Miért nem lehet a mesékben (tv, könyvek) az "AKAROM" szó helyett "SZERETNÉM" szót használni?
A nagyobbik lányomnak vannak kedvenc meséi, amit az M2-n szokott naponta nézni. Ez kb., ha összeteszem max. 1 óra, tehát nem a világ vége és egész nap tv előtt ülős.
Plusz ő már az aktív "olvass mesét" korban van, amikor hajlandó is ott ülni mellettem én érdekli is a mese legalább 5-10 percig, ha nem izgága (pl. esti mesénél).
A legtöbb könyvben és tv-s mesében mindig azt olvasom (nyilván itt szoktam javítani, ha már 100×-ra olvasok el egy mesét) és hallom, hogy:
"De én úgy AKAROM ..", "Én azt AKAROM .."
Miért nem lehet úgy fordítani a meséket, hogy az AKAROM helyett SZERETNÉM szavacskát írjanak bele?
Azért dühít, mert a legtöbb mese tényleg oktató és tanító jellegű, nem csak ilyen "puff neked, nézzed/olvasd" mesék.
Értem én, hogy a szülő dolga megnevelni a gyereket, de ilyen hibákra miért nem gondolnak?
Miért nem lehet teljes mértékben jóra tanítani a gyerekeket?
Főleg, amikor egy mesében játékosan adják elő az illemszabályokat, mindennapi teendőket/dolgokat.
Látom nem lehet veletek düllőre jutni!
Én kíváncsi lennék hogy egy szavakat tanuló pici gyereknek hogyan magyrázzátok el a külömbséget! Amúgy az én anyukám se szerette volna ha kimászom az ablakon és nem is tettem!
Csináljatok amit akartok!
A gyerek őszinte: AKAROM
A felnőtt már megfelel a társadalmi elvárásoknak: SZERETNÉM
Szerintem a kisgyerekek meg akarnak. Ahogy ernek es okosodnak, rajonnek, hogy a szeretnemmel konnyebb elerni azt, amit akarnak. :)
Amugy a ketto nem ugyanazt jelenti. Es a gyerekek elsosorban a hiteles szuloi mintat kovetik, akkor is, ha a mashol latottakat/hallottakat is probalgatjak.
Es mi az, hogy teljes mertekben jora tanitani? Az akarom szo nem rossz. Ahogy az akarat sem az, csak tudni kell kezelni, amikor utkozik maseval. Eleinte ez a szulo dolga, kesobb mar a gyereke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!