Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ki az elsődleges a babánál?

Ki az elsődleges a babánál?

Figyelt kérdés
17 éves terhes vagyok a barátom 23 éves. Anyukám csak akkor hajlandó eltekinteni az abortusztól ha a nevére veszi a gyereket és ő neveli fel. Mindenki tudja, hogy csak azért akarja, hogy ő kapjon pénzt utána. Elvileg ha kérünk barátommal apasági nyilatkozatot akkor ő lehet a törvényes gyám amíg nagykorú leszek.
2015. jún. 19. 17:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Anyád a pénzért el akarja venni a gyereked? Jesszusom, ez nagyon durva! Igen, a barátod természetesen elsődleges, sőt, te is lehetsz nagykorú, úgy tudom. Nem tudom, hogyan kell ezt intézni, de 17 évesen már van nagykorúsítás, ezt hallottam.
2015. jún. 19. 17:48
 2/11 anonim ***** válasza:
amennyi pénzt kap utána,azt szinte rá is költi. sőt,ha a babaholmik vásárlását nézed,jóval többet. biztos,hogy erről van szó?
2015. jún. 19. 18:06
 3/11 anonim ***** válasza:
Annál a havi 12000 Ft családi pótléknál jóval többet kell majd ráköltenie, úgyhogy nem túl logikus...
2015. jún. 19. 18:07
 4/11 A kérdező kommentje:
Anyámat ismerve a következő történne: A nevére veszi a gyereket, kapja a pénzt amiből rajta kívül senki nem lát semmit, a gyereket meg odaadná nekem, hogy csináljak vele amit akarok 0Ft-tal, mert neki dolgozni kell mennie. Ezen kívül két öcsémet már egészen kicsi koruktól kezdve rám bízza egész hétvégére, mert neki buliznia kell mennie. Hát köszönöm, de nem szeretném egy ilyen nőre bízni a gyerekemet. :)
2015. jún. 19. 18:12
 5/11 anonim ***** válasza:

Kérdés, hogy mikor töltöd a 18-at? Mennyivel a baba születése után?

Alapesetben ugyanis a barátod NEM tehet apasági nyilatkozatot, csak ha a szüleid ehhez hozzájárulnak.

A gyámhatóság közbenjárásával lehet csak megoldani.

Ugyanígy a gyámhatóság engedélyével el is vehet a barátod, ebben az esetben semmiféle gyám nem kell a gyereknek, mert te is kvázi nagykorúvá lépsz elő.

Egyébként anyukád semmivel nem kényszeríthet abortuszra, ahogy arra sem kényszeríthetne, hogy megtartsd, ugyanakkor támogatni sem köteles titeket, ha betöltöd a 18-at.

2015. jún. 19. 18:26
 6/11 A kérdező kommentje:

2 hónappal a szülés után leszek nagykorú.

Köszönöm a segítséget, beszélünk a gyámhatósággal. :)

2015. jún. 19. 18:29
 7/11 anonim ***** válasza:

ha anyád lenne a gyámja a babának akkor nem is dolgozhatna!

viszont ha dolgozik akkor ő csedet majd csedet kapna, ami a fizetésének a 70%-. te meg gyest és csp-t, ami 35E összesen...

de apa is a gyerek szülője, neki is ugyanolyan jogai vannak, viszont ő se dolgozhat az első 1 évben ha ő kapja az ellátást. talán az lenne a legjobb, hogy anyukád eljön csedre a kicsi 2 hónapos koráig, majd ha betöltöd a 18at akkor megigényled a gyes+csp-t.

egyébként ti a pároddal el tudjátok majd tartani a kicsit???

2015. jún. 19. 18:38
 8/11 A kérdező kommentje:
igen el :)
2015. jún. 19. 18:41
 9/11 anonim ***** válasza:
Beszélj a védőnőddel, kérdezd meg tőle, hol kell kérvényezned, hogy te lehess abban a két hónapban is a baba törvényes gondviselője (NEM gyám, a szülő sosem gyám, azt hívják így, aki a szülő
2015. jún. 19. 19:25
 10/11 anonim ***** válasza:

(elküldtem véletlenül)

aki a szülő helyett neveli, gondozza a gyereket). Mivel két hónap hiányzik majd csak a nagykorúsághoz, engedélyezni fogják, hogy te legyél a törvényes gondviselő, a pároddal együtt.

2015. jún. 19. 19:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!