Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyeden vagyok, terhes lettem,...

Gyeden vagyok, terhes lettem, mehetek majd táppézre, vagy hogyan lesz tovább? És milyen összegre számíthatok?

Figyelt kérdés
márciusban jár le kisfiammal a gyed, de egy hónapos terhes vagyok, nem terveztük, jött. Márciustól akkor táppénzen leszek? Vagy most akkor hogy lesz? Meg mi van a gyes-sel? segítsetek kérlek, és abban is, hogy mennyi összeggel kalkuláljak, ha gyedem 48000 Ft, és a fizum meg előtte netto 70000 volt.
2009. nov. 20. 12:11
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Ha az orvos kiír táppénzre. Veszélyeztetett vagy, biztosan kiír?

Mert akkor szólj a munkahelyen, hogy márciustól mész vissza dolgozni. Ha normálisak, akkor mindjárt azt is mondhatod, hogy ne aggódjanak, nem mész ténylegesen dolgozni, hanem táppénzen leszel onnantól. Ha nem normálisak, akkor erről ne szólj, csak akkor.

Ki nem rúghat, a terhesség védettséget ad, így nem tud mit tenni a munkáltató.

A gyes-t nem tudod kibulizni, célszerű valaki másnak igényelnie (pl. apuka, nagymama), ha ugyanis gyes mellett valaki táppénzen van (aki kapja a gyest), akkor csak a gyes alapján számolják a táppénzt, azzal rosszabbul jársz.

Tehát: te visszamész dolgozni, majd rögtön táppénzre, apuka, vagy nagymama részére pedig megigénylitek a gyest (munka mellett is kapható).

Elvileg az ex-béred 60 %-a lesz a táppénz, de hátha valaki pontosabbat mond erről...

2009. nov. 20. 12:32
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
miért ne mehetnél vissza dolgozni? Vagy tudod hogy veszélyeztetett leszel?
2009. nov. 20. 12:44
 3/3 anonim válasza:
Szia! Én táppénzten voltam a terhességem 3. hónapjától a szülésig augusztusig. Februárig kaptam a tgys-t, onnantól Gyed-et. Gyed megállapításánál az előző naptári évet veszik figyelembe, azaz azt, amikor táppénzen voltem (ami a fizetés 70%-a), és most ennek a 70 %-át kapom, 31.000 ft-ot, 8 órás minimálbéres bejelentett munkaviszony után. A baba miatt megérte, mert megszületett, anyagilag viszont a táppénzes időszak nem. 26-ot kap az aki életében nem dolgozott,én meg ennyit, hogy dolgoztam és szabira sem mentem.
2009. nov. 20. 16:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!