Lehetséges ez Magyarországon?
A méheltávolítás komoly hormonális zavart okoz, ezért nem csinálják meg a menopauza előtt. Csak akkor, ha egészségügyi okból szükséges.
Az elkötést pedig azért, mert amíg fiatal egy nő, később akarhat még gyereket.
Ismertem egy nőt, aki 3 gyerek után elköttette magát. A férje meghalt, a nő újra férjhez ment. A férfi elvált tőle, amikor kiderült, hogy nem lehet gyereke.
Ennek semmi köze Rákosihoz.
Már jó pár éve változott a törvény.
18 év felett bárki kérheti a művi meddővé tételt a gyerekek számától függetlenül
Kik kérhetik a sterilizációs műtétet?
2006. május 31-ig a régi egészségügyi törvény értelmében azok a nők kérhették a sterilizációt, akiknek 30 évesen 4 gyermekük, vagy 35 évesen legalább 3 gyermekük volt. 40 év felett bárki kérhette gyermekeinek számától függetlenül.
Ettől eltérő esetekben csupán megfelelő orvosi indokkal végezték el a petevezetékek elkötését. Az Alkotmánybíróság azonban úgy találta, hogy ez a szabályozás sérti a nők önrendelkezési jogát.
Így 2006 júniusától Magyarországon már a 18. életévüket betöltött nők is dönthetnek arról, elköttetik-e petevezetéküket.
"Az elkötést pedig azért, mert amíg fiatal egy nő, később akarhat még gyereket."
Ezt meg értem én, de eddig sem úgy működött ez, hogy Kati bement és másnap már meg is csinálták. Azt hiszem 2x3 hónapos "gondolkozási idő" volt előtte.
Meg elméletileg 18 éves kor fölött az ember cselekvőképes, így felelős a saját döntéseiért. Ha jók, ha rosszak, nem kell már fogni a kezüket.
Szerintem ez fölháborító. Mindenképp megcsináltatom, ha kell hát külföldön. Csak kíváncsi lettem volna az itthoni viszonyokra.
De úgy látom a legtöbben még csak nem is tudtak erről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!