Elvihetem nyaralni a gyermekem az apja beleegyezése
nélkül?
Figyelt kérdés
Sziasztok! Gyermekem apjával a kapcsolatunk megromlott. A kislány velem él, az apjával rendszeresen találkoznak, szeretik egymást, és én is azon vagyok, hogy a jó kapcsolat megmaradjon köztünk a kislányunk érdekében. Viszont a volt párom mindent megtesz, hogy keresztbe tegyen nekem. Tisztában van a jogaival és ezt szereti is hangoztatni. A következő helyzet állt elő : kislányommal nyaralni szeretnék menni Horvátországba, de az apja tiltakozik ellene és, hogy az ő beleegyezése nélkül meg ne próbáljam. Lányomnak van útlevele, nem megszökni szeretnénk, csak egy hétre nyaralni menni. A kérdésem az lenne, hogy járt már így valaki? Milyen jogi lépéseket lehet tenni ilyenkor? Köszönöm a válaszokat.
sajnos a hozzaallasa pont ellenkezik azzal amit leirsz... en biztos, hpmogy bekemenyitenek, es megmondanam Neki, hogy nincs gond, akkor gyermekelhelyezesi pert inditasz, abban pedig rogzititek a kulfoldi nyaralas lehetoseget is. termeazetesen mindket fel reszere!
2014. jún. 22. 22:14
3/8 anonim válasza:
Nem viheted így ki az országból.
2014. jún. 22. 23:37
4/8 anonim válasza:
Most változott a törvény, már nem kell a másik szülő engedélye külföldre vitelre sem. Viszont a környező országokban még kérhetik az engedélyt, és nem ismerik a magyar jogszabályokat, úgyhogy 22-es csapdája.
Épp most beszélt erről egy jogász a tv-ben.
2014. jún. 23. 08:32
5/8 anonim válasza:
Új Ptk szerint nem kell a hozzájárulása: "Az új Ptk. részletesen tartalmazza a gyermekétől külön élő szülő jogait és kötelezettségeit, bár azokon a hatályos szabályokhoz képest nem változtat, kiemelendő, hogy a különélő szülő szülői felügyeleti joga a jövőben nem szünetel.
A törvény lehetővé teszi a különélő szülő kapcsolattartási jogának gyakorlásának körében a gyermek – jelenleg sok vitát kiváltó – külföldre utazását is, és csak a gyermek huzamos vagy letelepedés céljával történő külföldre vitelét köti a másik szülő hozzájárulásához. "
Köszönöm a hozzászólásokat. Sokat keresgéltem a neten ebben a témában, és mindenhol csak azt látom, hogy a külföldre költözésről írnak. Konkrétan a nyaralásról nem. Mindenképp felkeresek egy család jogászt, csak előbb itt akartam érdeklődni. Csak nem tilthatja meg az egyik szülő a másiknak, hogy nyaralni vigye a gyereket 18 éves koráig?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!