Gyerekülést jobb első ülésre lehet tenni?
2. válaszoló, ha tényleg rendes gyerekülésben volt a gyerkőc, akkor a rendőr téged jól átvert. Ha netán ülésmagasítóban, akkor jogos volt a bírság.
Rendes gyerekülésben lehet gyereket utaztatni az anyósülésen. Babahordozót illetve fordítva bekötött ülést is, de csak akkor, ha nincs vagy kikapcsolt állapotban van az utasoldali légzsák.
Viszont ülésmagasítót nem lehet használni az első ülésen. Azt csak a hátsó ülésen, 135-150 cm közti gyereknek.
Lehet tenni, és ha a rendőr meg akar büntetni, nem kell elfogadni a csekket, mert azzal elismerted, hogy szabsértést követtél el. Ez esetben feljelentés megy, ahol már van lehetőséged az igazadat bizonyítani a jogszabályt nem jól ismerő, értelmező (mert sajnos sok ilyen is van) rendőrrel szemben.
Párom közlekedési rendőrként dolgozott közel 20 évig, és neki is akadt már gondja jogszabályt nem ismerő rendőrrel- Sajnos akik taníthatták volna a fiatal rendőröket, elmentek nyugdíjba, az új eresztét meg már nem tanítják meg igazán a szakmára, vagy nem is érdekli őket.
Bocs az offert, az előzőtol kérdeznek, mert úgy látom nagyon biztosra tudja. Mindegy milyen autóról van szó? Tehát ha nincs sok hely hátul a lábának, nem gond ha ezért előre rakom? Vagy csak akkor lehet, ha pl nem fér el egy 3. gyerekülés hátul?
Csak mert az én autóm hátul elég szűkös (sportosabb kocsi), normál gyerekülésben alig fér el a gyerek lába hátul, eddig nem mertem előre tenni. A másik meg, hogy kabrió, ha lenyitom a tetejét, akkor is ültethetem előre? Hátul eléggé jön rá a szel, elől meg semennyire.
Normál, menetirány szerint használt gyerekülésnél nem kell kikapcsolni a légzsákot, hisz így a gyereket is pont úgy védi a légzsák egy esetleges ütközésnél, ahogy egy felnőttet védene. A légzsák tilalom csak a fordítva beköthető ülésekre vonatkozik, mert úgy ugyebár odapasszírozná a gyereket az autó üléstámlájához gyerekülésestől.
Szóval a kresz engedi az anyósülésen a gyerekülés használatát, az meg már mindegy, hogy te ilyen-olyan megfontolásból ez ki is használod-e. Mivel tényleg az él az emberben, hogy a legveszélyesebb hely az autóban (nem véletlenül anyósülés a konyhanyelvi neve...), alapos megfontolás kell ahhoz, hogy a szülő odapakolja a gyereket. Egy kabrió nekem elég alapos indok, nem tudom elképzelni, hogy abban a hátsó ülések biztonságosabbak. Szóval te döntöd el. Ha szűk a hely hátul, és ezért olyan gyerekülést kell használnod, ami egyébként nem túl minőségi, csak azért, mert az elég szűk ahhoz, hogy beférjen, akkor is kockázatnak teszed ki a gyereked. Nagyjából az a teendő, hogy választasz, melyik ujjadat harapd. Vagy veszel egy biztonságos családi autót :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!