Anyukák, milyen munkamegosztásban végzitek otthon a házimunkát?
Nálunk a házimunka mindig közös volt. Ui. az, hogy a gyermeket gondozza valaki otthon, az nem jelenti azt, hogy a házimunka is az övé, mert a gyermek nevelése nem a házimunka része.
Takarítónk mindig volt, az egyebeket pedig mindig megosztottuk.
Érdemes odafigyelned arra, hogy ezekről beszélj a partnereddel, még az elején! Mondd el neki, hogy szeretnéd, beszéljétek meg konkrétan stb.
Egy gyerkőc pedig, a korának megfelelően bevonható, pl. este fürdés előtt a játékokat mindig el kell pakolni, de együtt, a mosogatógépet pakolja be ( ha rosszul, nem baj), segítsen teregetni stb.
Időarányosan megosztott. Lassan egy éves a kicsi, így ő még nem vonható be semmibe (bár minden nap tisztára nyalja a kanapé karfáját...).
A napi szintű dolgokat inkább én csinálom, mert jelenleg több időm van rá. Pakolás, mosás, mosogatógép ki-bepakolása. De a ruhákat többnyire a férjem hajtogatja össze. Ő volt katona, ott beléjük verték a profi hajtogatást - szerinte én meg terhányul hajtogatok (igen, tényleg ő csinálja szebben).
Szemetet is inkább ő viszi ki. De néhány szeretem-nemszeretem elosztást leszámítva hétköznap én csinálok több mindent, hétvégén nagyjából felesben.
De az itthon töltött ideje alatt a gyerekkel is rengeteget foglalkozik, mind játék, mind gondozási szempontból.
Enyém a házon belüli teendők, a férjemé a kert, meg a garázs, autók, stb.
ez az alap felállás, de én is szoktam kertészkedni, és a férjem is nagy ritkán pakol bent.
70-30%-ban az enyem, de tudatosan alakitottuk igy. En egesz nap itthon vagyok a 3,5 eves fiunkkal, igy sok mindent egyutt megcsinalunk, amit o meg játéknak meg feladatnak fog fel es egyebkent is arra neveljük, hogy szivesen segitsen. Igy van, hogy kerti munkat végzünk (gyomlalas, ültetés stb), bent teregetunk, mosogatógép ki-bepakolasa, ruhahajtogatas, portorles. A porszívózás, kukalevitel, szemetszelektalas mindig a parome. Fürdőt es konyhát heti 1x takaritom, wc-t ketszer, ezek csak az enyemek.
En ugy vagyok vele, hogy örülünk, ha hazaér es én olyankor jobb szeretem, ha a kis idejét amig itthon van a gyerekkel tölti, mert ha hétközben meg hazimunkaznia is kene akkor a gyerek csak árnyékokat latna az apjabol, azt meg nem szeretnénk. 😊
Szerintem mindegy egyebkent, hogy a külső szemlelok vagy a csalad mit gondol a munka felosztásáról, csak az a lenyeg, hogy nektek kényelmes legyen, az igenyeiteket kielégítse es boldog legyetek. Egyebkent a lakas van értünk (jo nem kell nyilvan mocsokban elni, de az egészséges rendetlensegbe senki sem hal bele néha), nem robotolunk folyton. 😊
Semmi nem változott. Mindig is én mostam, teregettem, többnyire a takarítást is én csináltam, meg a főzést is madjnem mindig. De pl. a hétvégi reggeliket mindig a férjem főzi, és van néhány étel, amit én nem csinálhatok. Amíg nem volt mosogatógépünk, addig kb. felesben mosogattunk, most 99%-ban az én dolgom. Néha szokott takarítani, pedig tudja, hogy azzal csak felidegesít :D Viszont ő szokta a wc-t takarítani (szinte mindig) és többnyire a szemétlevitel is az ő dolga.
Gyereket a mosásba és a szemétlevitelbe vonjuk be, illetve néha a főzésben segít (leginkább a mixeres keverésben )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!