Meg lehet így oldani? A nagyobbik fiam tartósan beteg/asztmás/, vele 10 éves koráig maradhatnék GYES-en. De akkor nem élnénk meg. A kisebb fiam lassan betölti a 2 évest, vissza kellene mennem dolgozni. Az apjuk dolgozik.
A nagyi megigénylehetné a GYESt,ha bár már nyugdijas,de vállalkozóként még most is dolgozik?Egy lakcimen lakunk.
Köszi mindenkinek!
A nagymama csak akkor igényelheti meg a gyest, ha nincs a nyugdíján kívül más jövedelme (hivatalosan).
Te nem tudsz 6 órában dolgozni vagy úgy elkönyveltetni, mintha 6 órás lennél?
Nem tudok 6 órában elhelyezkedni,mert áplónő vagyok,és nálunk olyan nincs.Persze a nagyi ithhon lenne a kicsivel,amíg nem lesz ovis korú.
Ha ő meg tudná ígényleni,akkor feladná a vállalkozást.
nem akarok hülyeséget beszélni, de mintha a 6 óra alól kivételt képeznének a tartós beteg gyerekek szülei. Én is itthon vagyok, de még bevallom nem néztem utána pontosan, de most rákattintottam egy oldalra és így van, továbbra is korlátlanul folytatható keresőtevékenység. Korlátozás csak "normál" GYES-nél van
Úgyhogy ez téged nem érint.
És a nagyszülői GYES:
A nagyszülő akkor igényelheti a Gyest, ha a szülő is megfelel a feltételeknek, szerencsére a törvényalkotók meghagytak egy kiskaput és a szülő keresőtevékenységének korlátozása nem kizáró ok. Gyes folyósításban részesülő nagyszülő a gyermek(ek) 3 éves koráig keresőtevékenységet egyáltalán nem folytathat, a gyermek(ek) 3 éves kora után heti 30 órát (napi 6 órát) meg nem haladó időtartamban, vagy otthonában időkorlátozás nélkül végezhet munkát. A gyermeket 3 éves koráig napközbeni ellátást nyújtó intézményben (bölcsőde) nem helyezheti el, 3 éves kora után el lehet helyezni. Utóbbinál jelenleg napi 5 órára korlátozik az elhelyezés, ez hogyan alakul január 1-től még nem ismert.
Tehát ha nem a 2 évessel megy GYES-re akkor dolgozhat ő is és a gyerek járhat oviba, bölcsibe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!