Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hol a határ szerintetek ma?

Hol a határ szerintetek ma?

Figyelt kérdés

Tudom,ez nagyon szubjektív dolog,de mégis...annyi helyre lehet vinni a gyerekeket,annyi mindent lehet nekik venni és a média gyakorlatilag azt sugallja,hogy ezeket meg is kell venni,ahhoz,hogy jó szülő legyen az ember.Itt vannak a játszóházak is,szerintem szemtelenül drága szinte mind,mégis ma már alap dolog,hogy oda "járunk" vagy legalábbis ha rossz az idő oda visszük a gyereket.

Megmondom őszintén szerintem sokan ezért is félnek a gyerekvállalástól,mert annyi a "járulékos" költség.

Tudom,hogy lehet ezeket ésszel csinálni,meg nyilván mindenki annyit költ ilyen programokra/játékokra amennyit a pénztárcája enged.

De pl van egy ismerősöm,akiknek eléggé elkényeztetett a kislányuk,anyuka nem igazán tudja kezelni és mindig mennek valahova,csak hogy legyen program,hogy ne otthon rosszalkodjon.

pedig mi még úgy nőttünk fel,hogy nem igazán voltak játszóházak,és pl mi állatkertbe is csak évente max 1x mentünk.

Mit gondoltok,ha valaki ezeket a programokat nem tudja megengedni az gond? Ha valaki mindig viszi a gyerekét ide-oda félő,hogy otthon a "snassz" környezetben már nem találja föl magát,nem?

2014. máj. 2. 14:57
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Mi sem járunk a gyerekekkel állandóan "valahová". Ma mondjuk az állatkertben voltunk, de ez évi 2-3 alkalmat jelent. Mászkálunk játszótérre, város túlsó végi játszótérre, szomszéd település játszóterére, a közeli szabadidőparkba csak úgy biciklizni, Duna-partra kacsát etetni. Van kicsi kertünk is, sokat vannak ott is a gyerekek, de a mászkálás, mégiscsak más. Mi is megpróbáljuk az optimális határt meghúzni a programokban, mert tényleg a csillagos ég a határ. Egy sima állatkertezés (Bp.) is 10.000 Ft.
2014. máj. 2. 17:59
 12/18 anonim ***** válasza:

Szeritnem régen is más volt, meg most is. Rengeteget változott a világ, akár csak a technikai dolgokat nézzük, most itt levelezünk :) régen ami nem is olyan régen volt el sem tudtunk képzelni (én már 30 fölött vagyok) ezek a dolgok beleívódtak a mindennapokba.

Az én időmben nem volt ennyi kutyaszar a járdán, a füves részeken, mert nem is volt ennyi kutyatartó. Így azért jobb volt szaladgálni, soha nem emlékszem, hogy gyerekként kutyaszarba léptem volna, viszotn a fiam aki még nincs 2 éves már többször is sikerült neki.....

A másik, hogy nem volt ennyi autó sem, lehetett a ház előtt akár tollasozni, bújócskázni, most dugig van a parkoló, mindig jön egy autó, ezt sem lehetne már.

Ezért sokkal biztonságosabb egy játszóház, persze nem minden nap, azt nem is lehetne bírni anyagilag.

Emlékszem lomtalanításkor imádtuk átnézni a limlomokat :) most ilyet amikor minden kupacon ül valaki el mert az övé lesz :)

Régen nem lehetett hallani annyit, hogy a homokozótól írtóztak az anyukák, mert ki tudja milyen a homok, ugye a sok kóbor kutyától, macskától, most meg az anyuka megnézi hova rakja a gyerekét a homokba.

Szóval a világ is változott.

Jó dolog a játszóház, jó helyen van ott a gyerek, de nem értek egyet, hogy valaki sűrűn ilyen helyekre viszi a gyerekét, akár sokszor állatkertbe, moziba stb, mert nem lesz értéke ezeknek a programoknak.

Ha néha mennek, akkor ajándék is lehet és jobban értékeli a gyerek.

2014. máj. 2. 18:43
 13/18 anonim ***** válasza:

Én örülök hogy ennyi lehetőség van. Játszóház havonta egyszer.De babaúszásra hetente 2 szer is eljártunk.Tornára is rendszeresen. Állatkert is rendszeres.Ezeket én is nagyon élvezem és a kapcsolatunknak is csuda jó,mert nem egyedül ( nem leülök beszélgetek) hanem együtt , aktívan vagyunk. De nem program függő a gyerek otthon is elfoglalja magát.

Szerintem nagyon talpra esett kisgyermek.

2014. máj. 2. 23:13
 14/18 anonim ***** válasza:

Régen volt az utcánk végén egy kicsi, nem is túl drága játszóház, én átlagosan 2 hetente elvittem a fiamat, főleg, ha nagyon rossz idő volt. Panelban lakunk, a másfél éves gyereknek hihetetlen nagy volt a mozgásigénye, ha a lakásban élte volna ki, akkor azért szóltak volna meg minket. Az a játszóház sajnos bezárt, ráadásul azóta kistesó is van, két gyerekkel már sokkal többe kerülnek ezek a programok, így már nagyon ritkán járunk, inkább a nagyszülők szokták elvinni őket.

Tény, hogy fel lehet nőni játszóház, állatkert, mozi stb. nélkül, és az is biztos, hogy nem ezen múlik a gyerek boldogsága meg a családi élet minősége, de az én környezetemben inkább az a jellemző, hogy az egyébként intelligens és jó anyagi körülmények között élő szülők sehova nem viszik a gyerekeiket a játszótéren kívül. Nem csak állatkertbe és játszóházba, hanem kirándulni vagy akár messzebb sétálni sem. Igazából mindenki úgy szervezi az életét, ahogy akarja, semmi közöm hozzá, de mi úgy látjuk jónak, hogy inkább programokra költünk, miközben hiper-szuper játékaik nincsenek a gyerekeknek egyáltalán. Pl. egy zenélő tolókaros tricikli árából akár kétszer is elmehet a család az állatkertbe.

Talán azért is van erre igényem, mert gyerekkoromban mi is állandóan mentünk. A Városliget közelében nőttem fel, heti szinten jártunk a Közlekedési Múzeumba, rendszeres volt a mozi, állatkert, kirándulás, minden hétvégén volt program. Pedig pedagógus szülőkkel elhihetitek, hogy nem voltunk olyan rettenetesen eleresztve. És az is tény, hogy nehezen tudtam otthon csinálni a semmit, emlékszem, hogy ledöbbentem, amikor kiderült, hogy sok osztálytársamnak a tévénézés a komplett hétvégi program.

2014. máj. 3. 06:41
 15/18 anonim ***** válasza:

4,5 éves fiam egyszer sem volt még játszóházban.

Helyette rengeteget játszik az udvaron, focizik, bogarászik, segít a kertben, eteti a tyúkokat, összeszedi a tojást.

Vadasparkba évente 1szer megyünk, húsvét hétfőn, mert akkor van nyuszisimogató.

Kisvonatozni szoktunk még elmenni, meg Lillafüredre sétálni, max. évente 2szer.

Játszótérre se igazán megyünk, mert nem érdekli, csak a foci, azt meg itthon is tud, max. elvisszük a nagy focipályára, vagy a vásártérre, ahol jó nagy hely van.

Van rengeteg játéka, autója, legója, társasa, rossz idő esetén azzal játszik idebent. De ha csak kicsit esik az eső, ő akkor is kint van.

Bábszínházba ovival mentek 4szer, hiába akartam elvinni csak úgy, hogy ketten vagy hárman menjünk, ha nincsenek ott az ovisok, akkor nem érdekli.

Úszásra a környékünkön nincs lehetőség, meg hát váltó műszakba járunk az apjával heti 6 napot 3 műszakban, így is alig vagyunk együtt hármasban, azt inkább itthon töltjük, vagy a környéken.

Heti 1szer megyünk a dédihez, meg apámhoz, ott is csak a foci.

2014. máj. 3. 12:19
 16/18 A kérdező kommentje:

köszi a válaszokat!

Azért az nem gondolnám,hogy egy játszóház olyan nagyon biztonságos...ha a gyerek tudja a szabályokat,nem rohan le a járdáról,akkor kint a szabadban lehet játszani.A játszóház meg azért tele van felpörgött gyerekekkel.

Nem magával az állatkerttel,játszóházzal van bajom,meg amúgy nincs is bajom,csak kíváncsi voltam a véleményekre:) Tényleg mindenki úgy éli az életét ahogy jónak látja.De ahogy egyik korábbi válaszoló megfogalmazta,talán azért nincs el otthon,mert gyerekkorában mindig volt program.Az én gyerekeim is kis energia bombák,pici lakásban lakunk,még sincs gond,ha bent kell lenni.

De mondjuk felnőttként is mások vagyunk...én pl soha nem szerettem bulizni,bemenni az éjszakába,aktív voltam mindig is,de nem az a 200-al pörgős típus,aki nem tud megülni a fenekén.Nyilván a habitusunkból sok minden átmegy a gyereknevelésbe.

2014. máj. 3. 13:49
 17/18 anonim ***** válasza:

14-es válaszoló vagyok.

Gondolom, rám utaltál, hogy azért nem voltam el otthon, mert folyton mentünk. Azt írtam, hogy a céltalan tévézéssel nem voltam el. Gyakran volt, hogy segítettem a nagymamámnak sütni-főzni, vagy átmentünk egymáshoz a barátnőimmel, de igen, az, amit az osztálytársaim voltak képesek csinálni, hogy reggeltől estig ültek a tévé előtt, nekem soha nem volt program. Nem hiszem, hogy ez baj, inkább hálás vagyok a szüleimnek azért, mert elültették bennem az igényt a tartalmas időtöltésre.

Biztos vagyok benne, hogy sok család képes otthon is minőségileg eltölteni az időt, de saját magam és a barátnőim tapasztalata szerint a kizárólag otthon töltött hétvége rendszerint abból áll, hogy apa alszik vagy ül a gép előtt, a a gyerekek mesét néznek vagy randalíroznak, anya meg csigalassúsággal végzi a házimunkát.

Nem tudom, miért kell elítélni, vagy akár csak furcsállni azt, aki szeretné, hogy a gyerek ne csak a négy falat meg a sarki játszóteret ismerje a világból.

2014. máj. 3. 15:02
 18/18 A kérdező kommentje:

:) jaj bocsi,lehet én értettelek félre és nem akartalak megbántani,ne haragudj!!!

A céltalan TV nézéssel(számítógépes játékokkal) én sem értek egyet.Vagyis ennek is megvan a helye,néha kell 1-1 ilyen nap,de csak ritkán:)

A lényeg,hogy egyensúlyban legyenek a dolgok,és tényleg hasznosan teljen az együtt töltött idő.

2014. máj. 3. 21:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!