Mit gondoltok? Egy családban, ahol van egy fogyatékos
gyermek mentálisan sérül-e az ép testvére?
Figyelt kérdés
Egy kis elő történet:
"Gondtalan terhesség, majd problémás szülés. Orvosi hiba csúszik be, majd az első szülött fiú agyvérzést kap. A szülők mindent megtesznek a gyermek fizikai és mentális állapotának javítása érdekében, nem sok sikerrel. Majd 8 év múlva egy véletlen folytán az anyuka megint teherbe esik, de rettenetesen fél...majd megszületik egy ép,egészséges kislány. Közben a fogyatékos fiú folyamatosan egyre lejjebb épül. Hiába a konduktor, a gyógypedagógus, a speciális iskola/óvoda...minden hiába. Többszörös újraélesztés, majd izmok eltávolítása. Közben a kislány 3 éves, és az édesapjával marad hónapokig,amíg az anyuka a másik gyerekkel a műtétek sorozaton esik át a javulás reményében. Hiába. A beteg gyermek állapota egyre rosszabb..Életképtelenné válik. Látványa elrettentő.Az évek telnek, a kislány kamasz korba lép...."
Mit gondoltok, az ép gyermek sérül a fogyatékos testvére miatt?
van egy barátom akinek a bátyja fogyatékos, bár szerintem középsúlyosan, tehát nincs teljesen leépülve, és otthon ápolják. a barátom most 20 éves, és úgy gondolom hogy egyáltalán nem sérült. inkább azt veszem észre rajta hogy bár néha gondterheltnek tűnik, de sokkal segítókészebb mint egy átlag ember.
2015. okt. 25. 18:27
12/16 anonim válasza:
Sérülni nem feltétlen sérül, ez nagyon sok mindenen múlik! Ha a szülők szeretettel vannak az ép gyermek felé is, foglalkoznak vele, kap érzelmi támogatást a testvére miatt, akkor nem sérül, hanem jóval empatikusabb lehet, mint a társai. Picit korábban érhet, felnőttesebb lehet, mert több rajta is a teher, a felelősség.
Ebbe az esetben én fontosabbnak tartanám, hogy az anya az ép gyermekkel többet foglalkozzon és ne a sérültre menjen el az összes energiája. Ezek kemény dolgok, de így ésszerű sajnos.
2015. nov. 7. 15:19
13/16 anonim válasza:
Borzasztó,szomorú dolog :( hogy így alakult az élet :( sajnálom...
a 2 gyereknek,sokkal nagyobb lesz a türelme,elfogadóképessége az átlag emberkéhez képest!
2016. ápr. 23. 07:30
14/16 anonim válasza:
A testvérem fogyatékos, második trimeszterben született, agyvérzést kapott és az agya egy része felszívódott. Én vagyok a 2. gyerek. Semmilyen (!) hátrányom nem volt emiatt, minden eset teljesen más, de ha Te vagy az anyuka, vagy apuka, esetleg máshogy vagy érintett, írj rám, szívesen válaszolok bármire, amit kérdeznél. 27 vagyok, 2éve költöztem el otthonról, lelkileg egészséges vagyok, házas, szereztem diplomát, van még 2tesóm. Minden rendben van. Ezt főként a szüleink hozzáállásának köszönhetem. :)
2016. máj. 3. 20:20
15/16 anonim válasza:
Jajj, most látom, h ez egy régi kérdés. Sebaj.
2016. máj. 3. 20:23
16/16 anonim válasza:
Nem gondolom, hogy minden a szülő hozzállásán múlik. A szülők legnagyobb jóakarata ellenére is előfordulhat, hogy az ép gyerekre a másik gyerek ápolása, gyógyítása és a pénzkereset mellett közel sem jut elég idő. Szerintem hajlamosak az emberek elfelejteni, hogy a sérült gyereket nevelő családoknak ugyanúgy ott vannak még a nagyszülők, esetleg a lakáshitel, a munka és mindaz, ami a többieknek. Sokszor ép gyerekekkel is nehéz megoldani, hogy minden rendben legyen, mindenkire jusson elég idő. Hiába igyekszik az ember, szétszakadni nem tud. Hány olyan sztori van, hogy ép kistesvér születését is nagyon nehezn dolgozza fel a nagyobb gyerek, mert a kicsi folyamatosan elfoglalja az anyát. AKkor mi lehet sérült gyerekkel?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!