Szülés előtti szabadság?
Figyelt kérdés
Szerintetek az szabályos, ha márciusban nem TGYÁSON vagy táppénzen lennék, hanem kivenném az éves összes szabimat előre? Amíg otthon leszek, úgyis csak gyűlik a szabadság évekig. Jár idénre 2 nap szabi, ami éppen elég lenne. Valaki csinálta már így?2010. febr. 8. 15:21
1/6 anonim válasza:
Például én. Több, mint egy hónapig voltam szabin (az összes napot egyszerre vettem ki a 33. héttől, majd a szülés előtt 28 nappal elkezdtem a TGYÁS-t. Így nem kellett egy percig sem táppénzen lennem félpénzért. A munkáltató nem kötött bele, örültek, hogy nem kell százfelé számfejteni, és végig dolgoztam.
2/6 A kérdező kommentje:
Bocsi, elírtam 23 nap szabi jár.
2010. febr. 8. 15:55
3/6 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. Én úgy szeretném, hogy az utolsó hónapban lennék szabin. A TGYÁST csak szülés után venném igénybe.
Ezek szerint csak a munkáltatón múlik a dolog és semmi törvényi akadálya nincsen?
2010. febr. 8. 15:56
4/6 anonim válasza:
Konkrét törvényi akadálya nincs. A szabadságról azonban tudni kell, hogy a jogszabályok értelmében a munkáltató csak az egynegyedét köteles a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni, a többi napot akkor engedélyezi, amikor akarja. (Ilyen például, amikor mondjuk egy gyárban mindenkinek tartalékolni kell "X" napot év végén a két ünnep között, mert akkor leállnak a munkával. Ez teljesen törvényes.) De ilyen esetben, mint a Tiéd, nem tartom valószínűnek, hogy ne vehetnéd ki az összes tárgyévi napodat. Én egyébként köztisztviselő vagyok, nálunk is érvényes a fenti szabály, viszont van év elején szabadság ütemterv is, amiben fél évvel előtte bejegyeztem, hogy mikortól nem leszek. Szerintem kérdezz rá időben, de biztos nem nesz akadálya.
6/6 anonim válasza:
Én így csináltam, 2008-ban. A 36 nap éves szabadságomból február-márciusban előre kivettem 31 napot, azaz a terhesség 8. hónapja egy részében és 9. hónapjában csak rendes szabadságon voltam. (Táppénzen egyáltalán nem voltam, a terhességi-gyermekágyi segélyt pedig a szülés napjától kezdve vettem igénybe.) Szóval teljesen szabályos. Annyi, hogy ha majd visszamész dolgozni, akkor kevesebb szabival kezdesz. Én most tartok itt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!