Ha megszüntetnék az alanyi jogon járó támogatást, akkor is ennyi nem kívánt gyerek születne, vagy megtanulnának védekezni az emberek?
Nem provokálni szeretnék, csak kíváncsi vagyok.
A romákra sokan mondják, hogy megélhetési gyerekvállalók. Sokak szerint buták, és nem ismerik a védekezést.
Na most, ha semmi, de tényleg 1 Ft sem járna a gyerek után alanyi jogon, minden támogatás munkaviszonyhoz lenne kötve, akkor is ennyi "véletlen" gyerek lenne?
Persze nem csak a romák között, hanem általában.
Vagy akkor sem védekeznének az emberek, és az "árvaházak" lennének még jobban teli?
Jó kérdés. Szerintem valamivel lehet kevesebb lenne a gyerek, de több az abortusz, magára hagyott csecsemő, árva gyerekek...
Én megszüntetném a támogatást. És ingyen osztogatnék fogamzásgátlót és óvszert a cigányoknak. Lehet sokan nem használnák, de hátha valamennyire csökkentené a nem kívánt gyerekek arányát.
Egyrészt nem fogják megszüntetni, mert tényleg valamivel kevesebb gyerek születne, de már a mostani demográfiai mutatók mellett is kb. negyven év múlva katasztrofális lesz a nyugdíj-helyzet, pont azért, mert kevés gyerek születik (illetve sok olyan aktív korú van, aki nem dolgozik, vagy más országban dolgozik, de ez más kérdés). Viszont azt én is biztosra veszem, amit az első írt: sokkal több lenne az abortusz, és több lenne az állami gondozott gyerek is.
Egyébként meg nagyon erős kifejezés az, hogy a cigányok azért nem védekeznek (kollektíve?), mert "buták". Inkább a mélyszegénységben élőkre jellemző (akik között tény, hogy sok a cigány), hogy a fiatal lányok megfelelő tájékoztatás híján hiányos ismeretekkel rendelkeznek a védekezésről. A nemkívánt terhesség veszélyének amúgy is főleg a tizenéves lányok vannak kitéve, egyszer a már említett tájékozatlanság miatt, másrészt kvázi életkori sajátosság a "velem nem történhet semmi rossz, csak másokkal" típusú felfogás, nem beszélve azokról a sajnálatos esetekről, ahol a családjában bántalmazott kamaszlány menekülésként tekint arra, hogy gyereket szül, illetve a saját gyerekének szeretné megadni azt, ami neki nem jutott. A fenti okok egyikénél sem lesz elég meggyőzőerő az, hogy nincs majd alanyi jogon járó pénz, mert 1. aki annyira tájékozatlan, hogy nem tudja, hogyan védekezzen, annak nem azért lesz gyereke, mert gyereket szeretne, így a támogatás megszüntetése nem működne preventív eszközként; 2. aki simán egy tipikus nemtörődöm kamasz, az szintén nem azért lesz terhes, mert az akar lenni, ezért előre őt sem lehet riogatni azzal, hogy majd nem kap pénzt, sőt, állítom, hogy nagy részük azzal sincs tisztában, hogy egyáltalán jár bármiféle pénz, hiszen amíg nem esnek teherbe, nem érintettek a témában; 3. aki a családjától akar menekülni, "felnőtté" válni, azt racionális érvekkel nem lehet meggyőzni, mert a megküzdési stratégiája is irracionális, az esetek többségében nem hozza meg a várt eredményt. Nem fog tudni távlatokban gondolkodni, úgyhogy a pénz sem fogja érdekelni.
Ennyit a tinikről. Felnőttek esetében esetleg szóba kerülhet, hogy valaki a pénzbeni juttatások miatt vállal gyereket, de ez főleg azoknál áll fenn, akik vagy munkanélküliek, és semmilyen juttatásban nem részesülnek, vagy akik az első gyerekük 2-3 éves kora után nem tudnak elhelyezkedni, ezért inkább (hamarabb) vállalnak még egy gyereket, mert "majd addig is csak lesz valami", és nem marad teljesen bevétel nélkül a szülő. Na, itt valóban kevesebb gyerek születne, de kétlem, hogy ez annyira számottevő lenne. Nem nyer vele annyit a költségvetés. Főleg, ha figyelembe veszem azt, hogy mennyivel nőne az abortuszok és az állami gondozottak száma, és mivel főleg a szegényebbek kényszerülnének a terhességmegszakításra, náluk sok esetben az állam fizeti a beavatkozást.
Szóval én erősen kétlem, hogy lényegesen csökkenne a nem tervezett gyerekek száma, viszont sok más problémás következménye lenne.
Köszönöm a részletes választ 2.
Csak ezzel a mondatoddal nem értek egyet:
"negyven év múlva katasztrofális lesz a nyugdíj-helyzet, pont azért, mert kevés gyerek születik"
Mert elnézve a mostani sokgyerekes roma családokat, őket sem a munkára, és az adófizetésre nevelik, tehát hiába születnek ebből a szempontból, csak a statisztikát növelik. Mert hogy az én nyugdíjamba nem fognak adni egy forintot sem, az biztos.
Egy másik gondolat. Azt írod, nem gondolnak a jövőre, nem visszatartó nekik a támogatás hiánya. Mostanában jött újra szóba a halálbüntetés. Akkor az miért lenne bárkinek is visszatartó erő, hisz szerintem sem gondolnak abba bele, mi lesz, ha? Tudom, durva hasonlat, de mégis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!