Hogyan lehet az orvosit gyerekek mellett csinálni?
Aki így jár egyetemre, mesélne, hogyan szervezi meg a hétköznapokat?
Nem érzed úgy, hogy túl sok időt vesz el az iskola a családodtól?
"Igazad van, lehet ezt komolyan véve csinálni és tengi-lengizni is. Én nem vagyok zseni, nekem muszáj rátanulni az aznapi, még friss anyagra, és nálunk a csoporttársaim 90%-a így csinálja."
Szerinted én tengi-lengiztem?! A nagy túrót, csak éppen normális emberként éltem, nem pedig úgy, mint egy tanulógép. Jó, summa cum laude diplomád lesz és számít ez valamit? Semmit. A betegeidet legalábbis biztos nem fogja érdekelni. Számos olyan csajt ismerek mint te, elméletben valóban kiválóak már amelyik, mert sok nem tudja integrálni a tudását, de kettő értelmes mondatot nem tudnak kommunikálni a beteggel, mert fogalmuk sincs, hogyan kell az emberekkel bánni, mert egy burokban éltek, arról megint fogalmuk sincs, hogy milyen problémáik lehetnek a betegeiknek.
Egy jó tanáccsal tudok szolgálni, menj el egyetem után PhD-re. Klinikus még véletlenül se akarj lenni.
A 11-es vagyok, nekem innen már nehéz lesz lerontani a summa cum laudét, ha ez számít valamit (nem), szóval nem tengi-lengiztem én sem. :D
De azért szorgalmi időszakban bőven jut idő a barátokra (akik nem csak az egyetemről kerülnek ki), szórakozni, kirándulni, ki mit szeret. És nem én vagyok ilyen hiper-szuper tökéletes, hanem szerintem legalább az emberek fele tudja így csinálni, ha nem több. Csak valamiért az orvosisok szeretik elhitetni a "laikusokkal", hogy mi állandóan seggelünk, mert az illene bele a fejükben lévő képbe. Valószínűleg akkor nem egy helyre járunk. :D
"Valószínűleg akkor nem egy helyre járunk. :D"
szerintem ez nem helyfüggő, én beszéltem már mind a négy egyetemre járó medikussal, és a szorgalmi időszak senkinek sem a vérre menő küzdelemről szólt. Orvosin szorgalmi időszakban arra van időd, amire szeretnéd, hogy legyen, jó talán a versenysport nem megoldható. A vizsgaidőszak viszont halál.
Egyetértek, azért írtam ezt, mert számomra hihetetlennek tűnik, hogy egy csoport 90%-a napi 5-6 órát még tanuljon pluszban, főleg ötödévben. Most végzős vagyok, tavaly csináltam egy nyelvvizsgát, bejártam ambulanciára meg műtétekre asszisztálni abból a tárgyból ami érdekel, meg mentőztem is, emellett heti 2-3x tuti volt időm elmenni koncertre/kajálni. De még olyat is ismerek aki nemzetközi szinten versenysportol (igaz, egyszer már csúszott miatta). Nálunk inkább az volt a tendencia, hogy mindenki megpróbált a saját területére koncentrálni, nem bejárni az utolsó családorvostan előadásra is.
De bocs az offért, a fentiekből is látszik, hogy ezek helyett gyereket is lehet nevelni simán (akkor kevesebbet lennél otthon, ha dolgoznál), viszont hogy a vizsgaidőszak kb másfél hónapját hogy lehet megoldani, azt nem tudom.
"mert számomra hihetetlennek tűnik, hogy egy csoport 90%-a napi 5-6 órát még tanuljon pluszban, főleg ötödévben."
Ha beraksz 5-6 maximalista seggelőgébet egy csoportba, úgy meg tudják hülyíteni egymást, hogy borzalom. Nálunk az évfolyamon a 120 emberből volt kb. 8-10 summa cum laude, na ebből kb. négy egy csopiból volt. :-D
"Hát nem tudom, én mégis azt választanám, hogy inkább ne tudjanak kommunikálni velem, de magasan képzett szakember gyógyítson."
Nem attól leszel magasan képzett szakember, hogy végigseggelted a hat évet és summa cum laude végeztél...
"Lehet nekem több időt kell tanulásra fordítani, de kíváncsi lennék, hogy egy klinikai gyakorlaton melyikünk teljesítene a legjobban..."
Ez nem kérdés. Mi. Mert a könyvön kívül mást is láttunk a hat év alatt. Mondjuk beteget, meg embereket. A hozzád hasonló csajoknak mindig órákat kellett gyakorlatokon könyörögni, hogy egyáltalán hajlandók legyenek a kisujjukat megmozdítani.
Ismeretlenül beskatulyázzátok és sértegetitek egymást.
Szerintetek ez mennyire jellemzi a felnőtt, érett lelkű, jó szakembereket?
Speciel én úgy gondolom, nem csak a betegekkel, de egymással is illik tudni tisztelettel kommunikálni egy magasan képzett szakembernek. Nem csak az minősít, ahogy a beteggel beszélsz, de az is, ahogy a kollégáddal.
Stabil önképpel nem bizonygat semmit sem az ember egy számára idegennek, és parttalan vitába sem megy bele, ha nyilvánvalóan látszik, hogy meggyőzésre esély sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!