Anyukák, ti hogyan főztök, véltozott valami a főzési szokásaitokban, mióta van gyermeketek? Milyen a konyhátok?
Milyen alapanyagokat használtok, milyen változatosan, kreáltok-e saját recepteket, egyáltalán, szerettek főzni? Jártok-e étterembe babával/nélküle?
Milyen a konyhátok?
Milyen gépeket használtok, milyenekre vágynátok?
Egy cikk kapcsán jutott eszembe a kérdés, linkelni már nem tudom, sehol sem találtam, de azt írják, hogy a magyarok egyoldalúan és unalmasan esznek, a konyhájuk pedig nagyon alul marad felszereltségben a kelet-eu. országokkal szemben is.
Nálatok hogy festenek az étkezések? Puszta kíváncsiság. :)
Nekem 20 hónapos fiam van, nem főzök másképp, mint régen. Soha nem főztem nagyon zsírosan, csípősen pedig egyáltalán nem. A férjem amibe akar utólag tesz csípőset. Talán több főzeléket eszünk, mint előtte, de egyébként nem változtak a főzési szokásaim. Saját receptet nem kreálok, mert nem igazán szeretek főzni, bár tudok. Étterembe ritkán járunk, de a gyerekkel még nem megyünk, kicsi még hozzá, hogy végigülje, én érezném kellemetlenül magam, ha cirkuszolni kezdene.
Kicsi a konyhám, van tűzhelyem, kávéfőzőm, mikróm, egy multifunkciós konyhai gépem (dagaszt, kavar stb.) és mosogatógépem. Nem igazán vágyom többre, de el sem férne.
Nem változtattam a főzési szokásaimon. Talán annyi, hogy előtte rengeteg nemzetközi kaját készítettem, főleg thai, és mexikói csípős kajákat, mert nagyon szeretjük. Mostanában kevesebbet, de mivel szeretek főzni nem okoz gondot a gyereknek külön főzni ilyenkor.
Ritkán járunk étterembe, de sokszor rendelünk étteremből, olyat amit én nem készítek vagy körülményes lenne, ilyen pl a sushi.
A konyhám jól felszerelt, minden háztartási gép megvan amire szükségem van, így nem vágyom semmire. Egyedüli bajom az, hogy kicsi a konyha a sok eszköznek. Amikor terveztük, akkor még nem voltam igazi "háziasszony" így nem tudtam mi a praktikus és mi nem, hanem inkább a szépségre mentem. Most már látom, hogy több tárolóhely kellett volna. Szívesen lecserélném nagyobbra, de ahhoz új lakás is kéne.
Már 3,5 éves a kisfiam, de igen, változott. Sokat és tartósan.
Főleg terhesség előtt sokat jártunk étterembe, heti 2szer kb.
Szerettem főzni, a férjemmel nagyon szerettük a karakteres, fűszeres ételeket, nekem a csípős erős paprikaszósz a kedvencem pl.
Terhesség alatt nagyon-nagyon ügyeltem a helyes táplálkozásra, sokkal több gyümölcsöt, zöldséget fogyasztottam, átálltam pl. több lenmag, lenolaj fogyasztásra, hetente többször halat enni, abszolút kiiktattuk a gyorséttermeket (előtte sem volt gyakori azért). Többet főztem itthon.
A kisfiunk megszületésével sokkal sószegényebben étkezünk- ez azóta is megmaradt. Sózni, borsozni ki-ki az elkészült ételt szokta, de mi magunk is sokkal sószegényebben étkezünk és kevesebb csípős íz fogy- azt is szigorúan külön.
Megmaradt az a jó szokásunk, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk és nagyon figyelünk a kisfiunk étkezésére.
Pl. azóta sütök magam kenyeret, azóta hétvégén van uzsonna-tízórai a kicsinek, akkor én is bekapok valami egészségeset (gyümölcs, joghurt stb.)
Zsírtartalommal alapvetően korábban sem volt baj, nálunk sok olivaolaj fogy, kókuszzsír és libazsír is (ételfüggő)
Sokkal jobban megnézem a termékek összetevőjét, több bio dolgot vásárolok és többször van leves is.
Egyáltalán nincsenek nálunk pl. rántott dolgok, viszont nagyon szeretünk sütőben-roston sütni húsokat- erre többféle módot/fűszerezést/pácolást is kipróbálunk.
Elajándékoztam a már egyáltalán nem használt fritőzünket, viszont vettem salátacentrifugát, gofrisütőt és most szeretnék venni egy olyan zöldségvágót, ami vékony zsülient vág pl. répából.
Természetesen étterembe most is megyünk, de nem olyan gyakran (nem anyagiak miatt, hanem mert azóta sokkal jobban szelektálunk), kb. havonta 1-2 alkalommal. A kisfiunk természetesen jön velünk, korábban is jött.
Nem tudom, hogy milyen cikket olvastál, de szerintem mi magyarok pont a főzési tudományunkról is híresek vagyunk. Sok-sok országban az instant és félkész kaják mindennaposak, nem azt mondom, hogy m.o-n nem fordul elő, de azért van nagyon sok finom magyar fogás.
Ami engem illet: én spec változatosan főzők. Egy hónapban ugyanolyan kaja 2x sosincs főzve, igaz 2 naponta főzők. Én böngészem a recepteket, és mindig az éppen aktuális vágyainknak megfelelően készítem el a menüt. Az alapanyagok tekintetében nálunk a zöldség a legfontosabb, valami zöldség mindig van. De amúgy abszolute mindent kipróbálok. Mindenféle húsból, fűszerből, halból próbálkoztam, sőt amikor vendégeket várok, mindig kitalálom, hogy na most olaszos kaja lesz, vagy éppen magyaros kaja. (szlovák/lengyel/mexikói/kínai kajákból szoktam szemezgetni), de van mikor arra megy rá a "profil" hogy mos bio, vagy vega vagy épp parasztos kaja legyen. Az én főzési stílusomra senki nem mondhatná hogy nem változatos. Viszont mindig igyekszem gyors és egészséges ételeket főzni. Ez változott a gyerekek születése óta. Előtte fele ennyi kaját nem tudtam megcsinálni, viszont ha kedvet kaptam egy ételhez, akármennyi időbe telt megcsináltam. Amióta gyerekeim vannak, a gyorsaság és az egészségesség nagyon fontos szempont.
Étterembe kb havonta szoktunk járni, gyerekekkel együtt. Van egy közeli hely, ahol már ismernek minket és szerencsére a tulajnak akkora babája van, mint nekünk a kisebb, igy elég toleránsak velünk. :-)
A konyhám viszonylag egyszerű, amit egy panel lakásból ki lehet hozni. Szükséges eszközeim megvannak, azok jó minőségüek (aprítógép, normális hámozó, normális habverő, digitális mérleg, olajsütő stb) de pl. pároló edényem és mosogató gépem azért nincs, mert már nem tudnám elhelyezni. A családban van 2 fő más nemzetiségű tag is, nekik sem felszereltebb a konyhája mint az enyém, ami átlagosnak mondható.
míg nem volt gyerek, nem főztem, többnyire meloban menüztünk. Nem szeretek főzni, de muszáj volt megtanulnom valamennyire. Nem kíserletezem, örülök ha a hagyományos dolgokat sikerül ehetőre megcsinálni. Sütni viszont szeretek. Mostanában már szívesebben főzok pl. leveseket, eddig csak krémkevesek voltak, kipróbálunk újabb recepteket is. De általában a hagyományos kajak mennek, főzelékek, tarhonyas hús, töltött paprika, lecsó, rántott zöldségek és húsok, rizs, krumpli, rakott zöldségek, szerintem unalmasan főzök .
Mostanában csak ritkán járunk étterembe, egy kétévessel még nem egyszerű.
A konyham iszonyatosan kicsi. Dupla ekkora kellene.
Van szendvics sütőm, kontakt grill, kézi mixer, botmixer, kávéfőző, turmix gép.
Szeretnék egy multifunkcios tálas mixert, kenyérsütőt, parolo gépet, gyümölcs aszalot, gyümölcsprést, és egy olajsütőt.
A gyerkoccel együtt reggelizunk és ebédelünk, de csak este van együtt a család.
Én ugyan úgy főzök, mint azelőtt, hogy gyerekem lett volna. Tényleg elég egyhangú, mert mindig ugyan azok az ételek forognak, nagyon ritkán újítok, mert utálok főzni + kísérletezgetni. Ha nem lenne létfontosságú, akkor nem is bánnám, hogy nem kell főzni. Mi a férjemmel elvagyunk több napig is hideg élelmen (szendvics, mirelit, stb.) de a gyerek miatt ugye minden nap fontos a főtt kaja.
Sütni abszolút nem szoktam, max. pogácsát.
A konyhám egy teljesen átlagos magyar konyha. Kerámialapos villanytűzhelyem van, turmixgép, robotgép, botmixer, ilyenek vannak, de elektomos borsörlő meg ilyenek már nincsenek, de nem is vágyom rá. Egy páraelszívót kértem a férjemtől, most tavasszal újítjuk a konyhát, akkor lesz felszerelve.
Étterembe nem járunk, mert én nem szeretek, néha-néha ha van valami alkalom, elmegyünk a férjemmel (gyerekkel még soha sem voltunk).
Köszönöm a válaszokat!
AZ egyhangúság az alapanyaghasználatban mutatkozott meg a cikk szerint, illetve abban, hogy milyen típusú ételeket készítenek a magyar háziasszonyok.
Én egyébként a magyar konyhát abszolút nem használom, nemzetközi ételeket készítek, minden nap főzök, mióta itthon vagyok, előtte két naponta főztem. Igyekszem a változatosságra, igyekeztünk a lányunkkal is megismertetni a különlegesebb ízeket, és étteremben is sokszor megforulunk. Ő most 22 hónapos, 8 hetes kora óta visszük étterembe (akkor persze még csendesebbeket választottunk :)). Most már simán végigül egy éttermi étkezést, a szusi a kedvence. :)))
A konyha pedig nálunk sem túl nagy, sima ikea ( [link] -- éppen ugyanilyen, ugyanis beleszerettem ebbe anno, és én meg vagyok őrülve a konyhákért :))). Jelenleg nagyon felszereltnek érzem, egy Kitchen Aid lenne a vágyam, ami viszont egyelőre nem vált valóra, 2 év múlva felújítunk, talán akkor.
Azért is érdekelt, mert imádom a konyhát, a sütés-főzést, és többnyire saját receptekből készítek mindent, mióta elsajátítottam párat. Jamie Oliver, Mautner Zsófi és Stahl recepteket használok ezen felül, és mindig velem főz a kiscsaj is. :)
Köszönöm Nektek, nagyon érdekelt a téma, hiszen ez a legnagyobb hobbim, örülök, hogy megosztottátok velem, hogy ti mit gondoltok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!