Igaz az, hogyha egymás után jönnek a gyerekek akkor a 2. után csak 1 évig kapnék rendes pénzt,1 után meg csak a gyes/27. 000ft/?
Mi az a rendes pénz?
Ha gyesen vagy, akkor gyes egy jár, függetlenül attól, hány babád van. Csp jár minden gyerekre, egy gyerek után 12,200/gyerek, két gyerek esetén 13,300/gyerekenként.
Ha a gyedre gondoltál, akkor igen, egy baba után jár a gyed egy évig, utána csak gyes megint egy évig, plusz a két gyerekre a csp.
Hű most 2 különböző választ kaptam. A rendes pénz számomra a gyes. Most akkor hogy is van ez?
Megszülöm a második gyerekem miután az elsővel itthonmaradtam 3 évig és a 2. után csak 1 évig jár a gyes? Utána már csak gyed? És hova rakom a gyerekem, mert az elsőt se veszik fel bölcsibe, nincs hely...akkor a második hogy vennék fel 1 évesen....
Szia!
Mindegyik válaszban van valami igazság, de mégsem korrektek a válaszok.
Ha az első gyereked utáni gyed-et nem passzív jogon kapod (azaz nem szűnt meg a munkaviszonyod), akkor a második gyerekeddel is két évig lehetsz otthon gyed-en. Ha megszűnt közben a munkaviszonyod, akkor egyáltalán nem leszel jogosult a gyed-re, hacsak nem találsz időközben új melóhelyet.
Az ellátás összegének meghatározásakor csak annak van jelentősége, hogy a két szülés között visszamész-e legalább 180 fizetéses napra. Ha nem mész vissza, akkor az aktuális szerződésedben szereplő bruttóból számolnak tgyást, gyedet. (Utolsónak: tgyásból, gyedből, táppénzből soha nem számolnak egy másik ellátás összegét. Szépen is néznénk ki, ha a mostani gyedből számolnának egy újabb gyedet.)
A harmadik, gyes-es évet szüntették meg - erre gondolhatott a szomszédod.
Azt érdemes végigszámolgatnod, hogy anyagilag hogyan jársz jobban ha már pocakos leszel az első gyerek 2. szülinapja előtt.
Mivel lehetőség van az ellátások közül választani, így azt te döntöd el, hogy gyed-et viszed végig utána tgyás, gyed. Vagy gyed-et megszakítva, apának átadod a gyest, te pedig táppénz, majd tgyás és gyed (ha a gyed összege kevesebb, mint a fizud 60%-a + gyes, akkor ezzel jobban jártok).
Elfogadták, egy év gyed, utána egy év gyes, majd vissza munka. De állítólag ezt most a fidesz vissza akarja csinálni-és vissza is fogja, hisz egyszerűbb ez, mint annyi bölcsit építeni!!
Én gyesen vagyok már 2 éve, és még leszek legalább 4 évig, ez nem kifogás a kistesóra. max 1 évesen megy bölcsibe...
Utolsónak!
Való igaz, ha csak egy év munkaviszonyod volt, akkor csak egy év gyed + egy év gyes. DE ha valaki az utolsó két évet végig biztosításban töltötte, annak most is két évig jár a gyed. A változás a harmadik, gyes-es évet érinti: a 2010. május 1. után született babákkal nem lehet otthon maradni a harmadik évben gyes-en. Illetve otthon maradhatnak, de nem kapnak érte egy forintot sem.
Köszönöm a válaszokat!
Végülis mivel én biztosított voltam 2 évig, így ha a gyesbe szülök bele akkor jogosult vagyok 2 év gyedre csak gyest nem kapok. Tulajdonképpen már nem is maradnék 3. évet a 2. babóval.
Így van, ha biztosított voltál két évig, és nem szűnt meg a munkaviszonyod, akkor jár a kicsi két éves koráig a gyed. A hosszú válaszoló teljesen korrektül írta le a helyzetet. Aki előttem válaszolt (megszavazták, hogy egy év gyed+ egy év gyes), üzenem, hogy valóban megszavazták, de amit írtál, az csak egy helyzetre vonatkozik: jogosult vagy gyed-re, ha volt 365 biztosított napod, ha ennyi volt, akkor ennyi ideig jár a gyed, utána két éves koráig gyes. De ha nem 365 napod volt, hanem pl. 570, akkor két éves koráig bőven a gyed jár.
A változás az, hogy míg korábban 180 nap kellett a két éves korig automatikusan járó gyed-hez, most a juttatást munkához kötötték. Nemcsak felemelték a szükséges napok számát, de a gyed-ben töltött idő is a munkaviszonyban töltött idő függvénye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!