Ha terhességi táppénzen vagyok és nyaralni megyünk, annak lehet valami következménye? Elveszíthetem a gyedet, táppénzt?
18 hetes terhes vagyok, a nőgyógyász kiírt táppénzre 2 hete.
Július elején megyünk 2 hétre nyaralni, már év elején lefoglaltuk, nem akarjuk lemondani. A nőgyógyász tud róla.
Azt mondta egy ismerősöm, hogy ha erről a munkáltatóm tudomást szerez akkor fel tud jelenteni. Neki egy munkatársa járt így, nem kapott táppénzt és szülés után is csak gyes-t pedig korábban megszerezte a jogosultságot.
Sajnos nem vagyok jóban a főnökömmel, simán keresztbetesz ha tud.
Van rá módja? Tényleg bajba kerülhetek?
Ez nagyon jó....
Elvileg azon a 2 héten szabadságon lennék. Akkor lehet, hogy ma lezáratom a táppénzem, holnaptól dolgozok 2 hetet aztán szabadság majd megint táppénz.
Ennek nincs akadálya ugye?
Ezt nyugodtan megteheted. Akár feltűnő, akár nem, ez teljesen szabályos, emiatt ne fájjon a fejed.
De továbbra is fenntartom, hogy ez a szabályozás megalázó a táppénzen lévőre nézve. Ha pl. a táppénz alatt mindössze a kímélő életmód javasolt, az teljesíthető egy szállodában is, nem értem, miért kell ehhez otthon lenni.
Egyébként én írtam, hogy olyan munkám volt, amit terhesen nem lehet csinálni. Most már persze én is tudom, hogy van ilyen, hogy felmentenek a munkavégzés alól, de akkor még nem tudtam, és se a munkahelyemen, sem az orvosnál nem mondta senki. De nekem az akkori szerződésemben is benne volt, hogy terhesen nem szabad dolgozni.
Meg azért sok olyan dolog is van, ami nem indokolja a munkavégzés alóli felmentést, mégis inkább úgy dönt a kismama, hogy nem dolgozik. Pl. a mostani munkahelyemen is a legtöbben elmennek táppénzre, ha terhesek, mert amúgy gyerekekkel foglalkoznak, javarészt nem a legtisztább családokból érkeznek, sokszor náthásan, betegen is elhozzák őket a szülők, szóval elég nagy a fertőzésveszély. Ez persze leírva sehol nincs, de attól még létezik. Ettől tartva a legtöbb nő, ha terhes lesz, inkább elmegy táppénzre, hiszen a munkavégzés alól nem fogják őket felmenteni csupán ezért. Mégsem indokolt orvosilag, hogy egész nap otthon legyenek. Szóval szerintem elég méltánytalan, hogy ez is csalásnak minősül.
A kérdező esetében úgyszintén. Olyan a munkája, amit inkább ne végezzen, ha babát vár, de feküdnie nem kell, mégsem mehet el nyaralni a szabályok szerint, mert az csalás.
Ehhez képest az meg nem csalás, amikor a veszélyeztetett terhes kismama nyitott méhszájjal otthon van, de egész nap főz-mos-takarít-bevásárol. Nem azért mondom, mert ez az általános, de ismerek több ilyet is. Vagy sokat dolgozik a férjük, vagy csak szimplán elvárásai vannak az uraságnak, de ő maga nem vállal bennük részt. Őket hol védi az oep?
Már engedélyezte kb tavasszal. Nálunk kötelező nagyon hamar kiírni, mert egyszerre nem mehet el sok ember, így aki nem foglalja be időben a szabadságot az bukta.
ilyenkor "érkezési sorrend" van. És azonnal jóvá is hagyják a vezetők (max a 3. munkanapon).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!