Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mikortól foglalkozzak vele,...

Mikortól foglalkozzak vele, hogy nem beszél még a fiam?

Figyelt kérdés

Eddig nem aggódtam, úgy vagyok vele, hogy előbb-utóbb mindent megtanul. Meg a fiúk "lassabbak".

Szavakat mond, állatokat utánoz, egy-egy új szót ki tud mondani (ha kedve van), de mintha kényelemből nem beszélne, mert így is szinte mindent értünk. Mondatokat szókapcsolatokat nem használ, csak önálló szavakat.

Az a baj, hogy akár kézmozdulatokból is megértem? Ösztönöznöm kellene? Vagy tényleg hagyjam a saját tempójában fejlődni?

2015. aug. 24. 16:22
 1/9 anonim ***** válasza:
Mennyi idős? Ha úgy érzed gond van, akkor vidd el korai fejlesztőbe v. nevelési tanácsadóba. Ingyen van, csak időbe kerül. Ne hallgass azokra, akik azt mondják, hogy a fiúk így, meg úgy. Ha nincs gond, akkor megnyugodhatsz, de nézesd meg gyógypedagógussal, ha úgy gondolod baj van. Tapasztalat. Egy beszédhibás, diszfáziás kisfiú anyukája
2015. aug. 24. 16:28
 2/9 anonim ***** válasza:
Nem mindegy hogy másfél éves gyerekről kérdezel vagy 6 evesrol. ...
2015. aug. 24. 16:30
 3/9 A kérdező kommentje:

Direkt nem írtam kort, hátha valaki ír konkrétumot, mikortól "baj".

Áprilisban volt 2 éves, tehát még nincs 2,5.

Szeptembertől megy bölcsibe, az talán változtat?

Nem gondolom, hogy baj lenne, talán csak türelmetlen vagyok, mert már "nagy fiúnak" tűnik, csak még nem beszél. És már nagyon várom, hogy dumáljon.

2015. aug. 24. 16:44
 4/9 anonim ***** válasza:

Van bármilyen veszélyeztető tényező a gyerek előéletében? Veszélyeztetett terhesség, koraszülés, oxigénhiány, rohamos vagy elhúzódó szülés, elhúzódó sárgaság, újszülöttkori elkékülés, eszméletvesztés? Ebben az esetben ne várjatok semmire, keressetek szakembert, ha legalább két éves már a gyerek.

Ha nincs is rizikótényező, de már elmúlt két éves a kisfiú, ellenőriztessétek a hallását! Az enyhe nagyothallás hétköznapi helyzetben nem tűnik fel, de erősen lassíthatja a beszédfejlődést. Gyermekaudiológusnak kell megvizsgálnia, nem elég a felnőttek vizsgálatában jártas szakember, és nem elég egy BERA vizsgálat sem. Ha Budapest elérhető közelségben van, fordulhattok az Edukid centrumhoz is, de ez fizetős hely.

Ha egyébként minden területen rendben fejlődik a kisfiú, és a hallása is jó, lehet várni a beavatkozással két és fél éves korig, főleg, ha azt látjátok, hogy fejlődik a beszéde, gyarapszik a szókincse, csak lassabban, mint az átlag.

NEM kényelemből nem beszél!!! Értsétek meg továbbra is, amit kommunikál, de fogalmazzátok meg a számára (helyette),azt amit ő csak gesztusokkal, esetleg egy-egy szóval tudott kifejezni. "Kéred az autót? Anya, add ide az autót!" Nem kell erőltetni, hogy ismételje, de ha sok utánozós játékot játszotok, lehet, hogy megpróbálja. A lényeg a mintaadás, illetve hogy ilyenkor valószínűleg érti, mit mondasz éppen.

Játsszatok minél több olyan játékot, ahol hangadás, beszéd is szerepel. Utazhatnak plüssállatok a dömperben, ekkor elmondjátok ki hova utazik (asztal alá, konyhába....), építhettek tornyot, amit aztán le lehet dönteni, stb.

Nagyon jók az ölbéli játékok is, ezekben sokszor szerepel a testrészek neve, esetleg cselekvések megnevezése. Játszhattok grimaszolósat is. Ha a szájkitátást, vigyorgást stb. utánozza a kisgyerek, jól előkészítitek vele az esetleg szükségessé váló későbbi logopédiai terápiát. És általában beszéljetek vele, mindig arról, ami éppen történik, amire a gyerek abban a pillanatban figyel.

2015. aug. 24. 16:56
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm 4-es.

Tökéletes terhesség volt, gyors szüléssel, 10/10-es apgarral. Igaz besárgult, de csak 1 plusz napot voltunk tovább emiatt.

Mindenben fejlődik amúgy. A hallása rendben, suttogni is szoktam neki, kiválóan hallja azt is.

Szókincse nagy, tehát olyan szavakat is ért, amiket ritkán használunk, csak nem igen mondja.

Szereti, ha mondókázok neki (Bartos Erika könyveiből), meg ha énekelek.

Akkor több ilyen játékot fogunk játszani, meg majd esetleg a bölcsis dadusokat is megkérdezhetem, ők mégiscsak sok ilyen korú gyereket láttak.

Sokan mondják a környezetemben is, hogy rendben van vele minden, ne aggódjak, beszélni fog majd előbb utóbb.

Értelmes okos, nagyon jó a logikája, problémamegoldó képessége. Szóval szerintem nincs baj.

Ezért kérdeztem kor nélkül, hogy mikortól kell foglalkozni vele, ha nem beszél, mint pl a járás, hogy azt másfél éves korig kell.

2015. aug. 24. 17:06
 6/9 anonim ***** válasza:

Nekem a 2. fiam volt az, aki 2 év 9 hónaposan ment oviba. Az óvónők nem értették, mit mond, többnyire szavakat mondott, annak egy része is halandzsa volt. Ha véletlenül mondott egy mondatot, az is tele volt nyelvtani hibával, úgy hangzott, mint akinek nem is ez az anyanyelve. Utána 1-2 hónap alatt hatalmasat fejlődött. (Lassan 16 éves, okos, jó tanuló, iskolában csak egy gond volt vele, hogy be nem áll a szája :) )

Szóval türelem, valószínű, ő is hirtelen fog majd fejlődni.

2015. aug. 24. 17:30
 7/9 anonim ***** válasza:

Megkésett beszédfejlődésről 3 éves kortól lehet beszélni, addig nem, és addig nem is kóros, ha nem beszél, maximum lassabban kezdi az átlagnál. Az én fiam sem beszélt még kétévesen. Mivel olyan helyen dolgoztam, ahol sok logopédus dolgozott, felhívtam egyiküket, hogy mit mond, de megnyugtatott, hogy semmi gond nincs, hiszen amit én mondok, azt totálisan megérti (pont, mint a tiéd, és hát igen, kényelmesebb neki így, hogy te úgyis kitalálod, mit akar), hároméves kora előtt nem is nagyon foglalkozna vele szakember, úgyhogy én megnyugodtam. Nem is volt semmi probléma vele. Amikor elkezdett bölcsibe járni, rohamosan elkezdett fejlődni a beszéde is - na ná, ott nem találták ki a gondolatait. Pár hónap alatt elkezdett mondatokban beszélni, hároméves korára kimondottan választékosan tudta már kifejezni magát. Ez a gazdag szókincs a mai napig annyira hozzátartozik a fiamhoz, hogy ezt mindig kiemelik mások is nála. Pl. ötévesen olyan dumája volt, hogy "Lehetőség szerint a szemetet vigyük le, ha elindulunk az oviba." mert tudta, hogy el szoktam felejteni levinni :D

Különben nekem azt tanácsolták, amikor még ilyen kis picurka volt, hogy sokat hintáztassam, meg görgessem a padlón, ez elősegíti a beszédfejlődést.

2015. aug. 24. 18:11
 8/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm 7-es.

Az igazi választ te adtad meg, hogy 3 éves kortól kell foglalkozni vele.

Édes kisfiad lehet, hogy ilyen szép választékosan beszél.

Hintázni sokat szokott, Otthon is van, szereti. Meg már bukfencezni is tud (nálam csak segítséggel csinálta eddig, mamának bemutatta, hogy tud egyedül is). "tornázni" is szoktunk.

Akkor csak türelem kell. De már várom, hogy dumáljon.

2015. aug. 24. 18:44
 9/9 anonim ***** válasza:
Hát,a türelem néha kevés...az én elsőszülött fiam 2 évesen folyékonyan,helyesen beszélt.4 óra alatt született,10/10-es Apgar értékkel.A 2. fiam(aki 3 óra alatt,szintén10/10-es Apgar értékkel érkezett,ám kicsit besárgult)beszédét 2.5 évesen szinte csak én értettem.Ő mindent értett,minden utasítást végrehajtott(vagyis értette mit várnak Tőle).Eltelt 1-2 év,a beszéde érthetővé vált,ám voltak benne hibák(s,sz,r,l stb.),és más,kisebb hiányosságokat is felfedeztünk(nem ügyesen ugrál 1 lábon,a hintázás nem megy tökéletesen,4 és 5 éves kora között nem fejlődött megfelelően)Kiderült,hogy laza izomzatú-hipotóniás(ergo a beszéd)nem megy Neki az elvárható szinten-,és részképességzavara is van(magán úton,a Gézengúz Alapítványhoz vittem neurológiai és speciális fejlesztőpedagógushoz vizsgálatra).Tavassazl múlt 7 éves,szeptemberben kezdi a sulit.Túl vagyunk 3 év TSMT tornán,heti 3 logopédiai foglalkozáson,és heti 1X120 perces fejlesztésen,ami-többek között-a finom-motorikáját,a részképességét-fejleszti.Most lett suli érett.Különben a szakemberek szerint is nagyon intelligens,szerteágazó tudású,érdeklődésű,választékosan beszélő kis fickó,akinek szüksége volt egy kis segítségre ahhoz,hogy ez kijöjjön belőle.Van egy lassan 3 éves kislányunk is-Ő 2 óra alatt,9/10-es Apgarral érkezett-aki nagy szókinccsel,korát meghazudtoló intelligenciával rendelkezik,ám a beszéde idegenek számára kb. 90%-ban érthetetlen.Jár bölcsibe,ott nincs gond.Meg fogom Őt is nézetni,mert ha van valami inkább most derüljön ki.
2015. aug. 25. 00:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!