Ha terhességi táppénzen vagyok és nyaralni megyünk, annak lehet valami következménye? Elveszíthetem a gyedet, táppénzt?
18 hetes terhes vagyok, a nőgyógyász kiírt táppénzre 2 hete.
Július elején megyünk 2 hétre nyaralni, már év elején lefoglaltuk, nem akarjuk lemondani. A nőgyógyász tud róla.
Azt mondta egy ismerősöm, hogy ha erről a munkáltatóm tudomást szerez akkor fel tud jelenteni. Neki egy munkatársa járt így, nem kapott táppénzt és szülés után is csak gyes-t pedig korábban megszerezte a jogosultságot.
Sajnos nem vagyok jóban a főnökömmel, simán keresztbetesz ha tud.
Van rá módja? Tényleg bajba kerülhetek?
Én nem tudom, hogy most is így van-e, de amikor az első terhességem során táppénzen voltam, akkor mondta a háziorvosom, hogy hivatalosan nem utazhatnék el, mert a saját otthonomba haza kell térnem minden nap. Röhej, de tényleg így volt, legalább is ezt mondta. Persze azt is hozzátette, hogy ne foglalkozzak ezzel, nem azért vagyok táppénzen, mert feküdnöm kell, hanem csak azért, mert olyan a munkám, amit terhesen nem végezhetek, de ettől még semmi indoka nincs annak, hogy ne menjek el pl. a Balatonra. Szóval én minden további nélkül elmentem nyaralni, külföldön is voltam terhesen, nem is rövid időt, de mondjuk nekem olyan munkáltatóm volt, hogy egyáltalán nem érdekelte, hogy ki mit csinál, amikor nem dolgozik.
Szerintem kérdezd meg a háziorvostól, vagy attól, aki táppénzre vett, neki tisztában kell lennie a jelenlegi szabályozással.
Mondjuk őszintén szólva durva és valahol még jogsértő is, ha valaki ezért elveszítheti a jogosultságát, hiszen nem mindenki azért van táppénzen, mert szigorúan feküdnie kell.
Ez remek :-(
Akkor valószínűleg kockáztatunk. Van 2 nagyobb gyerek, nem akarjuk hogy csalódjanak.
A nőgyógyász kérdezte, hogy milyen a munkám, és aztán mondta hogy kiír. Én meg mondtam, hogy jó.
Kérdeztem hogy kell-e feküdi, bármit máshogy csinálni, azt mondta hogy nem. A nyaralásra is azt mondta hogy mehetünk, fürödhetek is, csak termálba nem mehetek meg a szokásos dolgok.
olyan a munkám, amit terhesen nem végezhetek,
csak hogy tudd, ez is táppénzcsalás. HA a munkaköröd nem tudod ellátni, felmentenek.
Táppénz akkor jár, ha keresőképtelen vagy.
Már az OEP gyakrabban ellenőrzi a kismamákat, pont az ő érdekükben, ugyanis egyrészt a terhes nő anyagilag rosszabbul jár a táppénzzel, mint a felmentéssel, másrészt az OEP nem szeret jogosulatlannak fizetni, márpedig újabban divat végig otthon maradni...
A háziorvos és a nőgyógyász is megütheti a bokáját, ezért mostanában gyakrabban szólnak, hogy üzemorvoshoz kell fordulni, ha valakinek nincs probléma a terhessége alatt, csak a munkaköre veszélyes vagy megterhelő.
Kérdező, keresőképtelen vagy, tehát nem célszerű nyaralni, mert igen, büntethető vagy. Törvény által biztosított joga az ellenőrző főorvosnak, hogy a lkaóhelyeden felkeressen, és ha bejelentést kap, meg is fogja tenni - mert a cél a spórolás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!