Mit gondoltok az "árulkodásról"? Mi számít annak, mi nem, és ezt el tudja-e dönteni egy gyerek egyértelműen?
Kisiskolás fiammal beszélgettem arról, hogy náluk a tanító nénik azt mondják, nem szabad árulkodni. Az árulkodás szerintük az, ha nem magadnak kérsz segítséget, hanem mást „köpsz be”. Nekem úgy tűnik, a konkrét esetekben gyakran nem sikerül a gyerekeknek jól felmérniük a helyzetet. Van olyan gyerek, aki akkor sem mondja el a rossz dolgokat, ha kérdezik.
Az alapfelállás nyilván az, hogy ne rohangáljon a gyerek folyton a felnőttekhez, tanulja meg megoldani a problémákat. Persze ha valaki mondjuk veri, akkor fordulhat a tanítókhoz segítségért.
De mi van akkor, ha pl. Pisti veri Jocót, és ezt látja Benő? Ahogy a fiam – szerintem teljesen jogosan – felvetette, ilyenkor két választása van Benőnek: vagy odamegy, és leüti Pistit, vagy szól a tanítónőnek. Viszont azt mondja, az utóbbi esetben árulkodásnak veszik a dolgot, hiszen nem a saját ügyébe szólt bele. Szóljon Jocó, ha verik! Node, mi van, ha Jocó nem tud/mer szólni a felnőttnek (mert épp verik, vagy mert attól tart, még többet kap, ha „beköpi” Pistit?
És valóban jó-e, ha egy gyerek tétlenül nézi, hogy mást bántanak? Szerintem az, aki szemet húny ilyenkor, pont annyira hibás, mint az agresszor.
Nem hiába van az a mondás, hogy vétkesek közt cinkos aki néma.
Meg kéne nézni a gyerekekkel, hogy mi pontosan az alapvető állampolgári kötelesség, és azt betartani.
Pl. autóbalesetet látok, hívom a 112-t függetlenül attól, hogy a balesetet Pistike vétke, vagy ez őz okozta-e.
A tanítónők logikája szerint akkor beköpi Pistikét, hisz ha hívja a 112-t nagy valószínűséggel rendőrt is kiküldenek, nem csak mentőt. De ha meg nem hívja, akkor meg állampolgári kötelességét szegi meg, hisz nem nyújtott segítséget.
Szerintem igenis szóljon,ha verekedés van, függetlenül attól, hogy benne van-e vagy nem, már csak a tanítónő érdekében is, mert ha 8 napon túl gyógyuló sérülés keletkezik akkor bizony a tanítónőt fogják elővenni, hogy miért is éppen kávézgatott ahelyett hogy a gyerekekre figyelt volna?
Tehát a példádban a tanítónő hanyagsága a gond (szünetben is van ugye felügyelő tanár az udvaron) neki kéne észrevenni és megoldani a verekedést. Akkor már régen késő, amikor Pistike megvárja amíg nem lesz akkora sérülés h mentőt kelljen hívni aztán szól csak.
Köszi a válaszod! Örülök, hogy te is így látod.
Érdekes, mert több embernek feltettem a kérdést, és sokan azt mondták, a gyerekeknek kell lerendezni egymás közt az ügyeket, nem szabad beköpni senkit. Nem kevés időmbe került elmagyarázni, hogy nem arról beszélek, amikor két fiú összeverekszik valami hülyeségen, majd két perc múlva játszanak tovább, hanem arról, amikor egy agresszív hajlamú direkt szívatja a gyengébbeket, akik nem tudnak/mernek védekezni.
Kicsit megrémített, hogy mennyire nincs az emberek agyában benne az, hogy segíteni kell a másikon, ki kell állni az igazságért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!