Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Milyen jogai vannak az anyának?

Milyen jogai vannak az anyának?

Figyelt kérdés

Férjemnek nem rég viszonya volt egy nővel. Elég hamar kiderült, így csak pár hónapig tartott. Én megbocsájtottam a férjemnek, elsősorban a közös gyerekek és az együtt töltött 18 év miatt.

Azonban a nő teherbe esett tőle, annak ellenére, hogy férjem állítása szerint védekeztek, tehát van rá esély hogy nem ő az apa.

Megegyeztünk a nővel, hogy nem tartja meg a gyereket. Úgy tűnt ő sem szeretne még gyereket. A műtétre, orvosra, kórházi költségekre mi adtunk a pénzt. Összesen 200ezer forintot kért, amit soknak találtunk, de kifizettük. Természetesen erről rendelkezünk írásos bizonyítékkal, igaz, nem közjegyző által hitelesített.

Ez volt két hónapja, akkor volt 8 hetes terhes. Folyamatosan kértem, hogy mutassa be nekünk a zárójelentést, hogy megtörtént a műtét, de mindig volt kifogása. Na hát kiderült, hogy még mindig terhes és eszébe sem volt elvetetni.

Kérdés, van-e jogunk visszakövetelni az abortuszra adott pénzt? Valóban van-e joga további pénzeket kicsikarni tőlünk babakelengye, orvosi ellátás, vitaminok stb. jogcímen?(mert most ezzel jött elő)

Ha megszületik a gyerek természetesen kérni fogjuk a DNS vizsgálatot. Amennyiben a férjem az apa nyilván gyerektartás illeti majd meg. Ez körülbelül mekkora összeg havi nettó 500 ezerből? (Anyuka nem dolgozik, gyest fog kapni, nekünk van egy 16 és egy 13 éves gyermekünk). Kötelezhető-e a férjem kapcsolattartásra az anyával vagy a gyermekkel? Mivel a lányainknak egyelőre nem szeretnénk erről beszélni, nem örülnénk, ha anyuka hirtelen felbukkanna nálunk. Ezzel kapcsolatban tehetünk-e megelőző lépéseket? És a gyereknek később lesznek-e jogai? Mint például öröklés? Ha igen, ez csak a férjem külön vagyonát érinti, vagy a közös értékeinkre is kiterjed-e?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Véleményt, minősítést nem szeretnék. Úgysem tudtok újat mondani.

2015. ápr. 19. 09:30
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
52%

Amit a nő elkövetett, az csalás.

A babakelengyét neki kell megvenni, gyerektartás kizárólag a gyerek születése után jár.

A férjed fizetésének kb 1/6 lesz a gyerektartás, mivel figyelembe veszik a két gyereketeket is.

Plusz irracionálisan magas gyerektartást sem ítélnek meg.

2015. ápr. 19. 11:23
 22/30 anonim ***** válasza:
66%
Már bocsi az offért de te ezek után a férjeddel vagy? Megáll az eszem!
2015. ápr. 19. 11:36
 23/30 anonim ***** válasza:
23%

Nem vagyok benne biztos, hogy megáll jogilag, de egy ügyvédnél megérné rákérdezni, hogy zsarolás jogcímén nem perelhető-e a nő.

A másik része, hogy mind jogilag, mind erkölcsileg a szexuális kapcsolat magában hordozza a terhesség lehetőségét. A nő pedig nem kényszeríthető abortuszra, mivel ő rendelkezik a saját teste felett.

Mondjuk a férj részéről minimum elköttetném az ondóvezetékemet ezek után.

Tehát: ügyvédet kérdezzetek meg, hogy pontosan mik a jogaitok, kötelezettségeitek, zsarolásnak minősül-e, amit a nő csinált (vagy neadjisten ti vagytok jogilag rossz helyzetben a lefizetés miatt).

Majd a továbbiakra is érdemes rákérdezni: ha a nő a kérésetek ellenére megjelenne, mit tehettek.

Ugyanis az előzmények fényében nagyon valószínű, hogy több pénz reményében azzal fog zsarolni benneteket, hogy elárulja a gyerekeiteknek a történteket.

2015. ápr. 19. 11:47
 24/30 anonim ***** válasza:
46%

Lehet a nő csak felcsinaltatta magát mással hogy a ferjedre fogja. Ha tényleg védekeztek és nem volt gond akkor bukta a dns vizsgálattal. Szóval az ég világon semmi joga sem lesz.

A pénzt szerintem nem tudjátok visszaszerezni viszont.

2015. ápr. 19. 12:37
 25/30 anonim ***** válasza:
NEm olvastam mindent, lehet valaki már írta, a 200ezer ft-ot is vissza lehet követelni jogilag a nőtől, ugyanis ez ingyenes juttatás (ajándék) volt a részére kifejezetten arra, hogy az abortusz költségeit álljátok, na most mivel utóbb ez meghiúsult és nyilván amennyiben tudjátok, hogy nem megy abortuszta nem adtatok volna neki pénzt, így van lehetőség annak a visszakövetelésére. Az más kérdés, hogy ha önként nem adja megéri-e ezért pereskedni, de talán rá lehet "ijeszteni" azzal, hogy jogi útra terelitek, ha nem fizet.
2015. ápr. 19. 12:49
 26/30 A kérdező kommentje:
Őszintén szólva, az a pénz már nem is érdekelne, legyen vele boldog. Csak ne a férjemé legyen a gyerek, más már nem érdekel.
2015. ápr. 19. 12:51
 27/30 A kérdező kommentje:

Sajnos az lenne a legrosszabb, ha a lányaink megtudnák.

A kicsi nagyon apás, talán jobban kötődik hozzá, mint hozzám. A nagy pedig most éli a hisztis, önfejű tinédzser korszakát. Mindkettőjükben egy világ omlana össze és valószínűleg rettenetesen haragudnának az apjukra. Pedig mint apára, nem tudok rá rosszat mondani.

Ha mégis övé a gyerek, természetesen valamilyen módon elmondjuk a gyerekeinknek, de addig nem szeretném. Hátha mégsem ő az apa és akkor fölösleges őket ezzel terhelni. Elvégre hozzám volt hűtlen, nem a gyerekekhez.

2015. ápr. 19. 12:57
 28/30 anonim ***** válasza:
Nagyon kemény szituáció ez. Szerintem én megbolondulnék. Minden tiszteletem a tiéd, hogy ezt az egészet le tudtad nyelni. Minden ellenére, azért én nagyon sajnálom a picurt...
2015. ápr. 19. 13:26
 29/30 anonim ***** válasza:
100%
Amíg a nő peres úton nem érvényesíti az apaság megállapítását - DNS vizsgálattal - addig a férjednek semmilyen kötelezettsége nincs, ne adjatok neki egy fillért se. Még a gyerek születése után is neki kell pert indítania az apaságért, majd a gyerektartásért. A gyerektartás megállapítása nemrég az új családjogi tv értelmében változott, már nem a fizetés adott százalékát állapítja meg a bíróság, hanem egy adott összeget, nem nagyon van még annyi tapasztalat, hogy meg lehessen mondani, hogy ennek a nőnek mennyit fog ítélni a bíróság. Vagyis ez legalább 1-1,5 év, mire bármilyen összeg is aktuálissá válik. Addig van időtök elintézni az ajándékozást is.
2015. ápr. 19. 14:33
 30/30 anonim ***** válasza:
ha igaz az elméleted, akkor még azt is el tudom képzelni, hogy beállít majd és a gyerekeitek tőle tudják meg. na ez lenne igazán durva :/
2015. ápr. 19. 15:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!