Most hallottam a Híradóban, hogy nincs már Apasági
Nyilatkozat. Igaz ez?
Figyelt kérdés
Nem szeretnénk a párommal összeházasodni, mert így jobban jövünk ki anyagilag. De azt sem szeretném ha hónapokat kelljen várni, hogy regisztrálják. Ki lehet valahogy ezt kerülni? Esetleg mégis apaságival?
2010. jan. 28. 19:04
1/7 anonim válasza:
Ma este én is megnézem a házon kívül című műsort, akkor többet tudok talán. Apasági nyilatkozat továbbra is van, én most csináltattam, viszont az anyakönyveztetéshez nem elég. Ezért most azt találták ki, hogy élettársi kapcsolatot be kell jegyeztetni. Amire állítólag még nincs kész az űrlap. A január 1-e után született babák szülei még nem kaphattak meg bizonyos támogatást, a születési kivonat hiánya miatt. Nem tudom te mikor fogsz szülni, de szerintem ez a dolog hamarosan megoldódik, csak nem értem, hogy miért hoznak ilyen döntést, ha még nincs is űrlap... Én elvileg március 3-ra vagyok kiírva, bízom benne, hogy addigra meglesz a zökkenőmentes megoldás.
2010. jan. 28. 19:17
2/7 anonim válasza:
Az apasági nyilatkozat marad, csak kell hozzá egy élettársi nyilatkozat is. Anélkül állítólag nem fogják kiadni a baba születési anyakönyvi kivonatát.
Ez már csak azért is (bocsi) hülyeség, mert mi van olyankor, ha a pár időközben szétment, vagy nem is él együtt, de az apa elismeri sajátjának a gyereket...
Pl. sógoromék is március végére várják a babát, egymás melletti utcában laknak, de a szó szoros értelmében nem élnek együtt. Szóval én nem értem, hogy minek ez a herce-hurca. Biztos ezzel akarják erőltetni ezt az új "divatot", hogy nem kell házasságot kötni, de bejegyeztethetitek magatokat élettársnak.
2010. jan. 28. 21:00
3/7 anonim válasza:
Nem igaz, és nem kell hozzá plusz.
Apasági nyilatkozat kell, ha: 1. a férfi nem a nő férje, illetve 2. ha nem élnek bejegyzett élettársi kapcsolatban.
Amennyiben házasok, vagy élettársak, úgy fennáll az a vélelem, ami korábban csak házasság esetén állt fenn, hogy az élettárs a gyerek apja. Ebben az esetben nem szükséges hozzá az apasági nyilatkozat megtétele.
2010. jan. 28. 21:13
4/7 anonim válasza:
A műsort végül nem láttam, de felhívtam a gyámügyet (IV.ker), ahol amúgy is intézni kell az apaságit, és ott azt mondták, hogy valami félreértés lehet. Nincs semmi változás (egyenlőre), az apaságihoz kell a nő családi állapot igazoló papírja, esetlegesen az eredeti válási bírósági végzés, orvosi igazolás a fogantatás és a várható szülés időpontjáról és kész. Személyesen be kell menni a nő lakhelye szerinti gyámügyi hivatalhoz előzetes időpontegyeztetés után az anyának és az apának is. Tehát semmi köze nincs az apaságinak a bejegyzett élettársi kapcsolathoz! Mindenki nyugodjon meg! :)
2010. jan. 29. 10:10
5/7 anonim válasza:
Utolsónak: Törvény szerint van köze, csak nem úgy, ahogy mindenki gondolja. Eddig a házasság fennállása alatt a férjet kellett apának tekinteni, nem kellett hozzá apasági, mostantól ugyanez vonatkozik az élettársra is, ha bejegyzik az élettársi kapcsolatot. Apasági kell, ha nem élsz házasságban, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban, egyébként elég az igazolás arról, hogy házas, vagy élettárs vagy. A kavarást az okozta, hogy a törvény változásával már nem fogadják el az apaságit, csak ha igazolod, hogy sem házas nem vagy, sem élettársi kapcsolatban nem élsz. Ez az igazolás a plusz. Régen kértek hajadonságit (nem mindenhol, mert a házassági anyakönyvek lekérdezhetők neten) előbb utóbb az élettársi kapcsolatok is lekérdezhetőek lesznek, akkor már ez se fog kelleni. Szóval csak türelem.
2010. jan. 29. 11:02
6/7 A kérdező kommentje:
köszi szépen a válaszokat!:) és azt hogy tudom igazolni, hogy a párommal nem vagyunk élettársi viszonyban? Elég ha más címre van bejelentve? Mert velem lakik, csak hivatalosan nem. Vagy kijön valaki ellenörizni? Nem tudom hogy megy ez.
2010. jan. 29. 11:14
7/7 anonim válasza:
Utolsó (előtti) vagyok. Most megnéztem a Házon kívült a neten. Így valóban más a leányzó fekvése... de nekem a gyámügyis nő mondta, hogy nem kell semmilyen más papír, mert a családjogi törvényt, ami állítólag mindent felülír (tehát jogszabályt, rendeletet), nem módosították. Akkor ő tudja rosszul? Kezd az egész bürokráciával tele lenni a hócipőm!! Terhesen még ilyenek miatt is idegeskedni! Jövőhéten felhívok egy közjegyzőt, és őt is megkérdezem. Inkább most rohangálnék papírokért, mint frissen szülve... Ha megtudok valamit, akkor írok! Ha valaki másnak van új infója, akkor szóljon!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!