek, tünetek, melyek nyelvi zavarra, értelmi elmaradásra, vagy autizmusra utalnának, akkor valóban csak várni kell, sokat mozogni, mondókázni, énekelni. Esetleg valamilyen szenzoros tornát elkezdeni, ami beindítja a beszédet. (pl TSMT)

2016. jan. 5. 12:33
 10/10 anonim ***** válasza:
Szia! Mikor kezdett el beszélni a kicsi?
2021. máj. 11. 15:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!