Milyen állami támogatást kaphatnék egyedülálló anyaként?
Hidd el, ha lenne más, a családsegítőben is mondták volna, nekik tudniuk kell ezeket.
De egyébként tényleg nem jár más, mármint ilyen havi pénzösszeg. GYES, családi pótlék, ezt kapod havonta. Minden más, ami itt említésre került, az nem rendszeres bevétel. Még a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény sem, nevével ellentétben, mivel ez már intézménybe járó gyerekeknek lett igazából kitalálva, bölcsiben/oviban/suliban ingyenes étkezést jelent, és évente kétszer párezer forintot, Erzsébet-utalványban.
Ami még tényleg járna, az a gyerektartás, de az nem megy egyik napról a másikra. Kell apai elismerő nyilatkozat, és még ha ez rögtön meg is van, akkor is hónapokig tart, mire a bíróság megítéli a gyerektartást. Anno én valamikor januárban adtam be a keresetet, és májusban volt tárgyalás (igaz, egy hónapot halasztódott az eredeti időponthoz képest, de akkor is), és még utána is idő, mire jogerőre emelkedik. Nos, ennek 7 éve, én azóta sem kaptam egy fillér gyerektartást sem, mert a végrehajtó nem tudta végrehajtani, viszont legalább tudom, hogy már több, mint egy millióval tartozik a kedves apuka. Sokra megyek ezzel a tudással, mondhatom :D De még ha meg is kapnád rögtön, akkor is várnod kellene hónapokig rá, mire a bíróságon tárgyalásra kerül a sor. Arról nem is beszélve, hogy mi van, ha az apa nem akarja vállalni az apaságot? Akkor még apasági per, az megint jó sokáig el tud húzódni, és csak utána lehet a gyerektartásért perelni.
Egyébként megértelek teljes mértékben, tudom, hogy milyen nehéz ezt így, én is fiatalon lettem terhes, és egyedülállóként szültem, csak nekem annyi volt a szerencsém, hogy már két éve dolgoztam előtte, és egy évig lakhattunk is a szüleimnél, utána el tudtam költözni a fiammal albérletbe, mert ha nehezen is, de a gyed-ből futotta rá (némi szülői segítséggel).
De így, csak gyes-ből, hát nem tudom, hogy tudnátok megélni... Maximum az anyaotthont tudom még javasolni, ha sikerül bekerülni a baba születéséig. Ott egy, vagy maximum két évig lakhattok, így a lakhatásotok meg lenne oldva, a térítési díj minimális (a jövedelemmel arányosan állapítják meg), még marad is valamennyi pénzed, mondjuk pelenkára elég talán, kaját meg ott kaptok, az jár. Ha ez idő alatt sikerül munkát találnod, talán nem lesz gond, és talpra tudtok állni (ebben segíteni fognak az ottani dolgozók).
én írtam, hogy nem lehetetlen, a legtöbb anya mindenre képes a gyermekéért. ezzel kezdődik az anyaság.
hidd el, van aki a nulláról is megcsinálná.
az időpontkérés kapcsán azt látni, nem bízol magadban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!