Leendő apaként igényelhetem-e a szülési szabadságot és az egyéb kedvezményt ha az anyához csak ideiglenessen vagyok bejelentkezve?
súlyos fogalomzavar van, szülési szabadságra az anya jogosult.
Az apa pótszabadságot kap, és ehhez apának kell lennie, teljesen mindegy, hova van bejelentve.
Igen, ez úgymond nemfüggő. Tehát szülési szabadságra scak női ivarszervekkel jogosult valaki, míg apasági pótszabadságra (5 nap), csak az újszülött apja (férfi ivarszerv feltétel). Ez a két dolog van, amiben nincs úgymond nemi egyenjogúság jogilag.
Fél éves kora után viszont már bárki otthon maradhat GYEDen, GYES-en a gyerekkel, ott egyenlőek az esélyek.
Természetesen a fentieket nem kritikai éllel mondtam, hiszem érthető okból alakult így a jogszabály: az anya, aki szül még ha akarna sem lenne legalább 1-2 hétig munkaképes (pl kötelező kórházi benntartózkodás), ezért az apa kap plusz szabadságot.
Illetve a szoptatást sem tudja az apa átvenni érthető okokból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!