Mai játékok? (Egy kis közvéleménykutatás)
Tegnap voltam a TESCO-ban, és olyan borzalmasan ostoba, és értelmetlen játékok voltak a polcokon, hogy az valami hihetetlen.
-Egy lencse alakú műanyagdarab aminek annyi a lényege, mint egy kavicsnak (a neve is az, valamilyen rocks). A használati utasítás: ''guríthatod, dobhatod, pattinthatod, csak a képzelet szabhat határt''. Tényleg, mint egy kavics.
-tele van minden a MLP-s baromságokkal, a legjobb, aminek a lényege, hogy összenyomhatod az egyik lovacska fejét!!! Ez is a használati utasításon volt.
-A barbibaba, amit embertelen pózokba lehet hajtogatni, mert ''különleges, puha anyagból készült'' A hideg kirázott, amikor öcsém visszahajtotta a baba csuklóját a könyökéhez.
-A golyók, amiket egy félcsőben gurigathatsz. Amúgy pont akkora méretűek, amitől egy gyerek megfullad, és szerintem, ha azzal valakitfejbedobnak, annak maradandó agykárosodása lesz.
-A sminkfelszerelés, amiben tippeket kap a kislány, hogy hogy sminkelje magát emossá, vagy ku*vává.
Aztán meg csodálkoznak, hogy miért ilyen a mai generáció. Nekem a kedvenc játékom egy plüsskutya volt, és csodásan eljátszottam a matchboxokkal, de legjobban akkor szórakoztam, amikor deszkából faragott kardokkal vívtam csatákat a testvéreimmel.
A kérdés mindenkinek szól, hogy szerintetek jó-e, hogy ilyen játékokkal játszanak a gyerekek? Te megveszed/megvennéd-e ezeket a játékokat a gyerekednek? Mi a véleményed a mai játékokról?
20F
Lehet, hogy nem leszek túl népszer a válasszal, de nem a TESCO kínálata alapján kell véleményt alkotni az országban kapható gyermekjátékokról :)
A kisfiam 4 éves, igyekszem értelmes, tartós, igényes játékokat választani számára.
Az általad felsorolt játékokból nincs neki, de ami van pl. és értelmes is, bárkinek szívesen ajánlanám (és NEM a tescoban vettem :
1. LOGICO Primo és LÜK Bambino
2. Sapientino játékok (többféle is van. pl. az állatost nagyon szeretjük)
3. fa vonatszettek mindenféle különleges elemmel (pl. átjáró, híd stb.)- na ez pl. kapható tesco saját márkás is és teljesen jó, kompatikbilis az Eichhorn, Brio és Ikea elemekkel
4. mesekönyvek- könyvesboltban, internetes könyváruházban (pl. alexandra, könyvevő, libri stb.)- szoktam figyelni az akciókat is, rendszeresen játunk könyvtárba, könyvesboltba, így mindig látom, hogy milyen téma érdekli. Szeretjük a Tessloff Babilon könyveit (pl. MI micsoda Junior, Caillou stb.), de a Móra kiadó köteteit is (pl. Szutyejev mesekönyvek) vagy a Kossuth Kiadó népek meséi sorozatot és persze a most "sláger" könyveket pl. az Egmont kiadótól (pl. Disney kötetek- Thomas, Verdák stb.)
- mindenféle kreatív eszköz szinte bárhol beszerezhető- akár még a tescoban is: színes papír, jobb minőségű gyurma (pl. play-dooh szettek), filctoll vagy vastagabb színesceruza, zsírkréta
- társasok közül nagyon szeretem az OKOSKÓPÉ oldalát, illetve az Orchard Toys, SmartGames játékokat
- puzzle és társasjátékmárkából nagyon jók szerintem a Piatnik és a Ravensburger termékek- a nagyobb áruházakban is vannak belőlük- akár a Tescoban is
- jó és megfizethető márka még pl. a DINO márka (társasok, puzzle, kártyák)
Miért kellene néhány felsorolt példából és egy alapvetően élelmiszerre, háztartásra szakosodott nagyáruház egy-egy példájából azt mondani, hogy rossz a játékkínálat?
Sok nagyon jó minőségű, igényes és akár megfizethető játék is van, szeretem a Felelős Szülő oldal által ajánlott játékokat is.
Abban igazad van, hogy CSAK időspórolás céljából a legegyszerűbb elmenni a hipermarketbe és leszedni valamit a polcról a gyereknek (leginkább ami szemmagasságban van és akciós)- de ha nem az a cél, hogy "ellegyen" a gyerek, akkor nem tart túl sokáig utánaolvasni a jó játékoknak (pl. én szoktam figyelni az év játéka díjakat, a GémKlub leírásait stb.)
Kicsit szerintem túlzol- egyébként nevelsz gyermeket? Mert ha igen, akkor gondolom nem csak a tescoban szoktál vásárolni (remélem)... érdemes a játékboltok kínálatát is megnézni.
Minden jót.
Sziasztok!
Én is úgy gondolom, hogy nem a Tesco kínálata alapján kell leszűrni a játék kínálatot, de abban egyetértek a kérdezővel, hogy rengeteg a silány játék. Azonban jó dolog, hogy még mindig lehet kapni gyermekkorunk játékait is (35 éves vagyok, második babával várandós), méghozzá nem is drágán. Én most vettem pont Tüskejátékot, meg Pötyit a kétévesemnek, nagyon jókat játszunk otthon vele bölcsi után. :-)
A kérdésemnek nem az a lényege, hogy csak a TESCO-ban lehet játékot venni, csak ott jártam éppen az nap és körülnéztem a játékok között.
Tudom, hogy vannak értelmes játékok is, de sajnos ezekből a szemetekből van a több. Ezeket mutogatják a tévében, ezek vannak a játékboltok és az áruházak kirakatában, szemmagasságban lévő polcain. Az ''egyszerű ember'' ezt fogja a gyerekeinek venni, mert ez a divatos. A környezetemben is azt látom, hogy a gyerekek ilyenekkel játszanak.
Amúgy nincs gyerekem, de ha lesz, akkor sem fogom ezeket a vackokat megvenni neki.
Egyetértek, borzalmasan idióta játékokat lehet kapni, és még a „kukabúvárokat” nem is említetted, én ezzel találkoztam nemrég, mikor iskolás lett a fiam, döbbenet. És majdnem minden gyereknek volt az osztályban.
Ez egyébként társadalmi probléma, snasszul hangzik, de a fogyasztói társadalomból adódik, hogy mindenki próbál meggazdagodni valami kretén ötlettel – és a legjobb fogyasztók a terhes nők, illetve a gyerekesek. A még szülés előtt állókra rásóznak minden baromságot, amely „nélkülözhetetlen” számukra, majd elhitetik velük, hogy a gyereknek feltétlenül szüksége van már 0 éves korától mindenféle „fejlesztő” játékra. Holott egy csecsemő legjobb „játéka” a saját keze… egy egyéves pedig gyönyörűen elvan pár darab egymásba pakolgatható tállal például. De nem, csingilingi, zenélő-beszélő, járató stb. dolgokat hirdetnek úgy, mintha azok nélkül szegény gyerek ingerszegény környezetben nőne fel. No persze folytatható a sor, ötévesen okostelefont kapnak, majd tabletet, és csodálkozunk, hogy nem lehet őket kirobbantani a szobából. De könnyebb úgy a gyerekkel, ha nem kell energiát ölni abba, hogy faragj vele vagy készen vett házikó helyett bunkert építs a szobában pokrócokból, dobozokból (itt még rendet is kell rakni utána).
Szumma szummárum: szerintem rengeteg teljesen felesleges (sőt, továbbmegyek, a kreativitást, a fantáziát romboló, időnként még a szépérzéket is erősen károsító) játék van.
Persze vannak jók is, pl. a golyópálya, amiről írtál, nem minden formájában gagyi (bár nem tudom, egyről beszélünk-e).
Hozzáteszem, én pl. irigylem azt, aki kitalálta a most a kislányok körében nagyon menő gumikarkötő-készítő „szettet” (lásd pl. itt: [link] mert tulajdonképpen filléres kis gumikarikákból csillimos lehet ma már. Egyébként – ha eltekintünk attól, hogy műanyag, és két hét alatt szétmállik, viszont úgy sejtem, soha le nem bomlik – ez még nem is olyan rossz játék, mert legalább valóban csinálnak valamit.
Sajnos igaza van a kérdezőnek, be kell látni. Tv-ben is annyi buta játékreklám megy hogy az néha fáj nekem is.
Viszont, Hálistennek még vannak értelmes, fejlesztő játékok is.
Nem a Tescoban kell venni játékot és akkor nincs gond. Lehet nagyon sok igényeset is venni máshol, vannak direkt specializálódott üzletek is, pl. a Fakopáncsban csak fából készült játékok vannak, de vannak Lego szaküzletek, igényes gyerekkönyvesboltok, vagy akár hobbyboltok, ahol kézműveskedéshez szükséges dolgokat lehet vásárolni. Rengeteg foglalkozásra is be lehet fizetni, ahol a gyerekek játékkészítést tanulnak, tehát saját maguknak alkotnak valamit, pl. legutoljára népi hangszerkészítést láttam ovisoknak.
Szerintem sokkal több jó játék van, mint a mi gyerekkorunkban, de anyósom is megjegyezte már ezt magától, anno örült ha egyáltalán 2 dologból tudott választani a boltban.
Szóval nyugi, lehet jó játékot találni, csak rá kell szánni az időt. Rendelni is lehet egyedi dolgokat, v varratni, ott van pl. a Meska.
Ha a gyereknek csak elmebeteg játékai vannak, az nem a kínálat hibája. Meg számítsd bele bizonyos életkortól a kortársak befolyását, hiába ítéled el, csak megveszel fogcsikorgatva évente egy Barbie-t ha a kislányod sír miatta és csak annak örül.
Meglepő, hogy 20 éves férfi létedre ilyen jól látod a dolgokat, a te leendő gyermekeidnek nincs mitől félnie.
3 gyerekes anyuka és fejlesztő pedagógus vagyok. Akkor kapok agyvérzést, amikor úgy reklámoznak valami márkás méregdrága játékot, hogy fejlesztő játék, és hát sajnos egyáltalán nem az, csak a szülőket akarják ezzel vásárlásra csábítani. Ezek a kütyük színesek, csábítóak, sokszor villognak, zenélnek, beszélnek stb. de az ilyen játékok pont hogy nem fejlesztőek.
Fejlesztő játék az, amit a kisgyermek életkorához mérten rendeltetésszerűen és biztonsággal használhat, többmindent csinálhat vele, nemcsak egyféleképpen használhatja, elindítja a fantáziáját és fejleszti a kreativitását.
Pl. a fa kocka építő, ha akarom, tornyot építek, ha akarom házat, vagy vonatot, a gyerek fantáziáját fejleszti, mert belelátja ugyanabba a kockába ezeket a dolgokat.
Így aztán az egyszerűnek tűnő hagyományos játékok fejlesztenek leginkább, építőkockák, labda, kisautók, fa játékok, kirakók, puzzle, lego, montessori-torony, szerelőjátékok, tologatható-összerakható járművek, egyszerű babák, fűző játékok, gyurma, festék, színesceruza, társasjátékok, és persze a mozgásfejlesztést elősegítők:bébitaxi, kismotor, bicikli, roller, futóbicikli, ugrálólabda stb.
Hát én ilyeneket veszek az enyimeknek is, ezek a játékok a mi gyerekkorunkban is megvoltak, a többi csak a játékgyártók biznisze.
És hogy mi lesz azzal a gyerekkel, aki nem kap ilyen egyszerű játékokat, hanem a tanulókutyus és okosmajmóca meg a társai "segítik a fejlődésben", hát azt hiszem eléggé fantáziátlan és szegényes gondolkodású felnőtté válik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!