Óvodai szülői közösség - van ahol ez jól működik? Miket csináltok?
Olyasmikre gondolok, hogy pl. bármit "tenni" a gyerekekért közösen- tudom, régen volt szmk, de az jobbára a kötelező ünnepélyek előkészítésében munkálkodott.
Köszönöm, ha írtok.
Szia!
Köszönöm az ötleteket!
Ma lesz szülői -nálunk sajnos semmi efféle nincs,de javasolni szeretnék pl. ilyesmiket,amit írtál, ill. gondoltam egy csöpp (3-4 m2) veteményesre az ovi udvarán, amit a gyerekek gondoznának (vetés/ palántázás, gyomlálás, öntözés, szüret, lakmározás :)), ill. ha vmelyik szülő a közelben dolgozik, és érdekes munkája van, pl. meglátogatni vmikor...
Szeptemberben azt mondták, sétálénak majd, elmennek pl. postára, a parkba, stb... soha sehol nem voltak. Sőt, mivel 1-2 szülő azt ÜZENTE a gyerekével, h ki ne vigyék őket, ezért egész télen (novembertől mostanáig) kb. 5 alkalommal voltak kint az udvaron. Ha óvónő vagy, erről mi a véleményed? Hogyhogy egy szülő dönti ezt el? Nincs olyan, h óvodai nevelés programja? Egészséges életmódra nevelés, stb...
És bocs, de ha már lúd...még egy kérdés. :)
A gyerekek étrendjét ki állatja össze? A konyhás néni? De gondolom, a vezetőnek engedélyeznie kell? Nálunk az uzsi 5-ből 4x ilyesmi:
nápolyi
túró rudi
keksz
csomagolt csokis rúd (??? :o :O)
Egyszerűen lusti a konyhás néni? (megjegyzem, a főétkezéshez külső helyről szállítják az ételt!)
Szerinted,ha pl. ezt is szóvá teszem a mai szülőin, visszaüthet a gyerekemen?
Köszönöm, ha válaszolsz. :)
(az ünnepélyszervezést valahol olvastam, azért írtam a kérdésben)
Szia 13:51!
A bálról írnál kicsit? (bár gondolom, idén már buktuk, mde talán jövőre) - hol csináljátok? csak találgatok:
vannak a bálnak költségei (helyszín (?), étel-ital, zene), és a belépőjegy ezeket fedezi + x összeg marad az ovinak?
Az ötelt nagyon tetszik, de aggályom, hogy itt, ahol lakunk, olyan langy, érdektelen a közönség... van, akinek egy hónapig köszöngettem, mikor találkoztunk az ovi udvarán, és még csak vissza se köszönt. (nem ismerjük egymást, egy csoportba járnak a gyerekeink)
Szia! Természetesen létezik Az óvodai nevelés programja, ez az óvodai munka alapja. Ennek egyik legfontosabb része az egészséges életmódra nevelés, ami átszövi az egész óvodai munkát. Igazán a szülők nem "üzenhetnének", hogy mikor vihetik ki az óvónők a gyerekeket az udvarra, ui. a program ezt is tartalmazza: - 10 fokig, ha nem esik az eső, nincs nagy sár, minden nap meg kell oldani a gyerekek levegőztetését. Azért kicsit fura, hogy az óvónők nem vitték őket ki egész télen...a csoportszobában - hiába nyitunk ablakot _ egyszerre elég sok gyerek van, iszonyatosan gyorsan meg tudják egymást fertőzni a gyerekek, főleg, ha a levegőn való játék kimarad, nem is lesz tél végére immunrendszerük...hisz ez is egyfajta edzés. Nekem biztosan hiába üzengetett volna a "kedves" szülő, kivittem volna a gyerekeket, max. az övé maradt volna bent a dadussal :s Amiket írsz (konyhakert, séták, látogatások), igazán kellene, hogy az óvónők maguktól is csinálják. Én személy szerint örültem, amikor kiderült, hogy az egyik gyerek nagyszüleinek igazi baromfiudvara van, a másikhoz mehettünk kukoricát törni, a harmadiknál voltunk kerti tavat nézni stb. Igen, ennek a megszervezése munkával jár, de valaki azért megy óvónőnek... Konyhakert: A gyerekek környezetismeret foglalkozás keretében sokkal többet megtanultak a kert gondozása során a növényekről, mintha azt képeken látták volna..és milyen boldogok voltak, mikor megehették a saját maguk termesztette borsót, répát! Még az is megkóstolta, aki egyébként nem is szerette :))) Szóval itt az óvónők hozzáállása is kellene...
A másik téma: Sajnos az óvónőknek nem sok beleszólása van az étrendbe, azt a konyhavezető állítja össze..De:nektek, szülőknek igenis van beleszólásotok. Ha nem vagytok megelégedve a minőséggel vagy csupán az ételekkel, beszéljetek a vezetőóvónővel, hogy közvetítsen a konyha és a szülők között, hogy egészségesebb ételeket szeretnétek. Nem hinném, hogy édességgel kell tömni uzsonna helyett a gyerekeket, néha azok szívesebben is eszik, mint mást.Azzal ne engedjétek lerázni magatokat, hogy nincs másra keret...dehogy nincs, csak jobban kell gazdálkodni és a gyerekekre kell költeni a teljes összeget... Ja! Most olvasom még egyszer..szóval az uzsit ott állítják össze??? Akkor bizony a konyhás nénik a ludasak és a vezetőóvónő a felelős. Persze, csokis rúd, meg keksz...olcsón kijön, gondolkozni se kell sokat, meg dolgozni se vele :(((
Nem hiszem, hogy ha szólsz, baj lehet, de te ismered az óvónőket...én nem hagynám szó nélkül, az biztos. Visszatérve a sétákra: általában kiscsoportosokkal csak tavasszal szoktak hosszabb sétákra menni, mert akkorra szokna annyira össze, hogy nem okoz gondot, de azért mi már október-novemberben is mentünk rövid sétákra, hogy szokják a közlekedést. Igaz, mi kisvárosban lakunk.
Szia!
A második válaszoló vagyok:
A bál úgy működik, hogy a báljegyet minden szülőnek illő megvenni, meg is veszi mindenki, még ha a bálba esetleg nem is megy el. Ez 800 Ft/hó. Zenészt, zenekart keresünk, próbálunk alkudozni, mert ugye mégiscsak jótékonysági bál, a pénz a gyerekeké:) A helyszín a községháza. (Egy kb. 450 fős községben élünk.) A büfé úgy van megoldva, hogy kell keresni egy vállalkozót, akinek vannak engedélyei, az italkimérés miatt. Sokszor szerencsénk volt, mert volt olyan, hogy az ovis szülei éppen presszót üzemeltettek, és ők adták a nevüket, dolgoztak a büfében, néhány szülő besegített. A vállalkozók a környéken tombolatárgyakat szoktak felajánlani, és az a szülő, aki megteheti, szintén ad egy-egy tombolafelajánlást. Tulajdonképpen ez nálunk úgy van, hogy nekik küldünk tiszteletjegyet, ezért "cserébe" már szinte tudják, hogy mi a dolguk;-) Ez már évek óta bevett szokás. Ha inkább a fiatalokat tudnátok megfogni, akkor szervezzetek disco-t, a plakátokon is fel lehet tüntetni, hogy a bevétel az óvodások kirándulását, új játékok vásárlását teszi lehetővé. A bálra néhány asztalt meg szoktunk teríteni, rá pár illatmécses, gyertya, pogácsa. Nektek esetleg egy locsolóbál szervezése még belefér az időbe.
Sok sikert!
Szia Óvónéni! :)
Mi is kisvárosban lakunk, a forgalomtól simán sétálhatnának, csak az akarat hiányzik... :s
Megvolt ma du. a szlői, és nagyon csalódott vagyok. A vezető óvónő beszélt, és beszélt és beszélt fél5-től 6-ig. Először is hosszasan (és később is vissza-visszatérően) leszidta a szülőket, azt a 22-t, aki ott volt (a 80-ból :o)- persze név nélkül, de hogy ne az ő (óvónők) hátuk mögött beszéljék meg a szülők, ha gondjuk van, és h ennivalót nem lehet bevinni, és hogy a szülők miért várnak olyan dolgokat az ovitól, ami nem az ovi dolga, stb. stb... szinte csak ledorongolva voltak a megjelentek. Aztán jött az ovi fényezése, hogy akik elmentek iskolába tavaly, most félévkor mind megfeleltek az iskolában, és hogy ők aztán mindent megtesznek a mi gyerekeinkért,stb. Ott ült rajta kívül 3-4 óvónő, akik szót sem kaptak, és mi, szülők sem. A végén, 6-kor kérdezte: akar még valaki valamiről hallani???
Persze, sok mindenben igaza volt,amit elmondott, de olyan volt, mintha egy panasz- és fenyítő napot tartott volna ahelyett, hogy konstruktív mederben folyt volna a találkozás. Este 6-kor már senki nem mondta, hogy nekem ilyen ls ilyen gondom/ elképzelésem/ tervem van. Én sem. Majd' elaludtam, de mindenki kornyadozott, monoton, megállás nélküli beszéd, mi meg ültünk a kispadokon, pici székeken, mint a leszidott kisiskolások.
És persze sok mindenről (vagyis semmirő) nem beszélt, amin változtatni kellene/ lehetne, ami jobbá tehetné a gyerekeink óvodai életét.
Deutána mondtam neki, hogy majd megkeresem a közeljövőben, mert több mindenről szeretnék beszélni.
Tényleg ilyen egy szülői értekezlet???
Köszönöm szépen, amiket írtál, fel fogom használni az infókat, ha végre sikerül beszélnem vele.
Szia Bálos kommentesem! :)
Köszönöm szépen, így, konkrétumokkal talán jobban boldogulok majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!