Prevenar oltás?
Nagy dilemmában vagyok. Most 18 hónapos a lányom és jövő héten kapná meg az emlékeztető oltást a Prevenarból.
1 éve már megkapta, amit kellett. De azóta annyi minden jelent meg a sajtóban, hogy fogalmam sincs mitévő legyek, beadassam-e.
Baj vajon, ha meggondolom magamat és az emlékeztetőt nem kapja meg? Ti beadattátok egyáltalán?
Még tapasztalatlan, első gyerekes anyuka voltam, minden hülyeségét elhittem a dokinak és a védőnőnek (mert sajnos mindenre antibiot írna fel, a védőnő pl. tanácsolta 8 hónaposan, hogy hagyjam el a szoptatást, mert attól nem hízik a lányom stb...) és most nem tudom mit tegyek. Ők mindenképpen az oltást javasolják. De amúgy is mindig oltanának fűt-fát.
Amúgy fizettem egy éve az oltásokért, ami vicces, mert most olvasom, hogy 2 év alatt ingyenes. Lehetséges ez?

Úgy tervezték, hogy már idén beteszik kötelezőnek, de egyenlőre ez is késik, még nincs róla semmi hivatalos hír.
Én beadatnám, ha már egyszer megkapta az első két oltást, nem lesz tőle semmi baja, viszont legalább eléri a teljes védettséget, és így nem válik feleslegessé az két oltás, amit már megkapott csecsemőkorában.
Amúgy nem értem miért fizettél érte, mert ingyenes már pár éve, gondolom a lányod 2012-2013-ban kapta, akkor már biztos ingyenes volt. Nem lehet hogy valami mást is beadattál, ami fizetős volt, és azzal kevered?

Már 2010 elején is ingyen adták be a fiamnak. Csak ajánlották, vissza is utasíthattam volna, de eszembe sem jutott.
Nálunk a gyerekorvos is csak akkor ajánl, ha kérdezed. De ezt mindenképpen szorgalmazta. Ha meg már megkapta a 2 oltást egy éve, én beadatnám neki ezt is. (19 hónapos a kisebbem, megkapta)

Köszönöm szépen a válaszokat, tanácsokat!
Tudom, nem hobbiból vannak, de van amit feleslegesnek érzek, van amit nem. De tudjátok, 2 tábor van az oltások terén is, van aki mindent ad, van aki semmit. Mi a rotát jónak láttuk (amúgy ezzel kevertem, ezért kellett fizetnünk, rosszul emlékeztem), mert az utcánkban 2 kislány is elkapta és kórházban voltak, szóval betojtam és beadattam, de pl. influ ellen magamat sem oltatom és a bárányhimlő ellenit sem szeretném beadatni. De ez más tészta.
Tök igazatok van, beadatom jövő héten a Prevenart. Átgondoltam, ha már eddig is kapta, kapja meg az utolsót is. Eddig sem okozott gondot.
Csak olyan nehéz, mindenki a legjobbat akarja a gyerekének és mindig olvasok, hallok valamit, ami elrettent, legyen szó oltásról, vagy bármiről a gyereknevelés területén.
Köszi még egyszer!

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!