Kullancs a gyerekedbe?
Volt már? Lett valami gond? Bepirosodott,? Láz? Ne addj isten súlyosabb?
Tegnap szedtem ki a 2 évesemböl egyet, nagyon félek :(
4 évesen az ovi udvaron ment a fiamba kullancs,este vettem észre fürdéskor.Gyorsan kiszedtük.
Amint a tesó is megkaphatta,elkezdtük az oltás sorozatot.
Az enyémből is néhány hete szedtem ki egyet. Egyelőre semmi baja. Azért figyeld a helyét pár hétig!
Megkérdeztem a gyógyszerész barátomat, meg utánanéztem, hogy mi a helyzet a kullancsokkal:
-gyorsan ki kell szedni;
-kb. 3 óránként ürít a kullancs, utána már tökmindegy, mert ha fertőző volt, addigra betolta a bacikat;
-a Lyme-kór a gyakori a kullancsoknál, de ezt elég jól lehet kezelni antibiotikumokkal, nagyon ritka a szövődmény;
-az agyhártyagyulladás az nagyon veszélyes, de szerencsére elég ritka a fertőzött kullancs;
-ha kiszeded, ne nyomd össze, meg ne tekergesd semerre, lehet kapni (fém!) kullancscsipeszt, és azzal alányúlsz, majd óvatosan elkezded húzni, szép lassan el fogja engedni a bőrt;
-ki lehet szedni cérnával is, kis hurkot csinálsz, rátekered a kullancsra, és húzod (nekem mondjuk nem jött össze:S)
-ha beszakad a feje, akkor azt nem szabad kibányászni, mert akkor a helye begyullad, és nem fogod meglátni a Lyme-kór okozta gyulladást, hagyni kell, pár nap alatt kilökődik;
-megelőzésre kullancsriasztó spray (lehetőleg valami vegyszeres, nem ez a citromleves limonádé), zárt ruházat, sapka, meg utána alapos átvizsgálás (hajlatok, füle mögött, haja, lábujjak köze stb.);
-a kis szemetek főleg a bokrok között tenyésznek, meg a megmaradt avarban, komposztban, árnyékos helyeken, a napsütötte füvet nem szeretik.
Ha valamit rosszul írtam, vagy kihagytam, pótoljátok.
Múlt héten szedtem ki a 1,5 évesemből 1 kullancsot, én is parázok miatta rendesen.
Nálunk a 2 nagyobb oltott, már a 3 éves emlékeztetőn is túl vannak. A picit is viszem hamarosan, eddig betegség miatt nem kezdhettük el.
Mi Zalában lakunk, nagyon sok a kullancs és a fertőzöttség is magas.
Utolsó, akkor szomszédok vagyunk, mi Vasban :) Apuék viszont Zalában és a múlthéten a hugomban is volt egy kullancs, szerencsére nem lett gond.
Hát valószinű hogy már szombaton belemnt a gyerekbe, úgyhogy 24 órát volt bent a kullancs kb :( Nincs csipeszem, körömmel csavartam ki, óramutató járásával ellentétes irányba. Szerencsém van, mert épp 1 hete beszélgettünk erről a védőnővel. Egyébként sikerült fejjel együtt eltávolítani, utána összepattintottam a körmeim közt. Remélem nem lesz gáz egyikünknél sem :/
Első vagyok
mi júniusban kezdtük el,1 hónap múlva kellett beadatni az első emlékeztetőt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!