Anyukák! Hogy éltétek meg amikor a gyermeketek még nem töltötte be a hármat s vissza kellett mennetek dolgozni?
Aki még a gyermek 3éves kora előtt ment vissza,hogy élte meg?
Nem volt lelkiismeret furdalása mert bölcsibe adta a gyereket vagy épp valaki más vigyázott rá egész nap?
Hogy oldottátok meg a munka,főzés háztartási dolgok sokaságát?
Nagyon rosszul. A nagyra a nagymama vigyázott, amíg én dolgoztam, de nagyon rossz döntés volt, sokkal jobb lett volna neki a bölcsi, utólag már látom. Amikor a kicsitől kellett visszamennem, a bölcsit választottam, de ugyanúgy rossz érzés volt. Haragudtam magamra és a világra, mert nem engedhetem meg magamnak, hogy 3 évig otthon legyek a gyerekeimmel, pedig a másodiknál már úgy nézett ki, hogy menni fog...de sajnos nem.
Viszont a bölcsivel kapcsolatos félelmeim teljesen alaptalanok voltak, a kicsi nagyon szerette, jó döntés volt. Én munka mellett egyetemre jártam, szóval minden borult, ami a háztartással kapcsolatos, és tömbösítettem a dolgaimat. Hét közben gyakorlatilag nem főztem, a gyerekek be vannak fizetve, apa meg későn jön, és napközben eszik, ahogy én is. A bevásárlás gyerekekkel és minden egyéb is. Vasalás éjjel.
Ha nincs segítséged, tervezd meg, hogy melyik nap mit kell csinálnod. Pl. főzz többet vasárnap, mosás/vasalás se kell naponta, a többi sajnos igen, de az kevesebb idő.
Azért kérdezem,mert nekem még csak fél éves a fiam s sajnos úgy alakult,hogy muszáj lesz visszamennem dolgozni...
Úgy érzem,hogy "kicsesztem" vele is s magammal is ,hogy nem tudok itthon maradni...
Már megtanultuk nagyjából a szépen kanállal evést :D és ülni tanulunk s én úgy érzem ez az én feladatom,hogy megtanulja és tanítsam.
Úgy érzem lemaradok sok mindenről ez által.
Pl. ha én dolgozom s ő kimondja az első szavát, vagy ha dolgozni vagyok s megteszi az első lépéseit...ilyenekre gondolok...
Nem, nem éreztem lelkiismeretfurdalást, mert ez volt a lehető legOPTIMÁLISABB helyzet.
Akkor jobban éreztem volna lelkiismeretfurdalást, ha nem lettek volna befizetve a számlák, ha nem tudtam volna egészséges, normális ételeket megvenni (napi zöldség-gyümölcs pl.).
Aki visszamegy dolgozni és nem pusztán karriervágyból tesz így, akkor az az esetek 99,999 %-ában gazdasági-anyagi kényszer.
Ennek megfelelően kell kezelni- én arra gondoltam, hogy muszáj és kész, egy tény, amin nem kezdtem el sem sírni, sem hőbörögni.
Így a kisfiam is könnyen átvészelte, míg azon anyukák gyerekei, akik zokogtak a kerítés mellett még 1-2-3 hóna múlva is sikítoztak utánuk reggelente.
Ez így elég hidegen hangzik leírva, de tényleg ilyenkor arra kell gondolni, hogy nincs más választás.
Mindezt nálam úgy, hogy teljesen egyedül, nagyszülői segítség nélkül kellett lejátszani.
Praktikus trükkök nálam a mai napig:
- bevásárlás online, amit lehet (ásványvíz, olaj stb. adott márkájú ásványvíz vagy kávé esetében nem szükséges a személyes közreműködés, a tesco online kihozza az esti órákban is, mindig van kuponom- amivel tk. ingyenes a házhozszállítás is- a futárnak is adok borravalót, de nekem így is többszörösen megéri. Nem kell a kicsit hurcolászni este munka után bevásárolni, az árai jobbak, mint ha elaprózva a kis boltokban venném meg, nem kell cipekedni, pakolni többszörösen és még benzinköltség sincsen- este 10kor is szállítanak, amikor a kicsi alszik- így el tudok pakolni stb.)
- online gyógyszertár is van, illetve megfelelő ismerettség után a közeli gyógyszertárban, illetve a munkahelyem közelében is már megoldható, hogy odatelefonálok, hogy mit szeretnék, megmondják, hogy mennyibe kerül, félreteszik és ha berohanunk soron kívül csak fizetni kell, az egyik ki is hozza 10 eFt felett házhoz.
- csekkbefizetést, fizetnivalókat NETbankon keresztül intézem- amihez okostelefonos app-ot töltöttem le- így ha a munkában van 5 perc szünet, akkor máris megspóroltam bankba-postára menést.
- hétvégére előre készülök (hétköznap este mosok-vasalok, amikor a kicsi már alszik), pl. pénteken éjjel sütök sütőben húst és a salátát kell csak összevágni ebédhez stb.
- takarítás: a porszívózás kivételével mindent lehet csinálni alvásidőben- akkor én sem henyélek, hanem belehúzok
Nagyjából ilyen általánosságok- így nem veszek el sokat a hétköznapok közösen együtt töltött esti pár órájából sem és a dolgok is haladnak.
minden nagyobb szervezést igényel, mint az otthon töltött első 1-2 hónap és a kicsik is már kíváncsibbak, mozgékonyabbak, mint a születésük után (esti mese mindig kell, figyelni kell arra, hogy legyen szabad levegőn- de pl. futóbiciklizés közben meg tudunk állni a zöldségesnél stb.)
Nekem az előrelátó, átgondolt szervezés oldotta meg a gondomat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!