2éves és 3hónapos lesz a nagyobbik gyerekem, mikor a kicsi születik. A nagyobbra csak három hónapig kapok Gyes-t? Vagy pl nagymama megigényelheti egy évig is?
köszönöm a gyors válaszokat.
azt tudom, hogy egyszerre egy ellátásra vagyok jogosult- és a kicsire nagyobb pénz fog járni- tehát azt fogom választani. A 2éves gyerekre viszont - ha lemondok a mama javára a gyesről, akkor ő még egy évig is jogosult rá? Vagy csak a pici megszületéséig jár mindenképpen?
Az utolsónak írnám, hogy azóta már több helyen érdeklődtem, és az biztos, hogy az elsőre a gyes csak a kicsi születésééig jár, akárki veszi igénybe (én, férjem, nagyszülő). Minden esetben két ellátásnak számít a gyes és a tgyás.
Én szabik után táppénzen leszek, és a szülés utána a férjem fog bemenni rögtön a gyes lemondó papírral a családsegítő központba, nehogy gond legyen belőle.
a tgyás és a gyed fog járni a kicsi után is, állítólag a fizetésből fogják számolni, és nem az előző évi átlagkeresetből. Én ezt a tájékoztatást kaptam- de ezt is úgy, hogy hivatalból hivatalba küldtek, és úgy érzem, hogy senki nem tudta megmondani a tutit. Tehát majd szülés után kiderül, hogy mi lesz! :-)
Boldog babavárást kivánok!
Nálunk júniusban érkezik a kicsi, a nagyobbik meg egy hónap múlva lesz kettő! :-)
köszi a válaszodat! Kb én is erre jutottam, de a pénzösszegekre nem tudtak ilyen jó tanácsokat adni. Közben kiderült, hogy van is annyi szabim, hogy szabiról menjek szülni /a kiírt dátum után még kb egy hét;-)/- tehát szerencsém van.
Boldog babavárást, és könnyű szülést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!