Igényelheti a párom a családi adókedvezményt?
Szeptember 2-án töltöm be a terhességem 91. napját. Ekkortól lehet majd ugye igényelni az adókedvezményt.
Nem vagyunk házasok, és azt olvastam, hogy ilyen esetben viszont csak szülés után lehet a jövő évi adóbevallásban visszaigényelni. Ez igaz?
És ezt elvehetik, ha a páromnak "állítólag" adótartozása van? Most igyekszünk vizsgálni, hogy mi történt, de úgy tűnik, az előző cégnél tőle levonták az SZJA-t, de nem fizették be, és a páromon akarja az adóhivatal behajtani. Félek, hogy ha addig nem rendeződik ez az ügy, akkor nem kapjuk meg a visszaigénylést. Vagy hogy van ez?
Én sajnos nem tudom igényelni, mert megszűnt a munkahelyem, mielőtt kiderült a terhességem.
Köszönöm a válaszaitokat.
Nem lehet, hogy egyáltalán nem volt bejelentve, és a tb tartozást követeli rajta a NAV?
Egyébként pedig sajna tényleg berántja a NAV a tartozás fejében. Azt hiszem még a jövedelme X%-át is levonhatják.
Jelenleg keressük a papírokat, 2013-ban dolgozott ott. A NAVtól kapott papíron az "SZJA" szerepel, hogy az nem volt fizetve.
A cégnél (elvileg) be volt jelentve, TB-tartozása nincs, ez az orvosnál kiderült volna, nemrégiben volt, nem jelzett semmit a rendszer.
104.000 forintról van szó mellesleg, és már az is felmerült a páromban, hogy nem én Xeltem-e be a családi adókedvezményt a saját bevallásomban - de tuti nem, hisz abban az évben csak októbertől dolgoztam, előtte itthon voltam GYES-en a lányunkkal. Így semmiképp sem jöhetett ki 104.000 forint tartozás, tehát nem értem.
Köszönöm a segítséget, ment mindenkinek a zöld kéz!
Találtunk egy papírt, amin a következő szerepel:
"ADATLAP 2013
A munkáltatótól származó jövedelemről és az adóelőlegek levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor"
Ebben van egy ilyen rész:
14.Összevont adóalapba tartozó jövedelem (1-13d): 663049 (gondolom, forint)
15. Nyilatkozat alapján a családi kedvezmény: 437500
16. Az adóelőleg alapja (14. és 15 különbözete): 225549
Az összevont adóalapot terhelő 16% adóelőleg: 36088
A ténylegesen levont adóelőleg: 36088
Na most, nekem ebben az a furcsa, hogy ha az adott évi bére 663049 forint volt, annak a 16 %-a semmiképp sem 36088 forint... jól értem?
Mert tőle minden hónapban vonták, ez biztos. Minimálbérre volt bejelentve, ez bruttó 98.000 forint, viszont 70.000 körül kapott kézhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!