Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Milyen esetekben jár a gyerekt...

Milyen esetekben jár a gyerektartás?

Figyelt kérdés

Most kezdem újra a középiskolát, érettségi után kihagytam 1 évet és dolgoztam, most pedig szakmát tanulok szeptembertől. Járhat e a gyerektartás, ha az öcsém még apámnál van ugyan, de szeptembertől már nem tanul!

Nem járok apámhoz, bár erről ő és a kedves élettársa valamint az ő szerintük jónak talált gyereknevelés valamint a 2 lakhely közötti 350km az ok. nem kérek okitást, hogy mértnem kell tartani velük a kapcsolatot... ugygondolom a nevelési céllal falhozvágás elég indok lehet rá. és még hasonlók. ENGEM CSAK A JOGI DOLGOK ÉRDEKELNEK!

válaszaitokat nagyon megköszönném!

2015. jún. 29. 10:42
 1/5 anonim ***** válasza:
78%

18 éves korig jár a gyerektartás.

utána rokontartás kérhető amennyiben nappalin tanul a nagykorú gyerek. de itt már van érdemtelenség. ami a te esetedben sokat számít, hisz ha nem látogatod, nem tartod vele a kapcsolatot akkor érdemtelen vagy rá

2015. jún. 29. 10:56
 2/5 anonim ***** válasza:
27%

Én úgy tudom, addig jár, míg folyamatosan megszakítás nélkül tanul nappali tagozaton, amibe az egyetem is beleszámít. Mivel Te kihagytál egy évet és dolgoztál is, tehát jövedelmed volt, így rád már nem jár.

Erről az érdemtelenségről még életemben nem hallottam... Nem hiszem, hogy ilyen van...

2015. jún. 29. 11:20
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
De igen van.Rokontartás esetében ha a gyermek valami miatt érdemtelenné válik,akkor a szülőnek nem kell rokontartást fizetnie.De ezt a bíróság nagyon megvizsgálja.
2015. jún. 29. 12:06
 4/5 anonim ***** válasza:
84%

2-es, ez NEM hit kérdése!

"4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]

(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

a) a gyermek a tartásra érdemtelen;

b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy

c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.

(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető."

2015. jún. 29. 12:12
 5/5 A kérdező kommentje:

és ez jogszabályok alól nem menthető fel az hogy elég sokba kerülne leutazni odáig? Konkrétan én Nagylókon élek (Fejér megye) apámék pedig Érpatakon (Szabolcs megye) illetve az, hogy ő havonta 3-4 napot ha tölt az országban, mivel Ausztriában dolgozik.

Valamint az, hogy bár ezekről a dolgokról nincs semmilyen orvosi vagy más hiteles adat, hogy volt hogy néha a nevelést túlzásba vitte?

Az a biroságnak semmit sem jelent hogy voltak rémálmaim mikor édesanyámhoz költöztem, hogy apám idejön a ház elé és elakar rabolni, vagy megverni?

igen van a szándékomban 1 kis pénzéhesség amelyet szintén apámtól tanultam.. hiszen ha kértem új telefont ugrott és megvette... de ha arról volt szó hogy hazavittem a 4 egészes átlagú érettségi bizonyitványomat akkor mutatom neki és annyt mondott mit kezdjen vele? és hogy jó de lehetne jobb is..

és igen nem voltam az a mintadiák tipus, de 1 idő után csak a családtól való menekülés miatt jártam el a barátokkal mindenhová.

2015. júl. 27. 11:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!