Azt olvastam, hogy a terhesség 15. hetéig tegyük le a cigit különben kis súlyú lehet, koraszülött esetleg fogyatékos. Nem addig fejlődnek ki a szervei? Ez csak nekem ellentmondásos?
Kedves Kérdező!
A cigit már a terhesség tervezésekor kell letenni és nem közben, hiszen köztudott, hogy a szervezet tisztulásához nem egy-két hónap szükséges. A cigaretta sajnos nagyon sok kockázatot rejt, így én nem azzal foglalkoznék, hogy mikor ártalmas, hanem azonnal letenném ha cigizek.
(Nyáron a játszótéren egy kb. 8 hónapos terhes kisanyukát láttam a játszótéren aki zsinórban szívta még a cigit!!!! Borzasztó látvány volt!!)
A szervei meg vannak, de a növekedés utána indul be nála, és mivel kevesebb oxigénhez jut, nem fejlődik annyira. Szerintem nincs ellentmondás.
Természetesen a babának az a legjobb, ha egyáltalán nem cigizik az anyukája, de szerintem soha nincs késő letenni!
Szóval mindegy hányadik héten vagy (vagy az, aki miatt megkérdezted), a baba érdekében érdemes letenni!
Sok erőt hozzá!
De kifejlődnek a szervei a 12. hétig, és utána növekednek, meg fejlődnek, tehát alakulhat ki fogyatékosság - pl. tüdő, gondolom te is tudod, hogy a tüdő igen sokáig érik még, hogy felkészüljön a kinti életre, még a 7-8. hónapban is lehetnek problémák a fejletlen tüdő miatt. A baba a terhesség végéig hízik, tehát a cigitől lehet kis súlyú. A méhlepény táplálja a babát, ami a cigitől gyorsabban öregszik, és ha már nem tudja táplálni a babát, akkor megszületik, esetleg sokkal hamarabb mint kellett volna. Ha már a 15. hétig dohányzott valaki, akkor legalább a baba növekedését próbálja meg kevésbé korlátozni a cigivel.
Számomra itt semmi ellentmondás nincsen. Neked mi ellentmondásos benne?
ҝ
Úgy tud fogyatékossá válni, hogy a szervei nem kapnak elég oxigént a vérből és emiatt károsodnak. Leginkább az agya szokott károsodni a babáknak.
Egyébként szerintem a terhesség elején a legkönnyebb letenni a cigit a hányinger miatt.
Én a terhesség előtt egy fél évvel szoktam le a cigiről, korábban napi 1-2 dobozzal is elszívtam. Aki valaha sokat dohányzott az tudja, hogy még sokszor utána 1-2 évig is hiányzik a cigaretta. Nálam is így volt, a terhességig ölni tudtam volna időnként egy szál cigiért. Aztán ahogy jött a baba és vele a reggeli hányinger, akkor már nem kívántam a cigit, eszembe se jutott. Aztán ahogy elmúltak a reggeli rosszullétek, úgy jött vissza a cigi iránti vágyam is. Persze nem gyújtottam rá azóta sem, de néha még mindi hiányzik, pedig már 2,5 éve nem élek vele.
Létezik olyan fogyatékosság is, ami nem fejlődési rendellenesség miatt alakult ki. Pl:
A szellemi fogyatékosság agyi sérülések, veleszületett idegrendszeri betegségek, pl. epilepszia, aminek lehet oka a dohányzás az anya terhesség alatt.
Ezekre a fogyatékosságokra is gondolj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!