Mi az, ami miatt rászólnál más gyerekére?
Kérdező az általad leírt esetben én NEM a gyerekre szólnék rá, hanem normálisan, köszönés után megkérném az őt kísérő felnőttet, hogy legyen szíves a szemetesbe dobni a hulladékot. :)
nekem ez be szokott jönni és nem számít köteledésnek.
Ok, van az a réteg, aki még erre is rugós bicskával válaszolna, de a többség azért ilyenkor egy udvarias felszólításra össze tudja szedni magát vagy el tudja szégyellni magát és elpakol a gyerek helyett.
Ha ilyen jellegű "közösséget" érintő gond van, akkor nem a gyereket kell idegen felnőttként letámadni, hanem a problémát a vele lévő felnőttnek jelezni.
Azt a megoldást sem tartom túl elegánsnak, amikor valaki hibáját, hiányosságát, mulasztását TÜNTETŐEN megemlítjük a gyerekünknek úgy, hogy a "vétkes" is hallja- mit tanul ebből a gyerekem? Azt, hogy be lehet más háta mögött szólni, lehet minősíteni másokat...
Akkor tudom ezt a "gyere kisfiam szedjük fel mi a szemetet, ha már a bácsi is neveletlen meg a kislány is" jellegű beszólásokat PICIKÉT jogosnak érezni, ha ELŐTTE normálisan már megpróbáltam jelezni a FELNŐTTNEK a problémát és az esetleg ordenáré módon reagált vagy méginkább szemetelt pl.
...de az szerintem nagyon nem fair és nem korrekt, hogy így félig szurka-piszkával beszólogatunk.
Akkor sem, ha egyébként tényleg gusztustalan dolog szemetelni és tényleg zavaró- megoldani kell a problémát, nem generálni :)
Én ilyen esetekben annak örülök, ha a szemét az okozója által (nagypapa) a szemetesbe kerül- nem túráztatom magam azzal, hogy mennyire neveletlenek, akik szemetelnek.
:)
Amúgy egy korábbi eset, szintén szemetelős:
a felettünk lévő emeleten lakik egy ... hát, hiperpigmentált család, annak az egyik tagja, egy 14 év körüli fiú egyszer az energiaitalos dobozát a ház előtt lévő szemetestől egy lépésnyire eldobta. A párom rászólt, hogy "gratulálok", másnapra pedig be volt nyomva a postaládánk eleje (neeem, nyilván nincs összefüggés a kettő között).
Szóval... Én sem akarok "népnevelni", de (biztos tök feleslegesen) úgy fel tudnak húzni az ilyen esetek...
(Az ozie boo is biztos csak az én gyerekemet hatja meg. :D )
"És ezt a rossz példát látják a mi gyerekeink is, hiába próbáljuk normálisan nevelni őket, ha egyeseknek ilyeneket megengednek."
Ha megengeded, csak erre a megjegyzésedre reagálnék, a többit már megírták előttem. Igazad van, tényleg hatalmas bunkóság szemetelni, de azt tudnod kell, hogy a gyerekek mindenhol látják maguk körül a rossz példát, ez kivédeni. Nem írtad, mennyi idős a gyereked, de az oviban már bőven lesz verekedős meg csúnyán beszélő csoporttársa, akiek a hatását neked kell majd ellensúlyozni. Ha te arra tanítod, hogy nem szemetelünk az utcán, ezt remélhetőleg nem fogja hatástalanítani az a pár eset, amikor a szeme előtt dobja el valaki az üdítős dobozt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!