Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha én most bejelentkezek...

Ha én most bejelentkezek álláskeresésire, akkor egészen a szülésig ott maradhatok? Vagy hogy működik ez? (Lent a többi)

Figyelt kérdés

"2008.12.24-től Ön nem áll biztosítási jogviszonyban. Az álláskeresési támogatás folyósításának időtartama ugyan biztosításban töltött időnek minősül, de ahhoz, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyt és a gyermekgondozási díjat meg lehessen állapítani, biztosítási jogviszonyban kell állnia a gyermek születésekor is."

ezt a választ kaptam a szociális minisztériumtól(ügyfélszolgálat)Ugyanis 2008.12.24től passzív TGYÁSon majd passzív GYEDen vagyok egészen jövő októberig.Viszont a tesó valamikor 2009.04.24-30körül születik.És ugye most nincs biztosítási jogviszonyom.Segítenétek

2009. nov. 3. 14:52
 1/1 anonim ***** válasza:

Szia!

Mindenképpen keresd fel a munkaügyi központot, mert nem egyszerű a helyzeted.

A tgyásra (ezt követően pedig a gyedre) csak az álláskeresési járadék folyósításának ideje számít bele, a segélyé nem. A járadék feltételeiről itt tudsz olvasni: [link]

Egyrészt: A járadék folyósításnak időtartama attól függ, hogy mennyi időt voltál biztosítási jogviszonyban. Ha nem tart ki szülésig, akkor még van egy olyan kiskapu, hogy tgyásra akkor is jogosult vagy, ha az álláskeresési járadék megszűnését követő x. napon belül szülsz. Ekkor viszont gyed már nem jár.

Másrészt:

Elég necces, hogy egyáltalán jogosult leszel-e tgyásra, gyedre, hiszen az igénylést megelőző két évből kell lenni 180 biztosítotti napnak. Vagyis 2009. és 2008-at fogják nézni. Viszont elég közel vagy a május 1-i választónaphoz: aki ezen a napon vagy ezt követően szül, neki már 365 biztosítotti nap kell az igénylést megelőző két évből!

Harmadrészt: Egyszerre két ellátás nem járhat, vagyis ha most igényelsz járadékot, akkor a gyed-et le kell mondanod. Én úgy tudom, de ebben nem vagyok biztos, hogy a járadék folyósítása alatt gyes-t sem kaphatsz.

Negyedrészt: Érdemes annak is utánajárni, hogy milyen összegű tgyást, gyedet kapnál. Mivel jó régen kaptál rendes fizetést, élek a gyanúval, hogy olyan minimálisan fog eltérni a gyes összegétől, hogy nem éri meg.

2009. nov. 3. 15:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!