Csak, hogy M. M. K. K. T. T legyen a monogram?
Mi a véleményetek erről a névválasztásról?
Amikor olyan betűvel keresnek keresztnevet, amilyennel a vezetéknév is kezdődik?

...igaz, nem fejtettem ki, de arra gondoltam, hogy így eléggé szűkül az "adható" nevek listája...
Több ismerősöm is ragaszkodik az azonos betűs monogramhoz, ezért inkább nem a kedvenc keresztnevet adták a babának...

Szerintem holt mindegy. Akinek tetszik csinálja!
Sokkal fontosabb, hogy hogy hangzik együtt a név. ne legyen félreérthető, gúnyolható része.
"Esztétikailag" még elfogadott "szabály", hogy ha vezetéknév mássalhangzóra végződik, akkor a keresztnév magánhangzóval kezdődjön - és fordítva.

Szerintem nincs benne semmi pláne. A lényeg, hogy a vezetéknév és a keresztnév együtt jól hangozzon, ha így még a monogram is azonos betűkből áll az csak "sluszpoén". De mondjuk a monogram miatt választani úgy nevet, hogy nem is hangzik jól együtt, az már elég gáz szegény gyereknek.
(Mellékesen megjegyzem, hogy nekem ez a fixa ideám. Azt figyeltem meg ugyanis, hogy akinek érdekesen, szépen csengő neve van (vez.név+ker.név együtt, egy kacifántos keresztnév önmagában nem elég) mindig tehetséges valamiben, kitűnik a többi közül. Úgyhogy, ha nekem lesz egyszer gyerekem biztos, hogy ez alapján választok nevet, nem a monogram alapján.)
Elárulom továbbá azt is, hogy nekem TT a monogramom. Nem szeretem a nevem, szerintem nem is hanzik jól együtt a kettő, egyetlen pozitívumot tudtam belőle kihozni életem során: általános iskolában, mikor azt a bizonyos PÍ (3,14) számot tanultuk, viccesnek tartottam, hogy hasonlít a monogramomra. :D De amúgy semmi. Soha nem kérdeztem a szüleim, hogy a monogram volt-e a cél, de igazából nem is érdekel, mert szerintem ez csak egy átok.
A másik dolog, amit a monogramoknál esetleg szimpatikusnak tartok, ha valamelyik szülő monogramjával megegyezik a gyerek monogramja. Pl. apa-lány esetében. Általában a fiú gyermek az apa nevét kapja első vagy második névként, viszont ha lány a gyermek, akkor aranyos, ha a lány monogramja megegyezik az apáéval.

Alliterációnak hívják.
Mi kötőjeles vezetéknevet adtunk, de csak a születése után esett le, hogy így D.R. lett a vezetékneve monogramja. Ha neadjisten doktorátust szerez, akkor dr. DR. lesz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!