Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ki lesz a gyerek gyámja?

Ki lesz a gyerek gyámja?

Figyelt kérdés
Hamarosan szülök, ha esetleg velem történik valami akkor ki lesz a kicsi gyámja? Ha az apuka nevére veszi a kicsit akkor ugye az én családom nem veheti el tőle és a csal@djától a babát?
2015. nov. 26. 09:19
 1/7 anonim ***** válasza:

Egyértelmű, hogy a gyerek apja. Nem is értem, hogy merül fel ez a kérdés.

Egy özvegy apától ki akarná elperelni a gyereket? Ehhez nagyon nyomós indok kellene.

Pontosabban az apa ugye nem gyám, hanem gondviselő.

De miért merül fel benned ilyen?

2015. nov. 26. 09:23
 2/7 A kérdező kommentje:
Mi van akkor, ha az apa nem tudja vállalni a baba nevelését? Ilyen esetben ki nevelheti a gyereket?
2015. nov. 26. 09:26
 3/7 anonim ***** válasza:

Ha apa lemond róla, akkor az anyai rokonság is nevelheti, ha szeretné. Akár a testvéred, akár a szüleid.

A hatóság igyekszik a legközelebbi rokonhoz adni, állami gondozás helyett.

2015. nov. 26. 09:29
 4/7 anonim ***** válasza:

Ha veled valami történik, de van apja, akkor nem kell gyám, hiszen ott az apa, mint szülő. Tőle miért venné el a te családod? Hiszen az apa a szülő, mindenki más csak őutána jön.

Azt nehezen tudom értelmezni, hogy az apa miért nem tudja vállalni. Erre írj valami konkrétumot légyszíves, mert ettől függ a válasz is. Nem tudja vállalni, mert a szülés előtt nem tett apai elismerő nyilatkozatot, pedig szeretett volna, vagy nem tudja vállalni, mert nem képes gondoskodni a gyerekéről? Vagy mi miatt állhat fenn, hogy nem tudja vállalni?

2015. nov. 26. 10:33
 5/7 A kérdező kommentje:
Például iszik vagy ilyesmi.
2015. nov. 26. 10:36
 6/7 anonim ***** válasza:

Ez ám a felelősségteljes gyerekvállalás.

Én olyan emberrel vállaltam gyereket, aki legalább úgy el tudja látni, mint én...

Ha ennyire félsz, akkor hivatalosan nevezz meg egy embert (akivel előtte természetesen megbeszélted), hogy ő lesz a gyereked gyámja, ha veled valami történne.

2015. nov. 26. 10:58
 7/7 anonim ***** válasza:
Tehát úgy érted, hogy nem alkalmas rá? Hát figyelj, ha nem írt apai elismerő nyilatkozatot, akkor jogilag nem is szülő, így a baba legközelebbi hozzátartozói a törvény előtt a te családtagjaid, ha te már nem élsz. Ha írtatok nyilatkozatot (olyan nincs, hogy "nevére veszi"), akkor viszont az apuka pont olyan szülő, mint te, mindaddig, amíg az alkalmatlansága be nem bizonyosodik.
2015. nov. 26. 11:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!