Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogyan lehet tökéletes egy...

Hogyan lehet tökéletes egy kisgyerekes lakás, ahol mindenki jól érzi magát?

Figyelt kérdés

Akárhová nézek, mindenhol csak teendőket, megoldandó feladatokat látok, pl. konyhaszekrényeket átnézni és kitörölgetni, a nappaliban a kanapét ki kéne súrolni, az ablakokat megpucolni, a zuhanykabint rendesen kitakarítani, a virágokat átültetni, a gardróbokból kiselejtezni a ruhákat stb, stb, stb. És ezek csak azok a dolgok, amik nincsenek benne a napi-heti rutinban (mosogatás, portörlés, porszívózás, felmosás, wc-fürdő takarítás, mindennapos elpakolás).

Hétköznap reggel 7-től este 7-ig a meló/ovi/suli és az edzések miatt nem is vagyunk itthon, ill. hétvégén is szinte mindig van valami program, pl. kirándulás, nagyszülők, barátok, mozi, színház stb, szóval nem is értem, honnan van ez a rengeteg kosz és rendetlenség :)

Szombaton délelőtt általában főzök, amellett csak kisebb dolgokat tudok megcsinálni (pl. mosás, teregetés, elpakolás stb), délutánra maradna a porszívózás, felmosás és a fürdőszoba takarítás, persze csak a konyha rendbevágása után, de akkor meg szinte mindig van valami más tennivaló, így minden tolódik vasárnapra, amikor meg vagy nyaggatnak a nagyszülők, hogy menjünk át, vagy éppen családi program van, amikhez azért kedvem is van, úgyhogy még ezek az alap dolgok is csak akkor férnek bele, ha félreteszem a saját pihenésemet vagy a gyerekekkel való foglalkozást, ami miatt viszont persze ugyancsak rosszul érzem magam...

Szóval nem tudom, hogy érthető-e a nyavalygásom és hogy van-e rá megoldás, úgyhogy minden választ köszönök :)

2015. nov. 28. 09:23
 1/6 anonim ***** válasza:
50%
Próbáld ki az urban eve blog zóna rendszerét. Nekem jól bevált. Kicsit személyre szabtam a saját életünkhöz, azóta tartható a helyzet.
2015. nov. 28. 09:44
 2/6 anonim ***** válasza:

Ha ennyi a program, akkor a nagytakaritasos dolgokat harom fele keppen leht elintezni.

1. Kituzol elore egy napot, ami errol szol es egyszerre mindent megcsinaltok. Az, hogy ez milyen gyakran fordul elo az sajat igenytol fugg. En pl nem igenyleg hogy az ablaktisztitast havonta, tul nagy ahhoz az agy es az emeleten igy is bajban vagyok, mert sok ablak csak letrarol erheto el kintrol es nagyon magasan vannak. De pl a bejarati ajtok ablakait gyakran megpcolom es a parkanyokat letorlom, mert ez kb 10 perc es latvanyos.

2. Ha anyagilag belefer, akkor x idokozonkent hivsz takaritot a nagyobb dolgokhoz, a tobbit ledig csinalod te, ahogyan eddig.

3. Aprankent haladsz mindennel, ha van szabad fel orad, akkor kitorlod a konyhaszekrenyt, maskor pucolsz ablakot egy szobaban, kozbe bedobod a fuggonyt oblitesre es fel is dobod, aprankent haladaz mindennel.

Nekem az utobbi fer bele az idombe, az elonye az, hogy osszessegeben rendszeresen karban van tartva az egesz haz es ha korbe nezek, akkor nem latom azt, hogy egyszerre minden rossz. A lelkemnek egy fokkal igy jobb. Nem varom meg, hogy minden elmaradjon, mert rajottem, hogy a sok kissebb takaritassal hamarabb vegzek, mintha megvarom, hogy mar mindent "nagyon" sikalni kelljen.

A hatranya az, hogy mire vegzek mindennel, akkor szinte lehet is elolrol kezdeni aprankent, tehat nincs meg egyszerre a "minden sarok ragyog es meg a kutya fule csucske is csillog-villog" erzes. Annyira nemnagy baj, mert amikor ez megvolt, akkor a fiam ket perc mulva vegignyalta a tukrot es en meg merges voltam. Nah, ilyenek miatt mar nem fogok a gyerekkel veszekedni.

A takarito is eszembe jutott nekem is, de azert zartam ki, mert akkor sem hagynam egyedul a hazban, annakmmeg mi ertelme van, ha o csinalja helyetem, en meg felugyelek. Azzal ugyanugy az idom megy el.

Etol fuggetlenul a hazunk osszesegeben tiszta (vagy az en igenyeim alacsonyabbak), de lehet talalni mindig valami takaritani valot, ha keresem.

A padlo, furdoszobak es konyha tisztantartasa az, ami mindig megvan, ket naponta porszivozok es felmosok, mert kutyank is van, a konyhat mindig tisztan tartom, mert minden nap fozok, a wc-ket is van, hogy naponta tisztitom, mert igy nem tart tovabb napi 5 percnel, nem gyulik fel a vizko es kisgyerekek mellett igy tartom egeszsegesnek.

2015. nov. 28. 09:57
 3/6 anonim ***** válasza:

Nah, nem az agy nagy, hanem a haz... :)

Biztos van meg mas hiba is, mert telefonrol irok, bocsi erte.

2015. nov. 28. 09:58
 4/6 anonim ***** válasza:
58%

Érthetö a problémád.

De egyrészt írj egy heti tervet, hogy melyik nap mit csinálsz meg a nagyobb dolgokból - kb erös fél óra -, másrészt az igényeid a tisztaság terén ne legyenek irreálisak.

Sok mindenben a gyerekek is tudnak segíteni, még ßelvezik is, ha nem parancsra kell, hanem szórakozás.

Amit hiányolok a kérdésedben, hogy az apa hol van ilyenkor? Mert azért neki is ki kellene vennie a részét a rendrakós témákból is. És egy férfi is tud takarítani, ssöt akár szebben is, mint sok nö.

Megosztott munka esetén kevesebb jut egyre és utána több idötök van egymásra meg a családra.

2015. nov. 28. 10:47
 5/6 anonim ***** válasza:

Nálunk robotporszívó és mosható szőnyegek vannak a kutya miatt. A porszívó naponta megy és a szőnyegeket havi egyszer bedobom a mosógépbe, sosincs por vagy szőr a földön így, nekem meg havi egyszer pár perces meló bedobni a gépbe meg kiteregetni a szőnyeget.

Bútorokat is így vettünk, hogy olyan magas legyen a lába, hogy beférjen alá a porszívó, így nem kell elhúzogatni, és naponta ki van takarítva még a szekrény mögött is:)

Az én gyerekem még kicsi, úgyhogy mi eldobozoltunk mindent amit kicsi mellett nem fogunk még egy darabig használni,ha nagyobb lesz, majd előveszem: porcelánkészlet, lexikonok, értékes szobrok stb...

Akkor ezek rendben tartásával nem kell foglalkozni, port törölgetni róla meg figyelni állandóan h össze ne törje a gyerek (bármilyen fentre raknám utána tudna mászni).

Kanapéból sötétbarnát vettünk, amin alig látszódik a kosz, és annak is mosható a huzata, van cserehuzat, ha piszkos lecserélem és kimosom amikor ráérek.

Azt hiszem ezeket a tippeket nem írták még, bocs ha igen.

Én ablak- s függönymosásra várok tippeket, azokat nagyon utálom:)

2015. nov. 28. 12:00
 6/6 anonim ***** válasza:

Ablakmosás: a DM-ben (meg gondolom máshol is) kapható nedves tisztítókendövel elöször letörlöd az üvegeket, addig, amíg a kendön nincs semmiféle por vagy egyéb, utána kicsavart vizes szivaccsal áttörlöd és utána lehúzod róla a vizet. Így egy ablak kb 2-5 perc, és alig lesz vizes a környék. Emellett nem kell egyszerre minden ablakot mosni, hanem egy-kettöt, akkor nem lesz túl sok.

Függönymosás: a függönyöket elöször tiszta vízzel öblíttesd át és utána kimélö programon mosd ki, alaposan centrifugázd és még nedvesen akaszd fel. Így nagyon szépen fog állni és az egész nem túl sok idö. Itt is érvénes, hogy egyszerre egy-két ablakra valót elég kimosni, akkor nem nehéz munka.

Ha valami más gondod van ezekkel, akkor írj vissza, megpróbálok arra is valamit mondani.

2015. nov. 28. 13:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!