Atilla vagy Attila?
Kedves 14.11-es "kabátos" hozzászóló!
Ne haragudj meg, de a kérdést nem tudásfelmérőnek szántam. Kértem, hogy inkább azok válaszoljanak, akiknek van valamilyen tapasztalata a kérdéssel kapcsolatban.
én sehol sem láttam még Attila, hun király nevét Atillaként leírva, bár tény, hogy van ilyen névváltozata külföldön, de a magyar tankönyvekben is Attila :)
Attila Hunor szerintem éppen elég magyaros, remélem, legalább a vezetéknév is Magyar :D
Én is az Attilára szavazok, a férjem is így írja, ezáltal annyira megszoktam, hogy 2 l-lel még látni is furcsa. Viszont a név ősi gyökerei így alakultak: Etil - Etele - Atila - Attila
Tehát akár Etele Hunor is lehetne a kisfiú.
köszi a lepontozást kérdező :)
kérdezted, én meg megmagyaráztam, hogy nekem miért nem tetszik névként. tényleg nem tudtam, hogy engedélyezik, hát fura, egy ősmagyar nevet másképp írni, mégpedig egy kabát névnek. nekem legalábbis
"Atilla eredetileg rövid díszes zsinóros kabát, a hunok királyáról, Attiláról elnevezett ruhadarab, a magyar úri viselet része. Hasonló volt hozzá a bocskai kabát. A címereken is gyakran megjelennek. Manapság ezt egyesek különleges vagy ünnepi alkalmakkor viselik"
Kedves 17.13-as hozzászóló!
A kérdés az volt "Hasznos volt számodra ez a válasz?" Én meg bejelöltem, hogy nem. Mivel van olyan, hogy Atilla/Attila kabát, nagyon szép egyébként, és Atilla/Attila hun királyról lett elnevezve. nem pedig fordítva. Tehát a nevet is, és a kabátot is írjuk mindkét változatban.
figyelj, kettőnk közül nem én próbálok vitatkozni... :)
sőt, nem is érdekel minek hívod majd a gyereked, de feltettél egy kérdést én meg leírtam, hogy nekem mi ugrik be erről a névről.
lehet, hogy én nem vagyok még elég bölcs, de azért az meredek, hogy mert megsértettelek (mivel is?) azért olyan nevet adsz a gyerekednek amit lehet nem kéne. de nyilván a sértettség és bosszú félem (na ezt végképp nem értem! :D) a fontosabb, nem az, hogy a gyerekedet ne bántsák!
de mondok akkor konkrétabbat, nem a kutatók, hanem a tankönyvek úgy írják ahogy ide be is másoltam. és a te gyerekednek is meg kell majd tanulnia, hogy Attila- hun király, atilla- kabát.
de én itt befejeztem, már komolyan attól félek, hogy beindul nálad a szülés annyira feszült lettél :(
de nyomogasd rám a piros kezet, hátha az megnyugtat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!