Ha az anyuka vércsoportja " B " pozitív, az apuka vércsoportja pedig AB Rh pozitív, akkor a gyereknek milyennek kell lennie a vércsoportjának?
Az ABO és az Rh is két allélhoz kötött Az A és a B allélokat dominánsak illetve az Rh+ -ért felelős is domináns! Például ha valaki egyik allélon B a másikon 0 akkor B-s lesz. értelemszerűen 0-ás csak akkor lehet vki ha mindkét szülőtől 0-ás allélt örököl (mert ez recesszíven öröklődik). Az AB-nek van egy A meg egy B allél tehát ő 0-ást nem örökíthet
Tehát ami biztos 0-ás gyerek nem lehet!
De ezen kívül minden lehet beleértve az Rh negatívat is! Akkor Rh+ vki ha vagy mindkét allélon + van vagy az egyiken + a másikon -
Vagyis Rh pozitív szülő is örökíthet - gént! Ha pedgi mindkét szülőnél egyik allélon - van és úgy rendezőnek a gének hogy a gyerek azt kapja akkor - lesz!
Például az én édesanyám A poz. Édesapám B poz. én pedig 0 neg. vagyok! Jah és nekem papírom van róla hogy az apám az apám! :)
A+, B+ vagy AB+
0-s és Rh- nem lehet
Itt egy táblázat, meg tudod nézni, hogy mikor milyen vércsoportú lehet a gyermek.
A leírt esetben lehet A, B, AB, pozitív illetve negatív is.
Jól le lettem pontozva, pedig a B-re 50 százalék esély van, a +-ra meg 90 % feletti, és a 3-asban még a részleteket is leírtam. Jó nagy gyökerek pontoznak itt.
1-es, 3-as.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!