Adhatok a gyerekemnek külföldi nevet, ha egyik hivatalos nemzeti kisebbséghez sem tartozó félvér vagyok és csak magyar állampolgár?
Figyelt kérdés
A nemzeti etnikai kisebbséghez tartozó magyar állampolgárok adhatnak nem magyar nevet, de én hivatalosan nem tartozom egyikhez sem, egyáltalán csak az elismert nemzetiségiekre vonatkozik ez, vagy bárkire?
A Wikipédia szerint sem elismert, sem el nem ismert nemzetiségi nem lehetnék, lehetséges, hogy meg sem említett nemzetiségi származásúnak vallom magam?
2015. nov. 25. 13:21
11/14 anonim válasza:
Hát ha félig japán vagy, akkor ez kell, hogy látszon rajtad, így sokat nem kell bizonygatnod...
12/14 A kérdező kommentje:
Persze, nekem a nevem is japán és van japán születési anyakönyvi kivonatom is, viszont állampolgár nagykorúként nem lehetek, hacsak le nem mondok a magyarról.
Így viszont a gyerekem állampolgári jogon nem kaphat külföldi nevet, csak talán úgy, ha nem állampolgárként, hanem nemzetiségiként lennék bejegyezve.
2015. nov. 26. 14:30
13/14 anonim válasza:
Konkrétan mi a problémád? Már le lett írva, meg a törvényt is beideztem, hogy így adhat neki a nemzetiseged szerinti nevet - ha nem szerepel a listán, akkor pedig kervenyezheted.
14/14 A kérdező kommentje:
De ehhez először jelentkeznem kellene, hogy nyilvántartásba vegyenek? A törvény leírja, hogy "hazánkban nyilvántartott nemzeti-etnikai kisebbséghez" tartozók esetén működik a névadás, na ha de ha a japán nem nyilvántartott, akkor hova menjek? Az érintett országos nemzetiségi önkormányzatnak kellene jóváhagynia a nevet, na de ilyen nem is létezik.
2015. nov. 26. 15:50
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!