Ha a két baba közt nem megyek vissza dolgozni akkor is tgyás majd gyed jár a második babára?
Ha nem szűnt meg a munkaviszonyod, akkor jár tgyás és gyed is.
Összegek: az érvényes munkaszerződésed bruttójából számolnak, azzal, hogy a tgyásnak is van ebben az esetben maximuma (mindenkori minimálbér *2*0,7=gyed max).
utolsónak:
Igen, az oepnél kérhetsz felülvizsgálatot.
Egyébként pedig a munkaügyisnek nagyon jól kéne tudnia, de ha ez kimaradt volna, akkor ajánlom figyelmébe az oep honlapján fellelhető információkat. Még jobb, ha te meglobogtatod a nózia előtt.
Az alap tézis, amit jobban kéne tudnia, mint a gyerekeknek az egyszer-egyet: Egyik ellátás sem lehet alapja egy másik ellátásnak!
8. oldal közepe:
Ha az anyuka nem rendelkezik a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultságot megelőző évben és a
szülési szabadság kezdő napját közvetlenül megelőzően sem 180 naptári napi, figyelembe vehető
jövedelemmel, akkor a terhességi-gyermekágyi segély napi összegének alapja a jogosultság kezdő
napján érvényes minimálbér kétszeresének (2010-ben 147.000 Ft) harmincad része.
Ha azonban a biztosított – egészségbiztosítási járulékalapot képező – tényleges jövedelme az irányadó
időszakban nem éri el a minimálbér kétszeresét, akkor a terhességi-gyermekágyi segélyt a tényleges,
ennek hiányában pedig a szerződés szerinti jövedelem alapján kell megállapítani.
15:48-nak:
Tehát ha én 2008 májusában szültem, határozatlan időre szól a munkaviszonyom 2004-től és br.300 000 volt a fizum,akkor ezt fogják a másodiknál is figyelembe venni? Ha most májusban lejár a gyedem, akkor fölösleges visszavetetnem magamat a bent levő szabikra? Bár lesz kb 4 hónap a köv. szülésig....a táppénzt is hasonlóan számolják, úgy értem az akkori besorolási bérem alapján? Bocsi a kérdezőtől, hogy tovább görgetem a fonalat, de szerintem ide vág valamennyire ez is.
Válaszok:
Tehát ha én 2008 májusában szültem, határozatlan időre szól a munkaviszonyom 2004-től és br.300 000 volt a fizum,akkor ezt fogják a másodiknál is figyelembe venni?
Igen, de mégsem. Ha nem mész vissza legalább 180 napra (ebbe nem számolható bele táppénzes időszak), akkor a tgyásnak is lesz maximuma, ami megegyezik a gyed maximummal. Ez 2010-ben br. 102900. Szóval hiába br. 300 a szerződésed szerinti bér, csak a max tgyást kaphatod.
Ha most májusban lejár a gyedem, akkor fölösleges visszavetetnem magamat a bent levő szabikra? Bár lesz kb 4 hónap a köv. szülésig....
Meggondolandó. Mennyi a bent lévő szabid? A szabis időszakra a béremeléssel megdobott szerződésed szerinti bért kapod. Viszont a táppénzt nem e szerint, hanem a korábbi ellátás (gyed) alapjából számolják. Azt viszont nem tudom, hogy ilyen esetben a normál gyed alapból vagy a maximalizált gyed alapból számolnak.
Viszont ha van annyi szabid, hogy utána már tudj menni tgyásra, akkor összességében anyagilag az éri meg.
a táppénzt is hasonlóan számolják, úgy értem az akkori besorolási bérem alapján?
Abban az esetben, ha a korábbi gyededet a besorolási béred és nem az előző naptári év össz jövedelme alapján számolták, akkor igen.
Bocsi a kérdezőtől, hogy tovább görgetem a fonalat, de szerintem ide vág valamennyire ez is.
Még egy plusz: ha mégis azt választjátok, hogy szabi majd táppénz, akkor a táppénzes időszakra át kell adnod apának a gyest! Egyszerre táppénzt és gyest nem kaphatsz. Természetesen, ha megszületik a pici (vagy igénylitek a tgyást), az első baba után járó gyest le kell mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!