Ha kislányotok 2,5 évesen kb. tíz szót mond,
fordulnátok szakemberhez?
Hát, én vinném, ártani nem fog, de 2,5 évesen már engem is zavarna. Logopédushoz kell vinni szerintem is.
2015. okt. 20. 15:38
Nem az a fontos, h sokat beszeljen, hanem az, h mindent megertsen, amit mondanak neki. Ha ez mrgvan, akkor nics baj az ertelmi kepessegeivel. Szerintem ne csinalj belole ugyet, mert epp ezzel sugallod azt neki, h baj van vele. Holott nincs. Ez tipikusan az a dolog, amire konnyen ragorcsolnek a szulok hatalmas segitseget kapva ehhez a rokonoktol neg a szukebb kornyezettol.
2015. okt. 20. 16:02
3/11 A kérdező kommentje:
Mindent megért. Ezért nem is aggódtam eddig igazán, de most már nyugtalanít.
Egy játékos elbeszélgetés a logopédussal biztosan nem fog ártani, bár szerintem a megilletődöttségtől meg sem fog mukkanni.
Esetleg otthoni beszélgetős játékok?
Úgy tudom a dalok/mondókák nagyon sokat javítanak a szókincsen. Mi úgy csináltuk hogy minden állathoz/dologhoz kerestünk egy dalt. Pl naphoz a süss fel nap, bocihoz a boci boci tarka...imádta a kislányom és látványosan fejlődött tőle a beszéde.
2015. okt. 20. 17:13
5/11 A kérdező kommentje:
Rengeteget mondókázok vele, este 6-8 mesét olvasok neki, énekelek stb. A mozgásával is minden rendben van, mert úgy tudom összefügg a kettő. Én is úgy gondolom, hogy nem szólalna meg a logopédusnál, mert nagyon visszahúzódó kislány. De lehet, hogy mégis teszek egy próbát. Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek.
Logopédus csak 3 éves kor után foglalkozik velük. Fül-orr-gégére, hallásvizsgálatra elviheted addig, a logopédus úgyis kérni fogja ezeket a leleteket.
2015. okt. 20. 22:26
Ha korának megfelelő a beszédértése, ill. az ismert szavakkal és metakommunikációval jól ki tudja fejezni magát, akkor több mint valószínű, hogy nincs gond. A logopédia nagyon korai lenne, nem foglalkoznának vele, ha mindenképp vinni akarod valahova, a Beszédjavító Intézetet javasolnám!
2015. okt. 21. 10:09
Utolsó vagyok: Igen, és persze hallásvizsgálat.
2015. okt. 21. 10:16
Igen, mindenképpen szakemberhez fordulnék. Korai Fejlesztő központot keresném föl. Ők kompetensen abban, hogy kizárják azokat a fejlődési zavarokat, melyek megkésett beszédet okoznak. Vannak esetek, amikor szimplán csak késik a beszéd és van, amikor ennek komoly oka van.
2015. okt. 21. 15:41
Egyébként beszédértést fognak nézni és a kommunikáció minőségi részeit. (éleményeit hogyan osztja meg, hogyan kér számára fontos dolgokat, hogyan használja a metajeleket)
Emellett a fejlődési skála felvételével kizárnak még pár dolgot. MIndenképpen menjetek el, ne hallgass azokra, akik szerint ez ráér. Ha bármi gebasz van, akkor minél korábban el kell kezdeni a fejlesztést.
2015. okt. 21. 15:43
Kapcsolódó kérdések: