Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért lett ennyire piedesztálr...

Miért lett ennyire piedesztálra emelve az anyaság?

Figyelt kérdés

Főleg néhány itteni kérdés miatt fogalmazódott ez meg bennem.

A jó/rossz szülő közötti határvonalat nagyjából meghúzta a Ptk. Aki valóban rossz anya, ott rendszerint a gyámügy is bekapcsolódik, valamint ilyen esetben nem szokott felmerülni az anyában, hogy ő rosszul csinálna valamit.

Számtalan olyan kérdést olvasok, ahol szülés/szoptatás/egyéb miatt marcangolja magát az adott nő.

Vagy azért, mert sír az újszülött, vagy mert idegesnek érzi magát a hisztiző gyerek viselkedése miatt.

Honnan jött ez a társadalmi nyomás és miért akarnak ilyen sokan, ilyen görcsösen megfelelni neki?

Az élsportot idézi a dolog, ahol századmásodperceken áll vagy bukik a dicsőség.

Szerintem - sportpéldánál maradva - ez amatőr maraton, ahol úgymond akkor is jól csinálod,ha lefutottad, bármeddig is tartott.

2015. máj. 19. 10:04
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
95%

Szerintem azért nem ott kezdődik a rossz anya fogalma, ahol már a gyámügy és a Ptk bekapcsolódik.

Ettől függetlenül tényleg túlzásba viszik sokan. De ez azért van, mert mások véleményének akarnak megfelelni. Mindenki azt kántálja, hogy szoptatni kell, tehát ha ő valamiért nem tud, inkább kínozza magát, szenved vele, ahelyett, hogy tápszert adna a gyereknek, és mindenki boldog lenne. Ugyanez a természetes szülésnél, az alvásnál, a sírásnál, a hisztinél. Mert ugye aki neveli a gyerekét, azé nem hisztizik. Az mindent megeszik, átalussza az éjszakát, mindig azt csinálja, amit anya mond, szuper okos és ügyes. Egy névtelen fórumon könnyű okosnak lenni, még akkor is, ha a valóságban esetleg nem az van, amit ideír.

2015. máj. 19. 10:14
 2/14 anonim ***** válasza:
Azt hiszem itt inkább a gyerek van piedesztálra emelve, és ennek következménye a "jó anya/rossz anya" szélsőségessé válása. Végülis az nem baj, hogy a gyereket tartjuk a legfontsabbnak, hiszen ők jelentik a jövőt, de én is túlzásnak érzem a fenti példával élve az élsportszerűen kicentizett nevelést.
2015. máj. 19. 10:23
 3/14 anonim ***** válasza:
Talán mert nem megismételhető a születéstől kezdődő nevelés. Elrontod, nincs újabb esély. A sportnál van. Mindenki a legjobbat akarja jó esetben, de ki mivel elégszik meg. Kinek mire van igénye.
2015. máj. 19. 10:25
 4/14 A kérdező kommentje:

"Mindenki a legjobbat akarja jó esetben, de ki mivel elégszik meg."

A görcsös, szorongó, teljesítménykényszeres anya miért a legjobb? Amit én leírtam, ott a "nagyon akarásról" van szó, amiben lelkileg is lenullázzák magukat.

2015. máj. 19. 11:01
 5/14 anonim ***** válasza:

Mindenkinek más az elképzelése a jó anyaságról.

Szomszédom is jó anyának tartja magát, hatot szült, hetente talán meg is fürdeti őket, lecseréli a ruhájukat.

Én csak hármat, naponta fürdenek és tiszta ruhát kapnak.

Hülye példa, de így igaz minden szavam, szóval mások az igények, másoknak akarunk megfelelni. Attól még nem görcsös, hogy van benne rendszer.

2015. máj. 19. 11:06
 6/14 A kérdező kommentje:

Nem arra reagáltál, amit a kérdésben írtam.

Azokról az esetekről beszélek, ahol hosszútávon lényegtelen dolgokra teljesen rápörögnek és születnek a "nagyon rossz anya vagyok?" kérdések. Ilyen kérdésben soha nem olvastam olyat, hogy azért tartaná magát rossz anyának, mert koszosak a gyerekek vagy éheznek.

Az ilyenek mögött egy túlzó megfelelési kényszert érzek.

2015. máj. 19. 11:18
 7/14 anonim ***** válasza:
Az ilyeneknek általában csak megerősítés kell, hogy jó, amit csinálnak, mert bizonytalanok. A rossz anyákban fel sem merül, hogy rossz anyák.
2015. máj. 19. 11:20
 8/14 A kérdező kommentje:

"Neked van gyereked? Szerintem nincs."

Van, de nem látom, hogy a kérdéssel pontosan mi a célod.

2015. máj. 19. 11:26
 9/14 anonim ***** válasza:
A mai divatos felfogas miatt, miszerint a gyerek legyen a kozeppont, az o igenyei legyenek mind felett (hozzatennem en is igy csinalom, de ez az en dontesem;) ) az sem segit, hogy szuperanyu kepek/irasok omlik a mediabol. Pont olyan, mint a szupervekony modellek es hogy csak ilyen ruhakat kapsz, ezert, ha akar egy szammal is nagyobb vagy mar kovernek erzed magad, mert ne m azt latod viszont amit a.media sugall.. ennyi, ezert van az elvaras es a.megfelelesi kenyszer. (Azert ha van jozan esze valakinek, ebbe nem kell belerokkanni, csak a sajag es a gyereked igenyeit kellene nezni, a tobbit meg leszarni..)
2015. máj. 19. 11:39
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

Azért, mert a korábbi pszichológiai irányzatok kizárólag az édesanyát tették felelősség a gyermek pszichés sérüléséért. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van, ennél sokkal komplexebb a helyzet. Ma már ún. bio-pszicho-szociális modell van, ami a genetikai alpokon túl a szociális környezeti felelősséget (ovi, iskola, tágabb rokonság, barátok) is felhozza. A kötődésért meg nem egyedül az anya a felelős, hanem a baba is, mivel a kettő kölcsönhatásban működik. Ha van egy nagyon nehéz temperamentumú baba (difficult babay), ami genetika, alkati sajátosság, arra nagyon nehéz hosszú távon jól reagálni és jól tükrözni. Ebben az esetben, ha sérül a kötődés, akkor azért nem csak az anya tehet. Az anya kikészül, mert nem tudja megnyugtatni a babáját, elveszti az önbizalmát, a kompetenciáját és jönnek a gyakorin a kérdések.

Emellett nagyon sok helytelen hiedelem terjeng szintén a kötődésről, mely életében nem látott még pszichológiai valid kutatást, csak valakinek a véleményét tükrözi. Egyik ilyen nézet szerint, ha nem hordozol, nem szoptatsz igény szerint sokáig, nem alszol a babával, akkor nem alakul ki normálisan a kötődés. Ez nem így van! A kötődés vizsgálatok teljesen mást mutatnak. Ezek azt mutatják, hogy akkor alakul ki a biztonságos kötődés, ha az anya és baba közötti kölcsönösség kialakul, az anya reagál a baba jelzéseire, a baba megtanulja, hogy a jelzései jók és hasznosak, egymás kompetenciáját kölcsönösen megerősítik.

Egy nehézs, sírós babára nehéz kitartóan adekvátan, szeretteljesen reagálni.

Szóval sok régi elavult nézet van még napvilágon a laikusok (és sokszor még a pszichológusok ) körében is.

Az anyákkal nem foglalkozik senki, a védőnők nincsenek erre felkészítve és kiképezve, helyette sok fölösleges dologgal foglalkoznak.

Akinek meg gyerekkorából ered egy megfelelési kényszere, születik egy nehéz temperamentumú babája, az lelkileg mélypontra kerülhet.

2015. máj. 19. 13:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!